Hans Gerson doneert via belastingvrij schenken.

In 2012 hoorde Hans Gerson dat zijn zoon Tom MS had. De wereld stond even stil. Voor Hans was het altijd al vanzelfsprekend om goede doelen te steunen. Nu MS zo dichtbij kwam, begon hij met belastingvrije schenkingen aan het Nationaal MS Fonds. Begin 2022 verlengde hij zijn schenking nog eens met vijf jaar.

Hans Gerson belastingvrij doneren

“Er was geen enkele aanleiding om aan MS te denken”, zegt Hans. “Tom had alleen wat last van zijn ogen. Toch stuurde de oogarts hem door voor een MRI-scan. Daarna volgde de diagnose. Hij bleek een primair progressieve vorm van MS te hebben.”

Afgekeurd

Na de eerste klap, volgde het besef dat er weinig aan te doen is. In het begin vielen de effecten nog mee. Tom werkte een aantal jaar door, totdat het niet meer ging. Hij kreeg moeite met zijn concentratie en werd uiteindelijk afgekeurd. Zijn conditie verslechtert langzaam. Toch weet Tom zijn leven zo in te richten dat hij er goed mee overweg kan. Hij volgt een dieet, doet vrijwilligerswerk, zorgt voor ontspanning en doet wat hij wel kan.

Vreselijke ziekte

“MS is een vreselijke ziekte”, vindt Hans. “Het ziekteverloop is onvoorspelbaar. Het is bij iedereen anders. Bovendien is er nog steeds geen genezing bekend. Ik wil daar met mijn bijdrage graag verandering in brengen.” Met zijn steun aan het Nationaal MS Fonds draagt hij onder meer bij aan onderzoek. Toch schenkt hij niet alleen in de hoop op goede medicijnen. “Het fonds doet zoveel meer, zoals het organiseren van de Nationale MS Dag, allerlei activiteiten en begeleidingsprogramma’s om met MS te leren omgaan.”

Persoonlijke schenking

“Ik werkte veertig jaar bij dezelfde baas en bouwde een mooi pensioen op”, legt Hans uit. “Dan kun je ook wat terug doen.” Al voordat Tom MS kreeg, steunde hij goede doelen. Vanaf 2012 kwam daar het Nationaal MS Fonds bij. “Omdat het voor het fonds fijn is om financiële zekerheid te hebben, verlengde ik in januari 2022 mijn periodieke schenking met vijf jaar. Dat kostte weinig moeite. Ik hoefde alleen een formulier in te vullen. Zo help je elkaar. Ik hoef er de komende jaren niet over na te denken en weet dat mijn geld in goede handen is.”

Volledig aftrekbaar

Het voordeel van een schenking over vijf jaar, is dat deze volledig aftrekbaar is voor de belasting. “Ik wil daarnaast een gevoel hebben bij het doel en erop kunnen vertrouwen dat de organisatie goede dingen doet met het geld. Bij het Nationaal MS Fonds heb ik dat.”

Wil je belastingvrij schenken?

Vul eenvoudig de online overeenkomst in.