‘Het doet me veel dat ik anderen kan inspireren’
Nog geen jaar geleden krijgt de 21-jarige Nicky de diagnose MS. Hoewel hij redelijk nuchter in het leven staat, besluit hij zijn gevoelens op papier te zetten. Dat resulteert in het nummer ‘MS’, dat hij onder zijn artiestennaam Salfa uitbrengt. “Mijn diagnose motiveert mij om nú dingen te ondernemen, zoals muziek maken. Het is niet beloofd dat ik het morgen nog kan.”
Salfa merkt dat er iets mis is in de zomer van 2020 als hij terugkomt van vakantie. Zijn zicht aan één oog is slechter en verdwijnt zelfs helemaal. De oorzaak? Een oogzenuwontsteking. Na een MRI volgt op 4 september de uitslag: MS. Die diagnose zorgt niet voor opluchting. “Ik dacht niet aan een chronische ziekte. Gelukkig kon ik het snel accepteren. Het is een deel van mijn leven. Ik probeer mentaal sterk te zijn. Ik ben van mening dat leven in angst en onzekerheid de klachten juist verergert.”
Stroomversnelling
Op een dag wordt Salfa wakker met pijn in zijn hoofd en oog. Hij besluit zijn verhaal op te schrijven. “Ik kom uit Amsterdam-Zuidoost en ben opgegroeid met rappen en rijmen. Al snel had ik acht zinnen op papier, die ik aan mijn broer en vrienden liet horen. Zij waren erdoor geraakt.” Een vriend geeft Salfa nog een extra zetje. “Hij zei dat ik niet weet hoe mijn MS zal verlopen en dat het zonde zou zijn als ik hier niks mee had gedaan.” De situatie raakt in een stroomversnelling. Voordat Salfa het weet is het nummer af, de clip geschoten en moet hij op zoek naar een artiestennaam.
‘Ik probeer mentaal sterk te zijn. Ik ben van mening dat leven in angst en onzekerheid de klachten juist verergert’
Salfa
Het uitbrengen van het nummer brengt Salfa veel. Niet alleen is hij trots op zichzelf, ook hoeft hij door het nummer niks meer aan anderen uit te leggen over zijn MS. “Mijn werkgever, de universiteit, mijn vrienden. Iedereen wist gelijk wat er met mij was. Ik hoefde mijn gevoelens niet op te kroppen en kreeg veel steun van mensen om mij heen. Het heeft mij veel kracht gegeven en daarom raad ik anderen met MS ook aan erover te praten. Na het uitbrengen van het nummer kreeg ik gelukkig veel reacties van mensen met MS, die dankzij mij over hun ziekte durfden te praten. Het doet me veel dat ik anderen kan inspireren.”
Toekomst
Salfa is derdejaars student bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij had nooit de intentie om rapper te worden, maar door alle gebeurtenissen denkt hij daar nu anders over. Inmiddels heeft hij meerdere nummers uitgebracht. “Ik wilde nooit rapper worden. Ik heb een hekel aan de scene, waar vrouwen, wapens en drank voorop staan. Ik wil nummers met inhoud maken, over mijn gevoel. Door mijn MS ben ik anders gaan denken. Ik leef bewuster. Mijn droom is om te kunnen leven van mijn muziek. Natuurlijk maak ik mijn studie bedrijfskunde af, maar ik wil vooral doen waar ik gelukkig van word. Dat is écht muziek maken.”