Hulpmiddelen en aanpassingen
Aanpassingen zoals flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken of een aangepast takenpakket maken werken met MS eenvoudiger. Ook zijn er allerlei hulpmiddelen, zoals een verstelbaar bureau of een speciale bureaustoel. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Geen mens met MS is hetzelfde en iedereen doet weer ander werk. Daarom vraagt blijven werken met MS een persoonlijke aanpak en oplossingen op maat.
Bij vermoeidheid zien we in de praktijk dat flexibele werktijden goed werken. Dan kun je je werk doen op de momenten dat je je het best voelt en dus het meest productief bent. Thuiswerken en/of een extra pauze in een dag kunnen ook helpen.
Bij pijn en meer fysieke problemen is het goed om te weten dat je bij UWV bijvoorbeeld een aangepaste werkplek kunt aanvragen. Dit kan je werkgever ook voor je doen.
Ook voor cognitieve problemen, zoals moeite met onthouden of concentreren, zijn hulpmiddelen. Denk aan werken met agenda’s, meer opschrijven of reminders op je telefoon zodat je niks vergeet. De bedrijfsarts kan helpen bij het zoeken naar dit soort praktische hulpmiddelen. Je hoeft het niet alleen te doen.
De bedrijfsarts is een belangrijke schakel. Met jouw toestemming kan deze met je specialist de mogelijke gevolgen van je ziekte bespreken en jou en je werkgever adviseren over je werkzaamheden en eventuele aanpassingen of hulpmiddelen. Heeft je bedrijfsarts weinig of geen ervaring met MS? Dan kunnen het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (IKA) of de polikliniek Mens en Arbeid van Amsterdam UMC Arbeidsgeneeskunde ondersteuning bieden.
Bij UWV kun je verschillende voorzieningen aanvragen om je werk goed te kunnen blijven doen. Bijvoorbeeld meubilair, een loophulpmiddel en vervoer naar en van je werk. Ook voor je werkgever heeft UWV interessante regelingen, waardoor jij aan het werk kunt blijven.