Veilig collecteren
Collecteren in coronatijd gaat wat anders dan voorheen. Gelukkig kun je ook dit jaar op een veilige manier collecteren. Hoe? Dat lees je hier.
Verschillende manieren om te collecteren
Omdat MS niet stil staat, blijft geld voor belangrijk onderzoek en de ondersteuning van mensen met MS van levensbelang. Vandaar dat we ook dit jaar collecteren. We begrijpen dat het dit jaar niet vanzelfsprekend is dat mensen langs de deur gaan met de bus. Vandaar dat je op verschillende manieren kunt collecteren:
- huis-aan-huis met de collectebus met geldgleuf en QR-code. Bekijk het stappenplan of de instructievideo;
- rondbrengen van donatieflyers. Op deze flyer staat een QR-code, waarmee de gever snel en gemakkelijk kan doneren. Let bij het verspreiden van de flyer op de stickers op de deuren. Staat er Nee/Nee? Dan hier geen flyer. In Amsterdam geldt sinds kort een ander beleid: hier moet een woning een Ja/Ja-sticker hebben om ongeadresseerd drukwerk te ontvangen. Voor andere grote steden waar men een Ja/Ja sticker heeft, geldt voor ongeadresseerd drukwerk van een goed doel een uitzondering en mag de flyer wel in de bus worden gedaan Dat is het geval in Den Haag, Leiden, Tilburg, Rotterdam. We wachten nog op uitsluitsel van Utrecht;
- aanmaken (en promoten) van een digitale collectebus;
- mobiel collecteren. Deel jouw donatieverzoek gemakkelijk via WhatsApp, Facebook, e-mail of andere kanalen.
Bekijk de infographic hieronder voor alle manieren van collecteren. Door te klikken kom je bij de uitleg terecht.
Veelgestelde vragen
Ja, de collecteweek van 28 juni t/m 3 juli 2021 gaat door, op een veilige manier. De opbrengst van de collecte is enorm belangrijk voor het Nationaal MS Fonds want MS staat niet stil en daarom mag onderzoek naar MS ook niet stil komen te staan.
De 25 collecterende goede doelen van Nederland zijn verenigd in Stichting Collecteplan (het SCP). Vanuit het SCP is er regelmatig contact met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanuit de overheid geldt op dit moment geen verbod op collecteren, mits aan de regels van het RIVM voldaan wordt, zoals het hanteren van 1,5 meter afstand (twee armlengtes).
- Collecteer alleen.
- Heb jij of iemand uit je gezin verkoudheids- en/of griepverschijnselen? Blijf thuis en laat je testen.
- Hoesten en/of niezen doe je in je elleboog of een papieren zakdoek.
- Was altijd je handen met stromend water en zeep vooraf en na afloop van een collecteronde.
- Bel aan en doe twee stappen naar achteren, zodat je minimaal op 1,5 meter afstand staat.
- Doet er iemand open? Vraag om een gift. Dit kan mobiel door de QR-code te scannen of door middel van een contante donatie. Strek daarbij de arm goed vooruit. Zet eventueel de bus op de grond neer en pak hem weer op nadat de gever zijn donatie heeft gedaan.
- Bedank de gever.
- Wordt er niet open gedaan, doe dan de donatiekaart in de brievenbus. Let op: in een aantal grote steden geldt bovendien sinds kort een ander beleid: hier moet een woning een JA/JA-sticker hebben om ongeadresseerd drukwerk te ontvangen. Echter, voor ongeadresseerd drukwerk van een goed doel kan weer een uitzondering gelden. Dat is het geval in Den Haag en Leiden. In Amsterdam mag het niet. We wachten nog op uitsluitsel van Utrecht, Rotterdam, Haarlem en Tilburg.
- Zie ook de collectantenflyer.
Hierin volgen wij de richtlijnen van het RIVM. In Nederland wordt dit niet geadviseerd.
Collecteren op 1,5 meter afstand kan goed en veilig is vorig jaar gebleken en blijkt ook uit de collectes van andere goede doelen. We laten de beslissing om wel of niet te lopen aan iedere individuele collectant zelf. Mocht je dit jaar niet willen lopen: misschien weet je dan nog iemand uit je omgeving die jouw wijk wil overnemen? Vraag hem of haar dan. Daarnaast kan collecteren ook mobiel of digitaal. Je kunt een bus aanmaken op https://digicollect.nationaalmsfonds.nl. Voor mobiel collecteren sturen wij onze vrijwilligers een link vlak voor de collecteweek.
De collecte zal voldoen aan de dan geldende coronarichtlijnen. We houden onze collectevrijwilligers op de hoogte. Het helpt als alle contactgegevens van assistenten en collectanten in de online community staan. Geef je gegevens dus door aan je coördinator. Indien noodzakelijk kan er dan rechtstreeks gecommuniceerd worden.
Het is dit jaar niet vanzelfsprekend dat mensen langs de deur gaan met de collectebus. Vandaar dat je op verschillende manieren kunt collecteren:
- huis-aan-huis met de collectebus met geldgleuf en QR-code. Bekijk het stappenplan of de instructievideo;
- flyers huis-aan-huis in de bus doen waarop de oproep tot een donatie staat. Hierbij kun je nog voor de variant kiezen om eerst aan te bellen en de flyer te overhandigen;
- aanmaken (en promoten) van een digitale collectebus;
- mobiel collecteren. Deel jouw donatieverzoek gemakkelijk via WhatsApp, Facebook, e-mail of andere kanalen.