Het verschil tussen wat je eet tijdens Leef! met MS en MS-diëten zoals Jelinek of Wahls/Paleo, is dat er bij ons geen enkele voedingscategorie wordt uitgesloten. Zo sluit het dieet van Jelinek vlees in principe helemaal uit en wordt er veel groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten en vis gegeten. Zuivel en eieren staan niet op het menu. Het Wahls/Paleo dieet gaat uit van de noodzaak van het eten van vis en plantaardig eten. Zuivel en granen worden vermeden, maar vlees en eieren worden wel degelijk aanbevolen.

Veel mensen hebben baat bij een van deze diëten, maar het is (wetenschappelijk) onvoldoende duidelijk waarom. Bovendien staan ze op sommige punten dus lijnrecht tegenover elkaar. Wat deze diëten wel gemeen hebben, is dat er veel plantaardig en onbewerkt (dus niet industrieel bereid) eten wordt gegeten. Dat is ook de basis van de voeding in dit leefstijlprogramma: onbewerkt, vers en gevarieerd eten. Maar dan zonder het uitsluiten van voedselcategorieën zoals vlees, zuivel, granen of eieren.

Tijdens het MS Leefstijlprogramma ga je niet per se minder eten of op ‘dieet’, maar eet je juist voldoende en smaakvol. Met veel knapperige groenten in allerlei variaties, hele vruchten, peulvruchten, veel vis, echt vlees of gevogelte, lekkere noten en een beetje zuivel en natuurlijke vetten. Wat je vermijdt, is voorbewerkt (industrieel) eten, waaronder frisdranken, koekjes, snoepjes, alles uit pakjes en zakjes en kant-en-klaar eten.

Volg jij nu het Jelink of Wahls/Paleo dieet, sluit jij bepaalde voedselcategorieën uit en werkt dat voor jou, dan lijkt het ons verstandig dat je hier gewoon mee doorgaat. Leef! met MS is dan waarschijnlijk niet iets voor jou.