Nadenken over een testament 

Nadenken over de wensen rond uw nalatenschap gaat eigenlijk over het nadenken over uw leven. Wat vindt u belangrijk? Hoe bent u van betekenis? En hoe wilt u herinnerd worden? Met uw nalatenschap laat u iets van uzelf voortbestaan. En daarmee is het regelen van uw nalatenschap misschien wel een van de belangrijkste dingen ooit. 

De executeur wikkelt na je overlijden je nalatenschap af - Nalaten aan het Nationaal MS Fonds

Het maken van een testament 

In een testament legt u vast wat er met uw bezittingen gebeurt en aan wie u wilt schenken. Wij begrijpen dat u daarbij eerst aan uw dierbaren denkt. U kunt met ieder bedrag, groot of klein, van betekenis zijn voor mensen met MS. Het kan een geruststellende gedachte zijn om hier nu al bij stil te staan en uw zaken te regelen. Verandert u later van gedachten, dan kunt u het testament altijd wijzigen.  

De notaris

Het maken van een testament is een onderwerp waar veel mensen liever niet aan willen denken en daarom uitstellen. Veel mensen doen er maanden en zelfs jaren over voordat ze uiteindelijk naar de notaris gaan.   

Hans Gerson en zijn vrouw Jacquie Waller leggen in onderstaande video uit hoe het nadenken over een testament en het opmaken van een testament bij de notaris bij hen is gegaan:  

Online uw testament regelen 

U kunt ook zelf uw testament online regelen. In november 2023 heeft de Consumentenbond in de Geldgids online notarissen vergeleken. Wij werken hiervoor samen met NuNotariaat en Thuisnotaris. U beantwoordt thuis de vragen. Onze gegevens komen automatisch correct in de akte als u het Nationaal MS Fonds selecteert. Dan hoeft u alleen nog maar naar één van de 50 samenwerkende notarissen om het testament te ondertekenen. Deze tijdsbesparing resulteert in een veel lagere prijs voor hetzelfde uitgebreide testament. 
Een enkel testament via NuNotariaat kost totaal 299 euro terwijl via de traditionele weg de kosten voor datzelfde testament al gauw 500 euro zijn. 

Thuis Notaris

Via Thuisnotaris kunnen er aanmerkelijk meer bijzondere situaties goed geregeld worden (bijv. samengestelde gezinnen, kinderen met een beperking). Via de online tool kunt u gratis een persoonlijk testament verslag van circa 20 pagina’s downloaden. Met dit persoonlijk verslag kunt u uw testamentaire keuzes en mogelijkheden rustig nalezen. Daarna kunt u besluiten om voor een vaste prijs van 275 euro per akte (inclusief tekenen bij de notaris) een testament op te stellen.

Uw wensen 

Om uw erfenis volgens uw wensen af te kunnen wikkelen, is het verstandig om uw wensen op een rij te zetten. In de nieuwe brochure nalaten is een wensenlijst opgenomen. Hier kunt u uw persoonlijke gegevens invullen, beschrijven wat u wilt nalaten en aan wie en uw overige wensen, notities en vragen voor aan de notaris noteren. Vraag hierbij de brochure aan. We sturen u een gedrukt exemplaar per per post aan u toe. Zo kunt u de wensenlijst rustig invullen, deze met uw naasten bespreken en het kan een handige leidraad zijn voor uw gesprek bij de notaris. Berg uw wensenlijst daarna op en laat weten waar uw naasten deze kunnen vinden.

Josien - Nationaal MS Fonds

Vragen? Neem contact op

Wilt u alle informatie nog even rustig nalezen? Vraag dan onze brochure over nalaten aan.

Heeft u een vraag over nalaten of hoe uw nalatenschap mee kan helpen aan een toekomst zonder MS? Neem dan contact op met Josien van Essen. Zij helpt u graag verder. Uiteraard worden uw gegevens vertrouwelijk behandeld.

Heeft u het Nationaal MS Fonds al opgenomen in uw testament? Dan horen wij dit ook graag, zodat we u op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen en u uit kunnen nodigen voor bijvoorbeeld bijeenkomsten waarin onderzoekers verslag doen van hun werk.

Meer informatie over nalatenschap