MS en mindset

MS is een onvoorspelbare ziekte en kan zorgen voor onzekerheid, angst en stress. Het is dan belangrijk jouw grenzen te bewaken en te werken aan jouw zelfvertrouwen. Hoe ga je om met die onzekerheden? Hoe word je weer zelfverzekerder? Hoe zorg je voor de juiste mindset?

MS mindset

Het krijgen van een diagnose als MS maakt veel los. Meestal kost het tijd om dit een plekje te geven. Je gaat letterlijk door een rouwproces en ervaart verschillende emoties. Dit is heel normaal. Praten kan opluchten. Bovendien kan het helpen als jouw omgeving van jouw situatie weet, zodat zij hier rekening mee kan houden. Jij weet tenslotte het beste wat voor jou werkt en hoe je in balans blijft. Voor die balans is het belangrijk om bewust keuzes te maken. Doe dingen waar je energie van krijgt en wees lief voor jezelf. Kies voor voldoende rust en ontspanning. Je zult ervaren dat je door al deze stappen langzaam maar zeker het zelfvertrouwen terugwint.

MS en mindset: voorlichting en tips

In onderstaande video vertelt coach Judith Noordzij over haar burn-out en hoe zij de regie over haar eigen leven weer heeft teruggekregen. Ondanks dat een burn-out niet hetzelfde is als MS,  kunnen Judith haar tips wel inspireren om je grenzen te bewaken.

Mindset: meer tips

  • Bewaak je grenzen. Het is niet erg om je grenzen over te gaan. Het is juist af en toe zelfs goed voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Want je zal zien dat je soms meer kunt dan dat je denkt. Doe het alleen bewust en omdat jij het wil.
  • Maak weekplanningen. Wissel af tussen actieve momenten / dagen en rustigere momenten / dagen.
  • Durf NEE te zeggen. Ook nee is een antwoord. En je hoeft jezelf niet altijd te verantwoorden.
  • Zoek een doel in je leven. Ondanks de MS heb ook jij je kwaliteiten. Zie in dat je het waard ben en doe waar je blij van wordt en wat je energie geeft.

Meer thema’s

Wil je meer lezen over leven met MS?