HomeLeven met MSMS en mindset

MS en mindset

MS is een onvoorspelbare ziekte en kan zorgen voor onzekerheid, angst en stress. Het is dan belangrijk jouw grenzen te bewaken en te werken aan jouw zelfvertrouwen. Hoe ga je om met die onzekerheden? Hoe word je weer zelfverzekerder? Hoe zorg je voor de juiste mindset?

Het krijgen van een diagnose als MS maakt veel los. Meestal kost het tijd om dit een plekje te geven. Je gaat letterlijk door een rouwproces en ervaart verschillende emoties. Dit is heel normaal. Praten kan opluchten. Bovendien zorg je dat jouw omgeving van jouw situatie weet, zodat zij hier rekening mee kan houden. Jij weet tenslotte het beste wat voor jou werkt en hoe je in balans blijft. Voor die balans is het belangrijk om bewust keuzes te maken. Doe dingen waar je energie van krijgt en wees lief voor jezelf. Kies voor voldoende rust en ontspanning. Je zult ervaren dat je door al deze stappen langzaam maar zeker het zelfvertrouwen terugwint.

MS en mindset: voorlichting en praktische tips

Nog meer tips!

• Grenzen bewaken: het is niet erg om je grenzen over te gaan. Het is juist goed zelfs af en toe voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Want je zal zien dat je soms meer kunt dan dat je denkt. Doe het alleen bewust en omdat je het wil.
• Weekplanningen: wissel af tussen actieve momenten / dagen en rustigere momenten / dagen.
• Durf NEE te zeggen: ook nee is een antwoord. En je hoeft jezelf niet altijd te verantwoorden.
• Zoek een doel in je leven. Ondanks de MS heb ook jij je kwaliteiten. Zie in dat je het waard ben en doe waar je blij van wordt en wat je energie

You can do it!

Ons behandelprogramma Can Do gaat over verantwoordelijkheid, autonomie, zelfredzaamheid, het pakken van kansen en het openen van gesloten deuren.

Meer over Can Do