HomeLeven met MSMS en pijn

MS en pijn

Veel mensen met MS ervaren in meer of mindere mate pijn. Deze klachten kunnen een behoorlijke invloed hebben op je leven. Hoe ontstaat pijn en wat voor soorten heb je allemaal? Kan je deze klachten verminderen en zijn er behandelingen voor?

Leven met MS - MS en pijn tips - Nationaal MS Fonds

Oorzaken van pijn

Pijn kan verschillende oorzaken hebben en op diverse plekken in het lichaam voorkomen. Bij MS ontstaat schade aan de myeline, het omhulsel van de zenuwbanen. Hierdoor kunnen seintjes van en naar de hersenen verstoord zijn. Dit kan diverse klachten opleveren, waarvan pijn er één is. Waar mensen met MS bijvoorbeeld last van kunnen hebben zijn: spierpijn, pijn in de onderrug, krampen/spasmen, aangezichtspijn, hoofdpijn en zenuwpijn.

Er zijn drie verschillende mechanismen die pijn bij MS veroorzaken:

 • zenuwpijn door beschadiging van hersenen/ruggenmerg;
 • zenuwen in het lichaam;
 • pijn van gewrichten en spieren.

Drie soorten

 • Klassieke pijn, ook wel weefselpijn.
  Dit is pijn bij een botbreuk, kneuzing, brand- of snijwond. Het verloop is herkenbaar en voorspelbaar en goed te behandelen met medicatie.
 • Neuropatische pijn, ook wel zenuwpijn.
  Dit is pijn door een zenuwbeschadiging en komt veel voor bij mensen met MS. Dit is moeilijk te begrijpen en vaker onvoorspelbaar en heeft als kenmerken dat er vreemde symptomen kunnen optreden zoals een dof of brandend gevoel, jeuk, aanrakingspijn, tintelingen of aangezichtspijn. Deze pijn reageert niet goed op standaard pijnstilling.
 • Gemengde pijn.
  Deze pijn is een combinatie van weefsel- en zenuwpijn.

MS en pijn: voorlichting en tips

In onderstaande video geeft pijnspecialist Jan Vranken uitleg over MS en pijn.

Pijnbestrijding

Er zijn verschillende behandelingen, bijvoorbeeld pijnstilling. Bij gewrichtspijn kan met een injectie een blokkade worden gezet in het pijnlijke gewricht. Ook is er de TENS-therapie. Bij deze behandeling zorgen kleine elektrische stroomschokjes dat de pijn vermindert. Deze schokjes stimuleren de aanmaak van pijnstillende stofjes in je lichaam, werken spierontspannend en verstoren de zenuwpijngeleiding. Het neemt de pijn of de oorzaak van de pijn niet weg, maar kan het wel verminderen.

Gebruik je medicijnen? Belangrijk is dan dat deze zijn voorgeschreven door een arts of specialist en dat de medicatie door de apotheek is verstrekt en gecontroleerd.

Nog meer tips!

 • Afleiding kan de pijn verlichten. Zoek een hobby, speel spelletjes, spreek met vrienden af of ga sporten bijvoorbeeld.
 • Neem een lauwwarm bad of een ijskompres. Dit kan voor spierontspanning en verlichting van pijn zorgen.
 • Als je last hebt van tintelingen kan een steunkous druk en stevigheid bieden.
 • Zorg voor lichamelijke ontspanning. Neem een massage of volg een les yoga of mindfulness.

Meer thema’s

Wil je meer lezen over leven met MS?

Bekijk alle thema’s
Lees ook ervaringsverhalen van mensen met MS