HomeLeven met MSErvaringsverhalen Leven met MSClaire: Ik heb nieuwe uitdagingen gevonden

Claire: Ik heb nieuwe uitdagingen gevonden

Op haar 29e kreeg Claire Overweg (44) de diagnose MS. Ze werkte daarna nog dertien jaar op het laboratorium van een ziekenhuis. Stoppen met werken was een moeilijke keuze, maar opende ook nieuwe deuren.

Claire Overweg

Opluchting. Dat voelde Claire toen het hoge woord eruit was. ‘Ik heb altijd met plezier gewerkt en mijn werkgever dacht ook goed met me mee. Maar zoals overal in de zorg nam de werkdruk toe en op een gegeven moment werd ik bang om fouten te maken. De bedrijfsarts zei: ‘Kies voor jezelf’ en dat heb ik gedaan.’

Haar draai vinden

Na haar laatste werkdag valt Claire in een gat en moet ze haar draai weer zien te vinden. Als de grote schimmel Vince op haar pad komt, kan ze haar passie voor paardrijden een nieuw leven inblazen. ‘Ik reed altijd  dressuur op hoog niveau, maar door de spasmen in mijn benen en krachtverlies in mijn rechterhand lukte het niet meer om de oefeningen te rijden. Tien jaar geleden ben ik daarom gestopt’.

Para-dressuurruiter

Met Vince laat Claire zich classificeren als para-dressuurruiter. Ze heeft een rotsvast vertrouwen in dit paard. Vince voelt precies aan wat ze bedoelt. Haar benen zitten met klittenband aan het zadel vast. En als haar benen niet meewerken, luistert Vince perfect naar haar stem. ‘Op zijn rug voel ik me vrij. En door de geweldige steun van ‘Team Vince’, bestaande uit Kay, Mariefke en Katja, kan ik op wedstrijd. De eerste keer dat ik de ring uitkwam na een para-proef moest ik huilen van geluk. MS heeft deuren gesloten, maar gelukkig ook nieuwe geopend.’

Fotografie: Remke Maris ©

Meer ervaringsverhalen lezen?

De ziekte MS heeft veel verschillende gezichten. Hoe de één met zijn of haar MS omgaat, kan voor de ander niet werken. Toch willen we graag verhalen vertellen van mensen met MS en hoe zij met hun ziekte omgaan. In ons kwartaalmagazine MS Leeft bundelen we die verhalen. Wil je dit magazine ontvangen? Doneer dan minimaal 25 euro per jaar en ontvang het magazine vier keer thuis.

Bekijk alle ervaringsverhalen
Ik wil doneren