HomeLeven met MSMS en intimiteit

MS en intimiteit

MS heeft niet alleen invloed op jou, ook op jouw partner. Hij of zij maakt jouw klachten dagelijks mee. Belangrijk is dat jullie met elkaar blijven praten. Komen jullie er niet uit? Dan is het misschien verstandig om hulp te vragen bij een expert hoe om te gaan met MS en je relatie.

Als jij of jouw partner MS krijgt, kan jullie relatie veranderen. Dat heeft ook invloed op het seksleven en de intimiteit. MS tast het centrale zenuwstelsel aan en dat zorgt ervoor dat mannen en vrouwen seksuele prikkels anders ervaren. Vrouwen hebben meer moeite met opgewonden raken of een orgasme krijgen. Dat komt doordat de zenuwen bij de vagina beschadigd raken. Mannen hebben soms problemen met het krijgen van een erectie. De zenuwen rondom hun penis zijn dan ontstoken.

Symptomen als slappere spieren, vermoeidheid, pijn, spasmen en incontinentie hebben ook gevolgen voor de seks. Je hebt bijvoorbeeld minder energie of je bent bang dat je last krijgt van een van de klachten tijdens de seks. Uit angst, onzekerheid en schaamte vermijden sommige mensen met MS seks liever. Die psychische zaken kun je bespreken met een gespecialiseerde psycholoog of seksuoloog.

Loop jij tegen intimiteitsproblemen aan? Onderzoek dan samen met jouw partner wat wél kan, of juist liever niet. Blijf met elkaar in gesprek.

Zwangerschap

MS heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Vrouwen met MS kunnen gewoon zwanger worden en kinderen krijgen. Ook is de kans op een miskraam of kind met een aangeboren afwijking niet groter dan bij gezonde vrouwen.

Als je zwanger bent, merk je dat de MS-klachten verminderen. Zeker in de laatste drie maanden heeft de zwangerschap een positief gevolg op de MS. Dit verandert na de bevalling, dan is de kans dat de MS erger wordt groter. Dit komt waarschijnlijk door vermoeidheid en hormoonveranderingen. Na deze periode keren de klachten van voor de zwangerschap weer terug.

Medicatie

Slik je remmende medicijnen en wil je zwanger worden? Bespreek jouw wens dan met jouw arts. Hij kan na de bevalling met je meedenken over het (weer) starten met remmende medicatie. Het is niet verstandig om deze medicijnen tijdens de borstvoeding te slikken.

Erfelijk?

MS is niet erfelijk. De kans dat jouw kind ook MS krijgt, is heel klein. Als meerdere familieleden MS hebben, is het risico iets groter. Bekijk de pagina Erfelijkheid voor meer informatie over MS en erfelijkheid.

Onderzoek ‘Waarom seks en MS?’

Mensen hebben verschillende redenen om seks te hebben. Seksuologe Petra Prinssen richt zich met haar onderzoek ‘Waarom seks en MS?’ (YSEX and MS) op de motieven van mensen met MS. Verschillen deze van de motieven van mensen zonder MS? En welke lichamelijke en psychologische gevolgen van MS zijn van invloed op het intiemleven? Petra Prinssen streeft er naar om begin 2020 de eerste resultaten te publiceren.

MS en intimiteit: Voorlichting en praktische tips

Nog meer tips!

  • maak geen taboe van moeilijkheden op seksueel gebied, maar praat er over. Het feit dat het bespreekbaar is helpt soms al om er verbetering in te brengen.
  • probeer met je partner een weg te vinden in het omgaan met intimiteit en seksualiteit bij MS. Wees creatief en zoek samen naar oplossingen. Ga bijvoorbeeld voor het vrijen eerst samen douchen, dit is een goeie manier om intimiteit te creëren. Als er genoeg vertrouwen is en je er allebei voor open staat, kun je experimenteren met andere vormen van seks. Soms helpt een ander standje of kussens te gebruiken als ondersteuning.
  • verlies van urine of ontlasting tijdens het vrijen kun je voorkomen door van te voren naar het toilet te gaan en minder te drinken
  • als je weet dat je aan het einde van de dag moe bent kies er dan voor op een ander tijdstip te vrijen. Zorg dat je er de tijd voor neemt.
  • ga er wat vaker samen tussen uit. Naar de bioscoop of lekker uit eten bijvoorbeeld. Je kunt zelfs kiezen voor een vakantie inclusief zorg of voorzieningen voor mensen met een handicap. Het Nationaal MS Fonds organiseert speciale Can Do weekenden voor mensen met MS en hun partner.

Hoe nu verder?

Meer lezen over het thema intimiteit en leven met MS?

Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit
Bekijk alle thema’s