MS en pijn

Veel mensen met MS ervaren in meer of mindere mate pijn. Deze klachten kunnen een behoorlijke invloed hebben op je leven. Hoe ontstaat pijn en wat voor soorten pijn zijn er eigenlijk? Zijn er manieren om deze klachten te verminderen?

Leven met MS - MS en pijn tips - Nationaal MS Fonds

Oorzaken van pijn

Het is belangrijk te begrijpen waar pijn vandaan komt. Je voelt pijn in het lichaam, maar deze ontstaat in verschillende hersendelen in het brein. Er zijn diverse functies van pijn. Wanneer je je gesneden hebt, houd je langdurig pijn. Je systeem wordt in deze periode van schade ‘gevoeliger’. De functie van pijn is dat je die plek moet ontzien, zodat deze kan herstellen. Deze pijn en overgevoeligheid verdwijnen als de oorzaak hersteld is. De oorzaak van pijn bij MS zit vooral in de beschadigingen van het zenuwweefsel. Ook deze geven signalen af naar de gebieden in het brein die betrokken zijn bij pijn. Verder is er pijn die ontstaat door langdurige mentale overbelasting. Denk aan hoofdpijn of buikpijn bij langdurige stress.

Overgevoeligheid van het zenuwstelsel

Veel mensen hebben chronische pijn. Hier is geen onderliggende lichamelijke oorzaak meer voor. Het is goed je te realiseren dat pijn ook een zinloos signaal kan zijn. Bekend is dat overgevoeligheid van het zenuwstelsel er de oorzaak van is. Die kan ontstaan door lichamelijke, psychologische of sociale factoren. Stress, gedachten en angst maken je systeem bijvoorbeeld gevoeliger voor pijn. Negatieve gedachten zetten het pijnsysteem aan. Ons brein stuurt op dreiging en angst. Alles waar je op focust wordt groter. Uiteindelijk kunnen deze negatieve emoties tot meer pijn leiden, de pijndrempel wordt verlaagd.

MS en pijn: voorlichting en tips

In onderstaande video geeft pijnspecialist Jan Vranken uitleg over MS en pijn.

Tips om pijn te verlichten

Elke patiënt met langdurige pijnklachten is anders. Dat geldt ook voor mensen met MS. Angst, depressie, stemmingsklachten en de mate van sociale steun, zijn belangrijke factoren in de pijnervaring. Door stress, angst en het niet kunnen accepteren van de situatie, kan pijn toenemen. Het is beter om de aandacht af te leiden van de pijn. Enkele tips die hierbij kunnen helpen:

  • Probeer iedere dag te bewegen zolang dat nog kan. Daardoor maakt je lichaam stofjes aan waardoor je je beter voelt.
  • Ontspan of doe bijvoorbeeld yoga.
  • Zorg voor voldoende slaap en gezonde voeding.
  • Bouw een sociaal netwerk op en zoek steunende mensen op die je gerust kunnen stellen. Het is bijvoorbeeld fijn om met lotgenoten te praten om te leren hoe die met pijn omgaan.

Meer thema’s

Wil je meer lezen over leven met MS?