HomeHet MS Loket: voor iedereen met vragen over MS

Het MS Loket: voor iedereen met vragen over MS

Leven met de ziekte MS is niet altijd gemakkelijk en kan soms vragen oproepen. Om mensen met MS en hun omgeving te helpen met hun vragen, is het MS Loket in het leven geroepen. Via het gratis telefoonnummer (0800-1066) staan MS-deskundigen stand-by om bellers met MS, maar ook mantelzorgers, partners en werkgevers met vragen over leven met MS op weg te helpen. Om het MS Loket te laten bestaan, biedt het Nationaal MS Fonds een financiële bijdrage.

Elke fase van MS kent nieuwe uitdagingen, beperkingen en daarmee steeds nieuwe vragen. Bijvoorbeeld: Kun je nog kinderen krijgen? Hoe maak je MS bespreekbaar met je partner of je werkgever? Hoe zit het met vergoedingen, hulpmiddelen, autoaanpassingen en behandelingen? Op deze en nog veel meer vragen geven de deskundigen van het MS Loket antwoord.

Laagdrempelige vraagbaak

Gösta Strandstra en Fred de Wit, allebei maatschappelijk werker, nemen de MS Loket-telefoon aan. ‘Afhankelijk van de vraag, verbinden wij de beller door naar een ervaringsdeskundige van de MS-telefoon van MS Vereniging Nederland bijvoorbeeld’, legt Gösta uit. ‘Of een in MS gespecialiseerde verpleegkundige van het MS Centrum Amsterdam of het MS Expertisecentrum Nieuw Unicum. De eigen behandelaar is natuurlijk het eerste aanspreekpunt voor medische vragen over MS. Het MS Loket moet je zien als een laagdrempelige vraagbaak.’

Allerlei soorten vragen

Mensen kunnen met allerlei soorten vragen over MS bij het MS Loket terecht. ‘Veel mensen bellen met vragen over klachten als slik-, slaap- en spasmeproblemen. Laatst belde iemand die gek werd van de kiespijn, waarbij pijnstilling en zelfs een wortelkanaalbehandeling niet hielpen’, aldus Gösta. ‘De MS-verpleegkundige naar wie ik deze beller doorverbond, dacht meteen aan aangezichtspijn. Dit komt vaker voor bij mensen met MS. Inderdaad bleek dit na onderzoek het geval te zijn en kon de pijn met medicatie gelukkig goed behandeld worden. Ook krijgen we vragen over experimentele behandelmethoden, medicatie, hoe mantelzorgers ontlast kunnen worden of waar MS-zorginstellingen zijn. Er bellen ook mensen die iemand met MS in hun omgeving hebben. Zo heb ik wel eens iemand geholpen die tips wilde over sporten met MS. Hij wilde rekening houden met de beperkingen van zijn vriend die MS heeft. Kortom, aarzel dus niet om te bellen.’

Bellen naar het MS Loket

Het MS Loket is bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800-1066, op werkdagen tussen 10.30 uur en 12.30 uur. Kijk ook op de website van het MS Loket.

Initiatiefnemers en samenwerkingen

Het MS Loket is voortgekomen uit een samenwerking van MS Vereniging Nederland, MS Expertisecentrum Nieuw Unicum, MS Centrum Amsterdam UMC en Stichting MS Research. De ontwikkeling van deze telefonische vraagbaak is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Het Nationaal MS Fonds draagt financieel bij aan de voortzetting ervan en is daarmee samenwerkingspartner.