Jeffrey: ‘Als je positief denkt, dan kun je echt veel nog. Ook met MS’

Met een positieve mindset, kun je een heleboel bereiken. Jeffrey Schippers (50) heeft door MS geleerd om vooruit te kijken. ‘Ik kan sommige dingen niet meer, maar een heleboel gelukkig nog wel’.

Jeffrey over zijn leven met MS - Nationaal MS Fonds

Als Jeffrey uit het raam van zijn appartement kijkt, ziet hij in de verte de Euromast. Een letterlijk hoogtepunt in zijn leven. Jeffrey heeft met een vriendin bovenop het Rotterdamse icoon gestaan, klaar om de 100 meter naar beneden abseilend af te leggen. De zenuwen gieren door zijn lijf als hij zich over de rand heen werkt en zijn benen op een smal richeltje zet. Dan laat hij zich zakken. Met iedere meter die hij zich aflegt, laat hij een moeilijke periode een stukje meer achter zich. Als hij weer vaste grond onder zijn voeten heeft, voelt dat als een enorme overwinning. ‘Ik wilde mijn nieuwe leven beginnen met iets wat ik eigenlijk niet durfde. Dat ik het tóch gedaan heb, heeft me een enorme positieve boost gegeven. Het heeft me laten voelen dat er een heleboel mogelijk is. Ook met MS’.

Diagnose PPMS

Jeffrey heeft PPMS, een weinig voorkomende vorm van MS die niet gepaard gaat met schubs, maar waarbij hij wel stapje voor stapje steeds een beetje achteruit gaat. Vooral in de aansturing van zijn rechterbeen is dat te merken. Zoals bij zoveel mensen met MS, had Jeffrey voor hij de diagnose MS kreeg eerst een hele tijd vage klachten. Als hij acht jaar geleden tijdens zijn favoriete sport skiën merkt dat zijn rechterbeen niet zo goed mee wil komen, denkt hij eerst nog dat het door de vermoeidheid komt. Hij heeft het druk met werken en verhuizen. ‘Ik wilde mijn nieuwe leven beginnen met iets wat ik eigenlijk niet durfde. Dat ik het tóch gedaan heb, heeft me een enorme positieve boost gegeven’.

‘Het leven heeft me laten voelen dat er een heleboel mogelijk is. Ook met MS’

Jeffrey Schippers

Denken in oplossingen

De afgelopen jaren heeft Jeffrey leren dealen met MS. Een moeilijke periode, waarin ook zijn relatie na 28 jaar stukloopt. ‘Dat is me niet in mijn koude kleren gaat zitten, maar ik heb mijn weg gevonden. Ik heb geleerd om met mijn MS om te gaan. En gelukkig is er medicatie gevonden die goed aanslaat. Ik krijg twee keer per jaar een infuus om het ziekteproces te remmen. Ook slik ik dagelijks medicatie die mijn loopfunctie ondersteunt. Tot nu toe gaat dat goed. Ik wil positief vooruit kijken. Er zijn een heleboel dingen die ik niet meer kan, zoals motorrijden en skiën. Dat mis ik, maar ik kijk vooral naar wat ik nog wél kan. Ik kan bijvoorbeeld geen 500 meter meer goed lopen, maar nog wel fietsen. Achterin mijn auto heb ik daarom twee vouwfietsen liggen, zodat ik me altijd kan verplaatsen. Ik werk als zelfstandig projectleider voor grote bouwprojecten. Als ik een inspectie moet doen, dan huur ik iemand in om het loopwerk te doen. Ik ben gelukkig inventief genoeg. Als ik verder moet lopen voor mijn werk gebruik ik een laptoptas met wielen. Die geeft mij steun met lopen, als zijnde een omgekeerde rollator die ik achter me aan rol.’  Vertellen dat hij MS heeft, doet Jeffrey in werksituaties bijna nooit. ‘Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van MS. Ik wil zo’n stempel niet. Ik zeg daarom vaak dat ik  trombose in mijn been heb gehad en daar is geen woord van gelogen.’

Pluk de dag

‘MS heeft me geleerd om meer te genieten van het leven. Ik was altijd aan het werk. Nu pluk ik de dag. Dat moet ook wel, omdat geen dag met MS hetzelfde is. De dagen dat ik thuiswerk, start ik op mijn gemak op. En als het mooi weer is, ga ik even lekker naar buiten op mijn e-bike. Ik ben afgelopen zomer met mijn dochter van 17 naar Kos geweest om te fietsen. Wie kan dat nou zeggen? Ik neem ook de tijd om een potje te schaken met vrienden. Ik heb ook geleerd om goed naar mijn lichaam te luisteren. Als ik ’s avonds een afspraak heb, dan ga ik bijvoorbeeld overdag een uurtje slapen om het vol te houden.’

Toekomstdromen

Het leven lacht Jeffrey weer toe. ‘Ik wil graag laten zien dat het leven niet ophoudt met MS en dat je met een positieve mindset een heel eind kunt komen’. Het abseilavontuur smaakt naar meer. Jeffrey heeft nog plannen genoeg. Komende winter gaat hij met een groep mee op wintersport om te ervaren of zitskiën wat voor hem is. Dromen heeft hij ook: ‘Parachutespringen in Dubai, fietsen op een e-bike in Oostenrijk en een rondje fietsen in Parijs;  dat lijkt me geweldig’.

Fotografie: Peter Verheijen