HomeDiagnose MSHet krijgen van de diagnose MS

Het krijgen van de diagnose MS

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

MS: meerdere gezichten

Veel mensen met MS speuren het internet af, op zoek naar informatie, ervaringen van lotgenoten en tips om het leven met MS te verbeteren. Realiseer je in deze zoektocht dat MS bij ieder persoon anders tot uiting komt. Geen twee mensen met MS hebben dezelfde klachten. MS heeft letterlijk en figuurlijk meerdere gezichten.

Klachten: MS of leeftijd?

Sommige gezondheidsklachten hoeven niet door de MS te komen. Je kan bijvoorbeeld problemen met jouw blaas krijgen. Dit kan door MS komen, maar deze klacht kan ook door ouderdom komen. Klachten door ouderdom kunnen invloed hebben op het beloop van de MS. Kortom, let op jouw gezondheid en laat op tijd hart- en vaataandoeningen behandelen.