MS-Kinderkampen
Gevoelens van onmacht, een te grote verantwoordelijkheid zoals ‘ik moet voor mama zorgen’ of een isolement omdat je geen vriendjes mee naar huis wil nemen. Het is de realiteit van veel kinderen die een ouder met MS hebben. Daarom organiseert Nationaal MS Fonds de MS-Kinderkampen, weekenden voor kinderen van mensen met MS.

MS heeft niet alleen impact op degene met MS, maar ook op zijn of haar kinderen. Ze kunnen zich zorgen maken over hun vader of moeder, kampen met een schuldgevoel of een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Voor deze kinderen organiseren we MS-Kinderkampen. Jaarlijks zijn er vier kampen voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot en met 25 jaar.
Waarom organiseren wij deze kampen?
Het doel van de kampen is de kinderen en jongeren te helpen zo goed mogelijk om te gaan met de situatie thuis. We geven informatie over Multiple Sclerose, delen tips en trucs, ondersteunen bij mogelijke problemen die ze hebben en halen de kinderen met dit weekend even uit de thuissituatie. Daarnaast geven we de ouders kans om met elkaar in contact te komen en informatie uit te wisselen. De kampen beginnen vrijdagmiddag of -avond en eindigen zondagmiddag.
“Wij willen je ondersteunen bij de problemen die je hebt of misschien nog gaat tegenkomen. Je komt in contact met leeftijdsgenoten die in een vergelijkbare situatie zitten en geven je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.”
– begeleiders MS-Kinderkampen

Aandacht voor MS
Na aankomst op vrijdag maken de kinderen/jongeren kennis met elkaar en met de begeleiders. Sommige deelnemers kennen elkaar al van eerdere kampen, anderen zijn nieuw en worden zo snel in de groep opgenomen. Daarna volgt meestal iets actiefs, lekker (buiten) bezig zijn. Op zaterdagochtend is er aandacht voor MS.
De kinderen krijgen informatie over MS en tips om thuis met de situatie om te kunnen gaan. De inhoud is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Op twee manieren komt dit tijdens elk kamp aan bod: het doktersspreekuur en de groepsgesprekken.
- Tijdens het doktersspreekuur vertelt een specialist, meestal een neuroloog in opleiding, wat MS is, hoe het zenuwstelsel werkt en welke onderzoeken er gedaan worden in het ziekenhuis.
- Met een simulatiespel kunnen de kinderen zelf ervaren hoe het is om MS te hebben. De oudere kinderen staan vaker stil bij onderwerpen als behandeling, erfelijkheid of impact op het gezin.
- Tijdens het groepsgesprek kunnen de kinderen in kleine groepen praten over de invloed van MS op hun leven. Ze mogen iets vertellen over hun eigen situatie, maar dat is niet verplicht. Alleen luisteren is ook goed. De gesprekken worden begeleid door één of meerdere begeleiders van het kamp en zorgen bij de kinderen onderling voor herkenning.
Afwisselend programma
Multiple Sclerose is uiteraard een thema, maar daar gaat het niet het hele weekend over. Er staan leuke activiteiten op het programma. In de afgelopen jaren is er van alles gedaan: klimparcours in de bomen, zeskampen, varen, puzzeltochten, survival. Natuurlijk kijken we hierbij goed naar de leeftijd en de mogelijkheden van de locatie en de omgeving. Met de jongste groep (6 – 11 jaar) zijn we bijvoorbeeld ook eens naar de dierentuin geweest. Daarnaast blijft er genoeg tijd over om te chillen, te spelen en natuurlijk om lekker te eten en te drinken.
Professionele begeleiding
De MS-Kinderkampen worden begeleid door professionele begeleiders. Artsen, maatschappelijk werkers en mensen met een sociaalpsychologische achtergrond, die bekend zijn met MS en de impact van de ziekte op het gezin. De organisatie is in handen van Sander Kalsbeek en Jan Jaap Karsten. Daarnaast zijn er vaste begeleiders die een belangrijke bijdrage leveren aan het programma tijdens de kampen.
Deelnemen MS-Kinderkampen
We willen zoveel mogelijk kinderen en jongeren in staat stellen deel te nemen aan de MS-Kinderkampen. Daarom sponsort het Nationaal MS Fonds het grootste deel van de kosten. Wel vragen we per deelnemer een kleine bijdrage van €25. We willen het voor iedereen toegankelijk maken. Mocht je daarom vragen hebben over deze bijdrage, dan kun je contact opnemen.