HomeCoachingMS-Kinderkampen

MS-Kinderkampen

Gevoelens van onmacht, een te grote verantwoordelijkheid zoals ‘ik moet voor mama zorgen’ of een isolement omdat je geen vriendjes mee naar huis wil nemen. Het is de realiteit van veel kinderen die een ouder met MS hebben. Daarom organiseert Nationaal MS Fonds, voorheen MS-Anders, de MS-Kinderkampen.

MS heeft niet alleen impact op degene met MS, maar ook op zijn of haar omgeving. De situatie heeft ook invloed op kinderen. Ze kunnen zich zorgen maken over hun vader of moeder met MS, kampen met een schuldgevoel of een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Voor deze kinderen organiseren we de MS-Kinderkampen. Jaarlijks zijn er vier kampen voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 25 jaar. Elk kamp is bedoeld voor een bepaalde leeftijdsgroep (6-11 jaar, 11-14 jaar, 14-17 jaar en 18-25 jaar).

Afwisselend programma

De kampen beginnen vrijdagmiddag of –avond en eindigen zondagmiddag en vinden jaarlijks op wisselende locaties plaats. Tijdens de kampen staat ontspanning centraal. De kinderen moeten vooral een leuk weekend hebben. Op het programma staan onder andere sport- en spelactiviteiten, waarbij het hebben van lol voorop staat. Op zaterdagochtend is er aandacht voor MS. De kinderen krijgen informatie over MS en tips hoe zij thuis met de situatie kunnen omgaan. De inhoud is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Tijdens het doktersspreekuur vertelt een specialist, meestal een neuroloog in opleiding, wat MS is, hoe het zenuwstelsel werkt en welke onderzoeken er gedaan worden in het ziekenhuis. Met een simulatiespel kunnen de kinderen zelf ervaren hoe het is om MS te hebben. De oudere kinderen staan vaker stil bij onderwerpen als behandeling, erfelijkheid of impact op het gezin. Tijdens het groepsgesprek kunnen de kinderen in kleine groepen in gesprek over de invloed van MS op hem of haar. Ze mogen iets vertellen over hun eigen situatie, maar dat is niet verplicht. Alleen luisteren is ook goed. De gesprekken worden begeleid door één of meerdere begeleiders van het kamp en zorgen bij de kinderen onderling voor herkenning.

Professionele begeleiding

De MS-Kinderkampen worden begeleid door een aantal professionele begeleiders. Artsen, maatschappelijk werkers en mensen met een sociaalpsychologische achtergrond, die bekend zijn met MS en de impact van de ziekte op het gezin. De organisatie is in handen van maatschappelijk werker Roel Petter en verpleegkundig specialist Gert Messchendorp. Daarnaast is er een aantal vaste begeleiders die een belangrijke bijdrage leveren aan het programma tijdens de kampen: Robbert Bartels, Sander Kalsbeek, Jan Jaap Karsten en Fannie van Vredendaal.

Deelnemen aan MS-Kinderkampen

We willen zoveel mogelijk kinderen en jongeren in staat stellen deel te nemen aan de MS-Kinderkampen. Daarom is deelname gratis. Ouders mogen een vrijwillige eigen bijdrage doen.

Wel vragen we een borg van 50 euro. Dit doen we omdat we merken dat gratis aanmelden soms leidt tot een afmelding op het laatste moment. We hebben dan al kosten gemaakt aan de accommodatie en de activiteiten. Met de borg hopen we dit te voorkomen. Na deelname storten we de borg weer terug.

Doe mee!

Als de coronamaatregelen het toelaten, organiseren we dit jaar nieuwe MS-Kinderkampen. Houd onze website, de website MS-Kinderkampen en onze social media kanalen in de gaten voor meer informatie. Wil je je aanmelden? Dit kan via de website MS-Kinderkampen.