Kerst op tafel: heerlijke recepten voor een feestelijke maaltijd
De feestdagen zijn het perfecte moment om samen te genieten van lekker eten en gezelligheid. Speciaal voor kerst delen we drie smaakvolle recepten waarmee je je tafel feestelijk aankleedt. Van een kleurrijke salade tot een hartig hoofdgerecht en een zoete afsluiter, deze gerechten zijn niet alleen makkelijk te maken maar ook een genot voor iedereen aan tafel. Laat je inspireren door onze recepten: gegrilde groenten met burrata en pistachepesto, gevulde kiprollade met mosterdsaus, en chocoladebrokken met zeezout en noten. Geniet samen van een culinaire kerst!
Voorgerecht: Gegrilde groenten met burrata en pistachepesto
Ingrediënten voor gegrilde groente:
- 2 Rode uien
- 2 Paprika’s
- 2 Courgettes
- 2 Aubergines
- 500g Gekleurde snoeptomaatjes
- 3 Tenen knoflook
- Snufje zout & peper
- 3 Bollen burrata
Ingrediënten voor de pistachepesto:
- Verse basilicum
- 125ml Extra vierge olijfolie
- 75g Ongezouten pistachenoten
- 1 Teen knoflook
- 60g Parmezaanse kaas
- Snufje peper
Bereidingswijze gegrilde groente:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui. Snijd de paprika’s, courgettes en aubergines in reepjes, halveer de snoeptomaatjes en hak de knoflook fijn.
- Verdeel de ui, paprika, courgette en aubergine over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel de groenten met olijfolie en voeg zout, peper en knoflook toe.
- Zet de bakplaat in de oven en rooster de groenten 45 minuten.
Bereidingswijze gegrilde groente:
- Knip de blaadjes van de basilicumplant, maar houd een beetje apart voor de garnering.
- Doe de basilicum, olijfolie, pistachenoten, knoflook, Parmezaanse kaas, een snufje zout en wat peper in een hoge kom. Mix tot een gladde pesto.
- Voeg eventueel extra olijfolie toe voor een gladdere structuur. Proef de pesto en voeg indien nodig wat extra peper toe.
Tot slot:
- Verdeel de gegrilde groenten over de borden en leg op elk bord een halve bol burrata bovenop de groenten.
- Schep de pistachepesto over de burrata en groenten. Voeg eventueel peper en zout toe en garneer met de overgebleven basilicumblaadjes.
Hoofdgerecht: Gevulde kipkrollade met mosterdsaus
Ingrediënten voor de rollade:
- 3 Teentjes knoflook
- 400g Verse spinazie
- 4el Pijnboompitten
- Scheutje extra vierge olijfolie
- 6 Verse kipfilets
- 3el Roomkaas
- Snufje zout & peper
- 70g Roomboter
Ingrediënten voor de saus:
- 1 Middelgrote ui
- 1el Peterselie
- 4el Fijne mosterd
- 75ml Slagroom
- Half blokje groentebouillon
- 100-150ml Water
- Snufje zout & peper
Bereidingswijze rollade:
- Pel en snijd de knoflook fijn of pers deze. Bak de spinazie met knoflook in olijfolie tot deze geslonken is. Rooster in een aparte pan de pijnboompitten goudbruin.
- Sla de kipfilets plat onder plasticfolie tot dunne plakken. Leg ze overlappend naast elkaar om een rechthoek te vormen.
- Smeer roomkaas over de kipfilets. Verdeel de spinazie en pijnboompitten over de rechthoek. Rol de kip strak op en bind vast met bindtouw.
- Besprenkel de rollade met olijfolie, zout en peper. Bak deze in roomboter rondom bruin. Leg in een ingevette ovenschaal en braad 60 minuten op 180 graden. Controleer met een kernthermometer (70-72°C) en draai tussendoor om.
Bereidingswijze saus:
- Snijd de ui fijn. Bak de gesnipperde ui zachtjes gaar met boter of olijfolie en 1 eetlepel peterselie. Voeg de mosterd, de slagroom en de bouillon toe. Laat de saus inkoken tot deze een mooie dikte heeft. Proef de saus en voeg naar smaak peper en zout toe.
Tot slot:
- Haal de rollade uit de oven. Laat hem eerst paar minuten rusten en haal dan het bindtouw eraf. Snij de kiprollade in plakken. Verdeel de plakken rollade mooi over een bord en schenk de mosterdsaus eroverheen.
Dessert: Chocoladebrokken met zeezout en noten
Ingrediënten voor chocoladebrokken:
- 2 Handjes ongebrande en ongezouten pecannoten
- 200g Pure choclade (minimaal 70%)
- 2tl Zeezout
Bereidingswijze chocoladebrokken:
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en snijd de pecannoten in grove stukken.
