HomeLeven met MSMS en pijn

MS en pijn

Veel mensen met MS ervaren in meer of mindere mate pijn. Deze klachten kunnen een behoorlijke invloed hebben op je leven. Hoe ontstaat pijn en wat voor soorten pijn bij MS heb je allemaal? Kan je pijnklachten verminderen en zijn er behandelingen voor pijn bij MS? Welke pijnstilling is er mogelijk?

Oorzaken van pijn

Pijn kan verschillende oorzaken hebben en zich op diverse plekken in het lichaam voordoen. Voorkomende pijnklachten voor mensen met MS zijn bijvoorbeeld: spierpijn, pijn in de onderrug, krampen / spasmen, aangezichtspijn, hoofdpijn en zenuwpijn. Bij MS ontstaat schade aan het omhulsel van de zenuwbanen. Hierdoor kan de geleiding van prikkels over deze banen verstoord zijn: het registratiecentrum. Dit levert diverse klachten op zoals bijvoorbeeld pijn.

Er zijn drie verschillende mechanismen die pijn bij MS veroorzaken:

 • zenuwpijn door beschadiging van hersenen/ruggenmerg
 • zenuwen in het lichaam en
 • pijn van gewrichten en spieren

Drie soorten pijn

 • Klassieke pijn, ook wel weefselpijn
  Dit is pijn bij een botbreuk, kneuzing, brand- of snijwond. Het pijnverloop is herkenbaar en voorspelbaar en goed te behandelen met pijnstilling.
 • Neuropatische pijn, ook wel zenuwpijn
  Dit is pijn door een zenuwbeschadiging en komt veel voor bij mensen met MS. De pijn is moeilijk te begrijpen en vaker onvoorspelbaar en heeft als kenmerken dat er vreemde symptomen kunnen optreden zoals: een dof of brandend gevoel, jeuk, aanrakingspijn, tintelingen of aangezichtspijn. Deze pijn reageert niet goed op standaard pijnstilling.
 • Gemengde pijn
  Deze pijn is een combinatie van weefsel- en zenuwpijn.

MS en pijn: voorlichting en praktische tips

Pijnbestrijding

Er zijn verschillende behandelingen voor pijn door MS bijvoorbeeld pijnstilling. Bij gewrichtspijn kan ook gericht een blokkade worden gezet in het pijnlijke gewricht door middel van een injectie. Ook is er de TENS therapie. Hiermee wordt de pijn met behulp van kleine elektrische stroomschokjes vermindert. Deze schokjes stimuleren de aanmaak van pijnstillende stofjes in je lichaam, werken spierontspannend en verstoren de zenuwpijngeleiding. Het neemt de pijn of de oorzaak van de pijn niet weg, maar kan het wel verminderen.

Bij het gebruik van medicijnen is het belangrijk dat deze zijn voorgeschreven door een arts of specialist en dat de medicatie wordt verstrekt en gecontroleerd door de apotheek.

Nog meer tips!

 • zoek afleiding, hierdoor kun je je pijn verlichten. Hobby’s, het spelen van spelletjes, afspreken met vrienden, sporten en werk
 • neem een lauwwarm bad of een ijskompres, dit kan voor spierontspanning en verlichting van pijn zorgen
 • als je last hebt van tintelingen kan een steunkous druk en stevigheid bieden
 • zorg voor lichamelijke ontspanning, neem een massage of volg een yoga-, of mindfulnessles

Meer thema’s

Wil je meer lezen over leven met MS?

Bekijk alle thema’s
Lees ook ervaringsverhalen van mensen met MS