In METABAR-MS komen neurologie en chirurgie samen

Een deel van de mensen met MS heeft ook obesitas. Het nieuwe METABAR-onderzoek richt zich op behandelingen voor deze groep: zijn deze mensen gebaat bij Metabole of Bariatrische Chirurgie? METABAR-MS is een unieke samenwerking tussen de afdelingen neurologie en chirurgie in het Albert Schweitzerziekenhuis. Manja Ponsioen, research medewerker van het MS-centrum, vertelt over deze nieuwe uitdaging 

Manja Ponsioen METABAR

Wat was de aanleiding voor METABAR-MS? 

De MS-neurologen zien veel mensen die naast MS te kampen hebben met obesitas. Sommige van hen ondergaan metabole of bariatrische chirurgie, dat wil zeggen een maagverkleining. Het viel de MS-neurologen op dat deze mensen een algehele positieve ontwikkeling lieten zien na de chirurgische ingreep, met specifiek een goede ontwikkeling in het lopen. MS-neuroloog Janet de Beukelaar en bariatrisch chirurg Robert Smeenk kwamen zo op het idee om het effect van metabole en bariatrische chirurgie (MBC) bij mensen met MS te onderzoeken: het METABAR-MS-onderzoek.  

Wat houdt het onderzoek in?  

We volgen mensen die zowel MS als obesitas hebben, twee jaar voordat ze een MBC-operatie ondergaan en dan nog een jaar daarna. Voor en na de ingreep houden we bij hoe zij scoren op de eEDSS, dat is een gevalideerde methode om de mate van beperking te meten bij mensen met MS. Deze maat is gebaseerd op verschillende scores, zoals zicht, plasproblemen, de werking van de hersenstam en motoriek. Daaruit komt een totaalscore. Als deze hoger is dan bij eerdere metingen, gaan mensen achteruit. We meten ook andere aspecten van MS, zoals ziekteactiviteit die te zien is op de MRI-scan van de hersenen en het ruggenmerg en terugvallen (relapses).  

Wanneer is het mogelijk voor mensen met MS en obesitas om een MBC-ingreep te ondergaan?   

Alleen bij morbide obesitas, dus wanneer mensen een BMI hoger dan 40 hebben, of een BMI hoger dan 35 in combinatie met gezondheidsproblemen zoals diabetes (suikerziekte), hoge bloeddruk of artrose. En als het aantoonbaar is dat het bij deze mensen niet op een andere manier lukt om af te vallen. Er is een streng voorprogramma om te bepalen of een chirurgische ingreep de juiste keuze is. Om die afweging nog beter te kunnen maken voor mensen met MS, doen wij dit onderzoek. We onderzoeken niet alleen wat voor effect een MBC-ingreep heeft bij mensen met MS, maar ook of de ingreep bij mensen met MS net zo veilig is als bij mensen zonder MS.

Hoe bijzonder is dit onderzoek? 

Best bijzonder. Dat een bariatrisch chirurg en een MS-neuroloog samen onderzoek doen komt niet vaak voor. En ook dit onderwerp is weinig onderzocht. We krijgen enthousiaste reacties, want dit onderzoek kan ontdekkingen opleveren die invloed hebben op beide specialismes, zowel chirurgie als neurologie. Er doen op dit moment negen ziekenhuizen mee aan dit onderzoek. 

Hoe vind jij het om aan dit onderzoek mee te werken?  

Verrassend en interessant. Ik ben bewegingswetenschapper, dus het lag niet voor de hand dat ik onderzoek zou doen naar chirurgische ingrepen. Het verbreedt mijn horizon en ik vind het interessant om te volgen wat het met mensen doet. De drempel om te bewegen is bij mensen met MS vaak hoog vanwege fysieke klachten en/of vermoeidheid en dit wordt alleen maar versterkt door het hebben van zwaar overgewicht. Een MBC-ingreep kan dan een mooie oplossing zijn, als start om gezonder te gaan leven en wel weer makkelijker te kunnen bewegen. Ik ben dan ook nieuwsgierig wat het precieze effect is bij mensen met MS, ook over langere tijd. Een mooie concrete uitdaging, dus.  

METABAR-MS

Lees meer over dit onderzoek