HomeCoachingMS-Kinderkampen

MS-Kinderkampen

Gevoelens van onmacht, een te grote verantwoordelijkheid zoals ‘ik moet voor mama zorgen’ of een isolement omdat je geen vriendjes mee naar huis wil nemen. Het is de realiteit van veel kinderen die een ouder met MS hebben. Daarom organiseert Nationaal MS Fonds de MS-Kinderkampen, kampen voor kinderen van mensen met MS.

MS Kinderkampen

MS heeft niet alleen impact op degene met MS, maar ook op zijn of haar omgeving. De situatie heeft uiteraard invloed op kinderen. Ze kunnen zich zorgen maken over hun vader of moeder met MS, kampen met een schuldgevoel of een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Voor deze kinderen organiseren we MS-Kinderkampen. Jaarlijks zijn er vier kampen voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot en met 25 jaar. Elk kamp is bedoeld voor een bepaalde leeftijdsgroep (6-11 jaar, 11-14 jaar, 14-17 jaar en 18-25 jaar).

Waarom organiseren wij deze kampen?

Het algemene doel van de kampen is de deelnemers te helpen zo goed mogelijk om te kunnen gaan met de situatie thuis. Dat doen we door informatie te geven over Multiple Sclerose, tips en trucs te delen, te ondersteunen bij de problemen die ze hebben of die ze misschien nog gaan tegenkomen, en door ze tenminste voor dit weekend uit de situatie thuis te halen. Daarnaast geven we de ouders kans om met elkaar in contact te komen en informatie uit te wisselen.

Ontspanning staat centraal

De kampen beginnen vrijdagmiddag of -avond en eindigen zondagmiddag en vinden jaarlijks op wisselende locaties plaats. De ene keer wordt er overnacht in tenten, een andere keer misschien in een luxe verblijf met jacuzzi en zwembad. Tijdens de kampen staat ontspanning centraal. De kinderen moeten vooral een leuk weekend hebben. Op het programma staan onder andere sport- en spelactiviteiten, waarbij het hebben van lol voorop staat.

“Wij willen je ondersteunen bij de problemen die je hebt of misschien nog gaat tegenkomen. Je komt in contact met leeftijdsgenoten die in een vergelijkbare situatie zitten en geven je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.”

-begeleiders kampen

MS Kinderkampen begeleiding

Aandacht voor MS

Na aankomst op vrijdag wordt er kennisgemaakt met elkaar en met de begeleiders. Wie is wie? Sommige deelnemers kennen elkaar al van eerdere kampen, anderen zijn nieuw en worden zo snel in de groep opgenomen. Daarna volgt meestal iets actiefs, lekker (buiten) bezig zijn. Op zaterdagochtend is er aandacht voor MS.

De kinderen krijgen informatie over MS en tips hoe zij thuis met de situatie kunnen omgaan. De inhoud is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Op twee manieren komt dit tijdens elk kamp aan bod: het doktersspreekuur en de groepsgesprekken.

  • Tijdens het doktersspreekuur vertelt een specialist, meestal een neuroloog in opleiding, wat MS is, hoe het zenuwstelsel werkt en welke onderzoeken er gedaan worden in het ziekenhuis.
  • Met een simulatiespel kunnen de kinderen zelf ervaren hoe het is om MS te hebben. De oudere kinderen staan vaker stil bij onderwerpen als behandeling, erfelijkheid of impact op het gezin.
  • Tijdens het groepsgesprek kunnen de kinderen in kleine groepen in gesprek over de invloed van MS op hem of haar. Ze mogen iets vertellen over hun eigen situatie, maar dat is niet verplicht. Alleen luisteren is ook goed. De gesprekken worden begeleid door één of meerdere begeleiders van het kamp en zorgen bij de kinderen onderling voor herkenning.

Afwisselend programma

Multiple Sclerose is uiteraard een thema tijdens het weekend. Maar daar gaat het niet het hele weekend over. Er staan leuke activiteiten op het programma. In de afgelopen jaren is er van alles gedaan: klimparcours in de bomen, zeskampen, varen, puzzeltochten, survival. Natuurlijk kijken we hierbij goed naar de leeftijd en de mogelijkheden van de locatie en de omgeving. Met de jongste groep (6 – 11 jaar) zijn we bijvoorbeeld ook eens naar de dierentuin geweest. Daarnaast blijft er genoeg tijd over om te chillen, te spelen en natuurlijk om lekker te eten en te drinken.

Professionele begeleiding

De MS-Kinderkampen worden begeleid door een aantal professionele begeleiders. Artsen, maatschappelijk werkers en mensen met een sociaalpsychologische achtergrond, die bekend zijn met MS en de impact van de ziekte op het gezin. De organisatie is in handen van maatschappelijk werker Roel Petter en verpleegkundig specialist Gert Messchendorp. Daarnaast is er een aantal vaste begeleiders die een belangrijke bijdrage leveren aan het programma tijdens de kampen: Robbert Bartels, Sander Kalsbeek, Jan Jaap Karsten en Fannie van Vredendaal.

Deelnemen MS-Kinderkampen

We willen zoveel mogelijk kinderen en jongeren in staat stellen deel te nemen aan de MS-Kinderkampen. Daarom sponsort het Nationaal MS Fonds een groot deel van de kosten voor de kampen. Wel vragen we per deelnemer een kleine bijdrage van €25. Dit doen we omdat we merken dat gratis aanmelden soms leidt tot een afmelding op het laatste moment. We hebben dan al kosten gemaakt aan de accommodatie en de activiteiten. We willen het voor iedereen toegankelijk maken, mocht je daarom vragen hebben over deze minimale bijdrage kun je contact opnemen.

Kalender 2022

Dit jaar hebben we weer erg leuke locaties om een geweldig kamp te beleven met elkaar. Bekijk onderstaand de data en locatie per kamp.

Wanneer het kamp al geweest is kun je je bij die locatie vast op de wachtlijst zetten voor volgend jaar. Je ontvangt dan een mail wanneer er meer informatie beschikbaar is.

Weekend van 13-15 mei 2022

Leeftijd: 11-14 jaar

Locatie: Het Wilgje

Ik wil graag op de wachtlijst

Weekend van 17-19 juni 2022

Leeftijd: 6-10 jaar

Locatie: YMCA Leusden

Ik wil graag op de wachtlijst

Weekend van 30 sept- 2 okt

Leeftijd: 15-17 jaar

Locatie: Oldemeyer

Afgelopen jaar hebben we hier ons debuut gemaakt en dat smaakte naar meer. Een mooi en sfeervol groepsgebouw met leuke outdoor mogelijkheden (paintballen/mountainbiken) op loopafstand.

Weekend van 11-13 november

Leeftijd: 18-25 jaar

Locatie: Ermerstrand

Ook een plek waar we vaak zijn geweest. Een grote sfeervolle blokhut met twee groepsruimten, prachtig uitzicht over het meer en eigen catering.

Schrijf je in

Een top weekend met onder andere sport- en spelactiviteiten, waarbij het hebben van lol voorop staat, ben jij er ook bij?

Inschrijven en betalen via iDEAL