HomeKwaliteit van MS-zorg verbeterenMS Zorg op Afstand

MS Zorg op Afstand

MS Expertisecentrum Nieuw Unicum heeft voor mensen met MS de e-health tool MS Zorg op Afstand ontwikkeld. Met deze tool kan de MS-verpleegkundige via een online videoverbinding de MS-patiënt beter monitoren en op tijd de juiste hulp inschakelen.

Nationaal MS Fonds financiert de ontwikkeling van de e-health tool MS zorg op afstand van Nieuw Unicum

De tool is te gebruiken door thuiswonende mensen met MS en mensen met MS die in een zorginstelling verblijven. Door complexe problematiek bij MS is vaak niet duidelijk welke zorgvragen er precies zijn. Met MS Zorg op Afstand kan de MS-verpleegkundige die vragen ontrafelen, adviseren welke zorgprofessional nodig is en helpen het consult voor te bereiden.

Gebruiksgemak MS Zorg op Afstand

De e-health tool biedt veel gebruiksgemak voor mensen met MS. Zo kan de frequentie van de afspraken worden afgestemd op de behoefte van de MS-patiënt. Afspraken vinden plaats op het tijdstip dat het beste uitkomt en er is geen reistijd. Deelnemers hebben gemiddeld drie keer per jaar een afspraak van ongeveer een uur met de MS-verpleegkundige. Op deze manier is er ruim de gelegenheid om in gesprek te gaan over problemen die de patiënt ervaart, vragen die er zijn en mogelijke oplossingen. De tool is een aanvulling op de reguliere zorg bij de vaste behandelaar van de patiënt.

Ook voor partners/mantelzorgers

Het initiatief wordt naar verwachting in de tweede helft van 2021 ook ingezet voor partners/mantelzorgers van mensen met MS. Ook zij hebben vaak vragen over de situatie van de persoon met MS. Hoe zij bijvoorbeeld met problemen of beperkingen moeten omgaan. Bovendien zien zij soms zaken waar de persoon met MS zich niet van bewust is. De partner/mantelzorger kan in een apart consult met de MS-verpleegkundige deze zaken bespreken. Ondersteuning van de partner/mantelzorger zelf gaat niet via MS Zorg op Afstand.

Financiering

Het Nationaal MS Fonds wil graag de kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg voor mensen met MS verhogen. De tool MS Zorg op Afstand draagt hieraan bij. We financieren daarom in 2021 € 31.676,-. Dit bedrag wordt door MS Expertisecentrum Nieuw Unicum gebruikt zodat meer mensen met MS gebruik kunnen maken van deze handige tool.