- Smelt de chocolade au-bain-marie en verdeel deze gelijkmatig over de bakplaat. Strooi de pecannoten en zeezout over de gesmolten chocolade.
- Laat de chocolade in de koelkast opstijven. Breek de afgekoelde chocolade in stukken en leg ze op een schaal. Serveer bij koffie of thee.
Gegrilde groenten met burrata en pistachepesto
Ingrediënten voor gegrilde groente:
- 2 Rode uien
- 2 Paprika’s
- 2 Courgettes
- 2 Aubergines
- 500g Gekleurde snoeptomaatjes
- 3 Tenen knoflook
- Snufje zout & peper
- 3 Bollen burrata
Ingrediënten voor de pistachepesto:
- Verse basilicum
- 125ml Extra vierge olijfolie
- 75g Ongezouten pistachenoten
- 1 Teen knoflook
- 60g Parmezaanse kaas
- Snufje peper
Bereidingswijze gegrilde groente:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui. Snijd de paprika’s, courgettes en aubergines in reepjes, halveer de snoeptomaatjes en hak de knoflook fijn.
- Verdeel de ui, paprika, courgette en aubergine over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel de groenten met olijfolie en voeg zout, peper en knoflook toe.
- Zet de bakplaat in de oven en rooster de groenten 45 minuten.
Bereidingswijze gegrilde groente:
- Knip de blaadjes van de basilicumplant, maar houd een beetje apart voor de garnering.
- Doe de basilicum, olijfolie, pistachenoten, knoflook, Parmezaanse kaas, een snufje zout en wat peper in een hoge kom. Mix tot een gladde pesto.
- Voeg eventueel extra olijfolie toe voor een gladdere structuur. Proef de pesto en voeg indien nodig wat extra peper toe.
Tot slot:
- Verdeel de gegrilde groenten over de borden en leg op elk bord een halve bol burrata bovenop de groenten.
- Schep de pistachepesto over de burrata en groenten. Voeg eventueel peper en zout toe en garneer met de overgebleven basilicumblaadjes.
Gevulde kipkrollade met mosterdsaus
Ingrediënten voor de rollade:
- 3 Teentjes knoflook
- 400g Verse spinazie
- 4el Pijnboompitten
- Scheutje extra vierge olijfolie
- 6 Verse kipfilets
- 3el Roomkaas
- Snufje zout & peper
- 70g Roomboter
Ingrediënten voor de saus:
- 1 Middelgrote ui
- 1el Peterselie
- 4el Fijne mosterd
- 75ml Slagroom
- Half blokje groentebouillon
- 100-150ml Water
- Snufje zout & peper
Bereidingswijze rollade:
- Pel en snijd de knoflook fijn of pers deze. Bak de spinazie met knoflook in olijfolie tot deze geslonken is. Rooster in een aparte pan de pijnboompitten goudbruin.
- Sla de kipfilets plat onder plasticfolie tot dunne plakken. Leg ze overlappend naast elkaar om een rechthoek te vormen.
- Smeer roomkaas over de kipfilets. Verdeel de spinazie en pijnboompitten over de rechthoek. Rol de kip strak op en bind vast met bindtouw.
- Besprenkel de rollade met olijfolie, zout en peper. Bak deze in roomboter rondom bruin. Leg in een ingevette ovenschaal en braad 60 minuten op 180 graden. Controleer met een kernthermometer (70-72°C) en draai tussendoor om.
Bereidingswijze saus:
- Snijd de ui fijn. Bak de gesnipperde ui zachtjes gaar met boter of olijfolie en 1 eetlepel peterselie. Voeg de mosterd, de slagroom en de bouillon toe. Laat de saus inkoken tot deze een mooie dikte heeft. Proef de saus en voeg naar smaak peper en zout toe.
Tot slot:
- Haal de rollade uit de oven. Laat hem eerst paar minuten rusten en haal dan het bindtouw eraf. Snij de kiprollade in plakken. Verdeel de plakken rollade mooi over een bord en schenk de mosterdsaus eroverheen.
Chocoladebrokken met zeezout en noten
Ingrediënten voor chocoladebrokken:
- 2 Handjes ongebrande en ongezouten pecannoten
- 200g Pure choclade (minimaal 70%)
- 2tl Zeezout
Bereidingswijze chocoladebrokken:
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en snijd de pecannoten in grove stukken.
- Smelt de chocolade au-bain-marie en verdeel deze gelijkmatig over de bakplaat. Strooi de pecannoten en zeezout over de gesmolten chocolade.
- Laat de chocolade in de koelkast opstijven. Breek de afgekoelde chocolade in stukken en leg ze op een schaal. Serveer bij koffie of thee.