Belangrijke ontdekking in MS-onderzoek

Onderzoekers van het Radboudumc Nijmegen hebben genetische varianten ontdekt die meer inzicht geven in het ontstaan van MS. En dat is goed nieuws. Want hiermee zijn we weer een stapje dichterbij de mogelijke genezing van MS gekomen. Hiervoor moeten we wel nog veel onderzoek doen. Elke financiële bijdrage aan vervolgonderzoek is hard nodig in onze strijd tegen MS.

Meer inzicht in oorzaak MS

In het onderzoek werden DNA-profielen van familieleden met MS geanalyseerd en vergeleken met familieleden zonder MS. Hierbij werden meerdere genetische varianten ontdekt die mogelijk bijdragen aan het ontstaan van MS, waaronder een genetische variant in het zogenoemde MBP-gen. MBP speelt een belangrijke rol bij MS. Het eiwit dat door dit gen aangemaakt wordt, is het belangrijkste onderdeel van het beschermende myeline-omhulsel. Door een auto-immuunreactie van het lichaam, waarbij antistoffen tegen het MBP-eiwit gevormd worden, wordt de beschermlaag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Of soms helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

Vervolgonderzoek nodig

Een vervolgonderzoek is nu hard nodig. Het duurt twee jaar en kost ongeveer 750.000 euro. Het Nationaal MS Fonds financiert onderzoek naar de oorzaken van MS en maakt zich sterk voor een beter leven voor mensen met MS nu, en in de toekomst. Onderzoek naar MS is erg duur. We hebben elke euro hard nodig, dus ook jouw bijdrage is heel belangrijk in onze strijd tegen MS.

Hoe kan jij bijdragen?

Wil jij bijdragen aan dit onderzoek? Dat kan! Door jouw donatie kunnen wij dit onderzoek financieren.