Inspiratiebeurs van 1 miljoen euro voor vier grote MS-onderzoekscentra

Stichting MoveS heeft een inspiratiebeurs van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het zogenaamde vrije onderzoek. Op 24 juni verraste MoveS vier grote (academische) onderzoekscentra MS centrum ErasMS, MS Centrum Noord Nederland, MS Centrum Amsterdam en De Nederlandse Hersenbank voor MS in Amsterdam.

Zij kregen ieder een symbolische cheque van €250.000. Het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research waren hierbij aanwezig vanwege de nauwe samenwerking met MoveS voor de bestemming van de fondsen. De onderzoekscentra mogen zelf bepalen waar zij hun beurs aan besteden. De reacties vanuit de MS-centra zijn positief. Niet alleen vanwege de grootte van de beurs, maar ook omdat de beurs gebruikt mag worden voor vrij onderzoek. “Met inspiratie als thema zijn we in gesprek gegaan met het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research. Zou het geven van meer vrijheid aan de MS-centra niet heel inspirerend kunnen werken? Wij geloven in de intrinsieke motivatie van onderzoekers om een bijdrage te leveren aan een MS-vrije wereld en wij vertrouwen erop dat zij goed omgaan met het geld waar al die deelnemers zich zo hard voor hebben ingezet”, vertelt Edwin van Wijngaarden, voorzitter van MoveS. Rianne Wisgerhof, directeur-bestuurder van het Nationaal MS Fonds: “Het is belangrijk dat geld voor onderzoek naar MS ook vrij besteed wordt. Hopelijk leidt dit tot nieuwe ideeën met succesvolle resultaten. Stap voor stap brengt het ons dichter bij een wereld zonder MS.”

Klimmen tegen MS

Klimmen tegen MS is het sponsorevenement van MoveS, waarbij deelnemers met MS hun grenzen verleggen en de Mont Ventoux beklimmen. In de afgelopen negen jaar hebben duizenden deelnemers met elkaar meer dan 4 miljoen euro bijeengebracht. Ook dit jaar zouden op 27 juni honderden deelnemers beginnen aan hun uitdaging op de Mont Ventoux. Helaas kan dit door COVID-19 niet doorgaan. Daarom is er een alternatief bedacht en starten de deelnemers zondag vanuit hun eigen voordeur. Met elkaar zullen zij zoveel mogelijk kilometers wandelen, fietsen, hardlopen, rollen of skaten om geld op te halen voor een MS-vrije wereld.

Team Mentaal Sterk

Vanuit het Nationaal MS Fonds nemen we deel aan Klimmen tegen MS met ons eigen team: Team Mentaal Sterk.