Leven met MS

Omgaan met MS vlak na de diagnose

Vlak na de diagnose MS is er veel nieuw. Zorgverleners geven veel informatie en je kunt allerlei gevoelens en gedachten hebben. Iedereen gaat hier anders mee om. 

In het kort

  • Vlak na de diagnose MS is er veel nieuw. Je krijgt veel informatie. Dit kan zorgen voor verschillende gevoelens en gedachten.
  • Iedereen gaat anders om met de diagnose MS.
  • De ziekte MS accepteren is moeilijk. Het is wel belangrijk dat je zelf ontdekt hoe je het beste omgaat met de ziekte.
  • Er is hulp voor mensen met MS die omgaan met MS moeilijk vinden. Bespreek vervelende gevoelens en gedachten met je zorgverlener. 

Angst, boosheid en onzekerheid

Vlak na de diagnose MS, multiple sclerose, is er veel nieuw. Je krijgt veel informatie van je arts en andere zorgverleners. Dit kan zorgen voor verschillende gevoelens en gedachten. Bijvoorbeeld angst, boosheid of onzekerheid. Misschien vraag je je af wat MS betekent voor je toekomst. Of waarom juist jij de ziekte hebt. > Meer over de psychische gezondheid bij MS

De diagnose MS, en dan?

Iedereen gaat anders om met de diagnose. Sommigen gaan nog meer informatie zoeken, bijvoorbeeld op internet. Of ze zoeken andere mensen met MS op om te praten over de ziekte. Anderen willen er juist zo weinig mogelijk over horen. Het is belangrijk dat je zelf ontdekt wat je prettig vindt. 

MS en acceptatie

De ziekte MS accepteren is moeilijk. Hoe kun je een ziekte accepteren als niet weet wat er in de toekomst met je gaat gebeuren? En wanneer heb je een ziekte eigenlijk geaccepteerd? Met acceptatie van de ziekte wordt meestal bedoeld dat je leert omgaan met MS. En met de gevolgen voor je lichaam, je sociale leven en je psychisch welzijn. Het is belangrijk dat je ontdekt wat je wilt doen in je verdere leven met MS. En wat je wel en niet belangrijk vindt in het leven. 

Hulp bij het omgaan met de diagnose

Mensen die omgaan met MS moeilijk vinden, kunnen hulp krijgen. Allereerst van zorgverleners, zoals de MS-verpleegkundige. Maar bij veel negatieve gevoelens kun je ook hulp krijgen van een psycholoog. Bijvoorbeeld bij veel boosheid, angst of somberheid. Met een psycholoog praat je over gevoelens en gedachten die je hebt. En je leert hoe je hiermee kunt omgaan. Bespreek vervelende gevoelens eerst met de neuroloog, MS-verpleegkundige of huisarts. Die kan je verder helpen. 

Tips voor na de diagnose MS

Iedereen gaat anders om met MS. Na de diagnose krijg je veel informatie over de ziekte. Er gebeurt veel tegelijk. Je moet dit allemaal verwerken en dat kost tijd. Neem dus genoeg rust en tijd om na te denken. Bedenk ook wie je gaat vertellen over de ziekte. MS verandert je leven. Het kan fijn zijn hier met mensen in je omgeving over te praten. Je kiest zelf aan wie je wat precies vertelt.

Bekijk de video op https://api.ms.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F911111057%3Fshare%3Dcopy&signature=c8502f5456b5e6c3728c3aedee90fdd311b165505a6c23b451b41c4193aa7b5e

Artikel met medewerking van:

  • Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024