Effecten van Metabole en Bariatrische Chirurgie bij mensen met MS

Uit eerder onderzoek blijkt dat (morbide) obesitas mogelijk een negatief effect heeft op het ziektebeloop van MS. Metabole en bariatrische chirurgie (MBC) is een bewezen effectieve behandeling voor morbide obesitas en heeft mogelijk ook een positieve invloed op het verloop van MS. Wat is het effect van MBC en gewichtsverlies op het ziektebeloop van MS? Dat onderzoekt Msc. Manja Ponsioen, onderzoeker in het MS centrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis, met neuroloog Dr. Janet de Beukelaar en chirurg Dr. Robert Smeenk en hun team 

Manja Ponsioen METABAR

Morbide obesitas  

Uit verschillende studies blijkt dat 18-33% van de MS-patiënten kampt met obesitas of morbide obesitas. Morbide obesitas is ernstig overgewicht. Er is sprake van morbide obesitas bij mensen met een BMI hoger dan 40, of een BMI hoger dan 35 in combinatie met gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk of artrose. Bij mensen die hierbij MS hebben, lijkt de obesitas een ongunstig effect te hebben op het beloop van MS. Is het voor de mensen met morbide obesitas aan te raden om metabole of bariatrische chirurgie te ondergaan? Daar proberen de METABAR-MS-onderzoekers inzicht in te krijgen. 

Metabole en Bariatrische Chirurgie (MBC) 

Metabole en Bariatrische chirurgie (MBC) wordt ook wel gewichtsreducerende chirurgie genoemd.  De term MBC wordt gebruikt in plaats van alleen bariatrische chirurgie (maagverkleining), omdat deze operaties meer doen dan alleen leiden tot gewichtsverlies. De operatie (en dan met name een gastric bypass) zorgt ook voor metabole veranderingen die een gunstig effect kunnen hebben op specifieke gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan morbide obesitas, zoals diabetes. Deze operaties zijn het laatste redmiddel als verandering in leefstijl en medicatie niet lijken te helpen. De operatie is alleen een hulpmiddel. Mensen moeten nog steeds zelf hun leefstijl ook aanpassen, anders helpt de operatie ook niet op lange termijn. 

De METABAR-studie 

Dit onderzoek vergelijkt de progressie van MS vóór en na een MBC-operatie bij dezelfde patiënten. Zo kunnen zij het effect van de operatie op het ziektebeloop evalueren. De onderzoekers willen daarnaast ook nog kijken naar:  

  • het effect van MBC op andere meetbare aspecten van MS (zoals het aantal relapses) 
  • of de operatie een positief effect heeft op ziekteactiviteit en MS-gerelateerde beperkingen t.o.v. mensen met MS die geen MBC hebben ondergaan 
  • of het effect van de ingreep op de MS gerelateerd is aan de mate van gewichtsverlies 
  • of er een verschil is in complicaties en mate van gewichtsverlies tussen mensen met en zonder MS 

Verwachte impact 

De resultaten van de METABAR-studie kunnen bijdragen aan: 

  • Verbeterde voorlichting aan MS-patiënten en zorgverleners over de mogelijke effecten en risico’s van MBC-operaties bij mensen met MS. 
  • Meer inzicht in de relatie tussen MS, gewichtsverlies en inflammatie (ontstekingen). Dit kan aanknopingspunten geven voor toekomstig onderzoek naar BMI-verlagende behandelingen voor mensen met MS. 

Samenwerking en ondersteuning  

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerking tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis, mProve- en BeterKeten-ziekenhuizen (tezamen 9 ziekenhuizen). Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Nationaal MS Fonds met co-financiering van het Albert Schweitzer (Stipendium van het Wetenschapsfonds), het Vriendenfonds van het Albert Schweitzer ziekenhuis, een mProve subsidie, Stichting Cranias en Stichting Wetenschap Heelkunde Albert Schweitzer ziekenhuis.. 

Hebt u vragen over dit onderzoek? Neemt u dan contact op met de coördinerend onderzoeker:  Msc M. (Manja) Ponsioen, email: [email protected]  

 Lees hier het interview met Manja Ponsioen over dit onderzoek. 

Bijdragen aan dit mooie onderzoek?

MS is zenuwslopend. Geef en steun de strijd tegen MS.