‘Mijn behoefte om te snaaien is helemaal weg’
Annemieke (51) uit Apeldoorn is net gestart met het leefstijlprogramma Leef! met MS. Een programma over voeding, beweging, ontspanning en slaap. De eerste sessie gaat over voeding. Je krijgt uitleg over gezonde voeding en boodschappenlijstjes en recepten om gezonder en voedzamer te gaan koken. “Ik ben nog maar net begonnen, maar merk nu al verandering.”
Waarom doe je mee met Leef! Met MS?
Ik heb al 25 jaar MS. Het is lange tijd rustig geweest, maar het afgelopen jaar waren er wel weer MS-ontstekingen te zien in de MRI-scan. Alles wat je zelf kan doen aan je gezondheid is meegenomen, dus ik dacht: waarom niet? Je kan er alleen maar beter van worden. Het geeft je een steuntje in de rug om gezonder te leven.
Je bent twee weken geleden begonnen. Wat vind je er tot nu toe van?
Het is me honderd procent meegevallen. De recepten spreken me aan. Het eten is smaakvol en vult heel goed. Ik ben al anderhalve kilo kwijt. Ik volg het niet van dag tot dag, maar ik kook vaak gezonder en voedzamer. Daardoor snaai ik ook niet meer. Ik heb er gewoon geen behoefte meer aan.
Welke dingen eet je bijvoorbeeld?
Veel meer groente, ook bij de lunch. De linzensoep uit het leefstijlprogramma vind ik heel lekker. Mijn favoriete lunch is nu een geroosterde boterham met avocado, ei en een plakje kipfilet. Ik hield eerst niet van avocado, maar door het met de juiste dingen te combineren vond ik het opeens wel lekker. Als je gezonder wilt eten, weet je soms niet waar te beginnen. In dit programma wordt het voor je bedacht. Dat had ik even nodig.
Je hebt ook een gezin. Wat vinden zij ervan?
Mijn man probeert mee, hij wil ook graag gezonder eten. En hij is er blij mee. Het zijn gerechten met gewone smaken, geen buitenissige dingen. En mijn zoons? Ze proeven altijd. Vinden ze het lekker, dan eten ze mee. En anders eten ze iets anders. Mijn middelste zoon doet zijn profielwerkstuk over MS en leefstijl, dus daardoor praten we er ook wel over. Een mooie uitspraak uit het programma vind ik: ‘eet geen dingen die je oma niet herkent als eten’. Want dan is het meestal bewerkt, en dus ongezond.
Wat verwacht je van het programma?
Dat het een blijvende verandering in gang zet. Na de online bijeenkomsten in het eerste halfjaar, krijg je nog anderhalf jaar begeleiding en toegang tot de community, waar je ervaringen kunt uitwisselen met de andere deelnemers. We hebben een enthousiaste groep, dus ik denk dat we elkaar blijven motiveren om de gezonde gewoontes vol te houden. Bij andere programma’s ben je twee weken goed bezig en dan verval je weer in je oude gewoontes. Ik denk dat dit anders werkt. Dat gezonder leven een gewoonte gaat worden. En daar ga ik natuurlijk voor, een positieve invloed op mijn lijf en hopelijk minder ontstekingen.