MS en cognitie

Als je MS hebt, kun je last hebben van problemen met je denkvermogen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om je aandacht ergens lang bij te houden. Je merkt dat het lastig is om overzicht te houden in een drukke situatie, of je kunt minder snel op de goede woorden komen. Dit noemen we cognitieve problemen.

MS en cognitie Leven met MS Nationaal MS Fonds

Cognitieve problemen komen bij veel mensen met MS voor. Bij de een zal dit erger zijn dan bij de ander. Ook de aard van de problemen verschilt van persoon tot persoon. Je kunt problemen hebben met cognitieve functies als het geheugen, de snelheid van informatie verwerken, aandacht en concentratie. Cognitieve problemen kunnen hinderlijke gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Veel van wat wij doen vraagt namelijk ingewikkeld denkwerk. Daarnaast kunnen vermoeidheid, chronische pijn en slaapproblemen cognitieve klachten erger maken.

Herken problemen en praat erover

Het is belangrijk om problemen met geheugen, aandacht en denkvermogen te herkennen. Soms hebben mensen in je omgeving het al eerder in de gaten dan jijzelf. Bespreek de dingen waar je tegenaan loopt met een arts of MS-verpleegkundige, want dan kunnen zij nagaan of er inderdaad cognitieve problemen zijn.

Vertel ook je omgeving waar je last van hebt, en wat je nodig hebt. Als je gezinsleden, of je collega’s weten wat er aan de hand is, kunnen ze er rekening mee houden. Misschien heb je meer tijd voor bepaalde taken nodig, of doe je liever één ding tegelijk.

MS en cognitie: voorlichting en tips

In onderstaande video vertellen Hanneke Hulst (hoogleraar Neurologie in Gezondheid en Ziekte) en Brigit de Jong (MS-neuroloog) over de impact van cognitieve problemen, hoe je ze kunt herkennen en wat je kunt doen om de invloed van deze problemen op je dagelijks leven te verminderen.

MS en cognitie: meer tips

  • Leg informatie vast en maak geheugensteuntjes. Hou bijvoorbeeld een agenda bij en maak (digitale) aantekeningen van dingen die je wilt onthouden.
  • Laat je niet afleiden. Aandacht en concentratie zijn belangrijk; meestal lukt dat beter in een rustige omgeving en als je de tijd neemt.
  • Informeer je omgeving. Vertel dat je problemen veroorzaakt worden door MS, dat voorkomt vervelende situaties.
  • Blijf dingen doen die je lastig vindt. Lukt het bv. niet meer om de hele krant te lezen, lees dan stukjes.
  • Blijf in beweging en eet gezond.

Meer thema’s

Wil je meer lezen over leven met MS?