Jan en Truus doneren via een periodieke schenking

Jan en Truus de Vos kregen in 2009 te horen dat hun dochter Laura MS heeft. Hierdoor kwamen zij in aanraking met het Nationaal MS Fonds. Omdat ze graag zelf willen bijdragen aan een MS-vrije wereld, besloten ze het fonds vanaf 2011 te ondersteunen met een periodieke schenking.

Jan en Truus periodieke schenking - Nationaal MS Fonds

Truus herinnert zich de dag waarop haar dochter de diagnose MS kreeg als de dag van gisteren. “Het was één dag voordat wij op vakantie zouden gaan. Ze had oogklachten en tintelingen aan haar voeten. Na onderzoek bleek dat ze een oogzenuwontsteking had. Op de MRI-scan waren witte vlekjes te zien. Uiteindelijk werd de diagnose MS gesteld.”

Chronisch ziek

Dat hun dochter chronisch ziek was, voelde als een enorme klap in hun gezicht. “Het is verschrikkelijk. Het beeld van Laura in een rolstoel ging direct door mijn hoofd. En ik vroeg me af of Laura nog wel kon blijven werken als docent”, vertelt Truus.

Milde vorm

Uiteindelijk viel alles mee. Laura bleek een mildere vorm van MS te hebben. “Als we er nu op terugkijken, kan ze heel veel nog wel. Haar linkerhand werkt niet altijd mee en ze volleybalt niet meer. Ze werkt wel nog steeds vijf dagen in de week, staat heel positief in het leven en ze is heel actief”, zegt Jan.

We hopen op een medicijn waarmee MS stopgezet of voorkomen kan worden.

Jan en Truus de Vos

Periodiek schenken

Het echtpaar beseft ook dat dit niet voor iedereen met MS geldt. Ze hopen op een medicijn waarmee MS stopgezet of voorkomen kan worden. “En daar is onderzoek en dus geld voor nodig”, zegt Jan. Daarom besloten Jan en Truus twee jaar na de diagnose van Laura om het Nationaal MS Fonds te ondersteunen. Dit doen zij met een periodieke schenking, waarbij zij minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag aan het Nationaal MS Fonds schenken tegen belastingvoordeel.

Belastingvoordeel

Dus toen Jan 60 jaar werd, besloot hij zijn vrienden en familie te vragen om een donatie voor het Nationaal MS Fonds mee te brengen. “Uiteindelijk kwam dit bedrag op €4.000,-, wat ik verdubbeld heb. Ik besloot om dit bedrag als periodieke schenking te doneren aan het Nationaal MS Fonds. Ik kwam in aanmerking voor een belastingvoordeel van 52%. Hierdoor kwam het bedrag op €15.600,-, wat ik verspreid over vijf jaar doneer. De belastingdienst betaalt dus feitelijk €8.112,- mee aan mijn donatie. Dit heb ik herhaald toen ik 65 jaar werd’’, zegt Jan.

Tip

En Jan heeft ook nog een tip voor mensen die aan het Nationaal MS Fonds willen doneren. “Je kan één donatie overmaken. Dit kun je gunstiger maken door er een periodieke schenking van te maken. Het vastleggen kost weinig moeite, je krijgt belastingvoordeel en het wordt zeer gewaardeerd door alle mensen met MS.”

Fotografie: Leona Meijer ©

Ook periodiek schenken?

Wil jij het Nationaal MS Fonds ook structureel steunen?