De rol van voeding bij MS
In samenwerking met studenten van de opleiding ‘Nutrition and Health’ van Wageningen Universiteit zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de rol van voeding bij MS. Hierbij is steeds gekeken of er een relatie was met de ernst van de ziekte.
In het eerste onderzoek (mei 2017 tot februari 2018) vulden 728 personen (waarvan 623 vrouwen) uit de database van het Nationaal MS Fonds een vragenlijst in over voeding en de beperkingen die ze door hun ziekte hebben. Student Esther Lokerse, later opgevolgd door Ilse Evers, berekende uit de voedingsgegevens hun Eetscore. Dit is een score die aangeeft in hoeverre mensen eten volgens de Schijf van Vijf.
Gemiddeld was de Eetscore 57,5 op een schaal van 0-80. Er was dus nog volop ruimte voor verbetering, vooral op het gebied van vis en groente. Vooral vrouwen met een hogere Eetscore voelden zich gemiddeld wat beter, zowel lichamelijk als geestelijk. Ruim acht van de tien deelnemers gebruikten meerdere voedingssupplementen, vooral vitamine D. Ongeveer een derde van de deelnemers volgde bovendien een dieet voor MS, bijvoorbeeld suikerbeperkt of het Jelinek dieet. Zij hadden een bijna 10 punten hogere Eetscore dan degenen die geen dieet volgden. Ze scoorden vooral hoger op groente, fruit, vis en volkorenproducten. Dit klopt ook wel, want de meeste diëten voor mensen met MS zijn rijk aan deze producten.
Gebruikers van een dieet hadden gemiddeld wat minder MS-gerelateerde klachten, maar of dat komt door het dieet is niet zeker; daarvoor zouden mensen in de tijd gevolgd moeten worden. Informatie over voeding verkregen mensen met MS vooral via internet, boeken en tijdschriften, medepatiënten en in veel mindere mate van hun MS-verpleegkundige of via een diëtist. Hier zou door zorgverleners actief op ingespeeld kunnen worden. De resultaten van dit onderzoek zijn naar een internationaal wetenschappelijk tijdschrift gestuurd.
Vervolgonderzoek naar het voedingspatroon
In een tweede onderzoek deed een deel van de mensen met MS mee aan een diepgaander onderzoek naar hun voedingspatroon. Begin 2018 vulden 193 patiënten (waarvan 86% vrouwen) een uitgebreide voedingslijst in. Vrouwen met MS bleken gemiddeld zo’n 175 kcal minder te gebruiken dan gezonde vrouwen, vooral omdat ze minder koolhydraten en vetten gebruikten. Verder was de voeding van mensen met MS vergelijkbaar met die van een gezonde referentiegroep.
Studenten Anne Brooshoofd en Nathalie Wilmsen berekenden vervolgens voor elke deelnemer of hun voedingspatroon ‘inflammatoir’ (ontstekingsbevorderend) of juist anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) was. Gemiddeld gezien was het voedingspatroon niet echt inflammatoir voor mensen met MS. Er was echter aardig wat spreiding en ook hier bleek weer dat mensen die een MS-dieet volgden een gezonder voedingspatroon hadden: hun voeding was rijker aan vitamines, vezels en visolie.
Hoewel er onvoldoende goed bewijs is dat het volgen van een MS-dieet de ziekte afremt, zorgt het er wel voor dat je meer volgens de Schijf van Vijf gaat eten. Met het oog op allerlei chronische ziekten is dat gezond. Belangrijk is nu om mensen met MS die dat willen, te begeleiden om gezonder te gaan eten. Hierbij meten we goed hoe het met hun ziekte en conditie gaat. Dit vervolgonderzoek vindt plaats in de Digitale Buddy van Better Today. Op de website van Alliantie Voeding in de Zorg kun je meer lezen over het onderzoek naar voeding en MS.