HomeLeven met MSMS en voedingAnders Eten bij MS

Anders Eten bij MS

In het programma Anders Eten bij MS krijgen mensen met MS gedurende drie maanden handvatten aangereikt om zich een nieuw voedingspatroon eigen te maken. Zij krijgen daarbij professionele coaching. Het doel van het voedingsprogramma is om te kijken in hoeverre verse, onbewerkte voeding kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven met MS. Er zijn namelijk aanwijzingen dat een voedingspatroon bestaande uit veel groenten, fruit, vezels en gezonde vetten een positief effect op de kwaliteit van leven en de MS-klachten heeft.

In 2016 vond het Eet Anders Experiment plaats, waarbij 200 mensen met MS de kans kregen om te ervaren wat anders eten met hen deed. De resultaten waren veelbelovend. Deelnemers waren veel minder vermoeid, hadden meer energie en waren helderder in hun hoofd. Na twee Eet Anders Experimenten ontwikkelde Voeding Leeft het Anders Eten bij MS programma.

Uitgangspunten Anders Eten bij MS

De voedingsadviezen van het programma Anders Eten bij MS zijn gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

 • Eet onbewerkt, vers en gevarieerd.
 • Kies voor langzaam opneembare koolhydraten (volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groenten en peulvruchten).
 • Eet voldoende groenten, fruit en peulvruchten.
 • Eet ontstekingsremmende voeding.
 • Kies voor vis.
 • Eet voeding rijk aan selenium, mangaan, zink, magnesium, foliumzuur en vitamine B12.
 • Eet niet elke dag vlees, maar wissel af met vis, gevogelte en vegetarische gerechten.
 • Drink voldoende.
 • Eet drie maaltijden per dag.
 • Voldoende vitamine D.
 • Geniet!

Het voedingsprogramma biedt een volwaardig voedingspatroon. De basis is de Richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad, die begin november 2015 verschenen is. Op enkele punten hanteert Voeding Leeft strengere normen gebaseerd op internationale studies en richtlijnen, zoals bijvoorbeeld de WHO richtlijn rondom suiker en de wetgeving van de FDA rondom transvetten (verboden per 2018).

Aan de slag

Het voedingsprogramma duurt drie maanden. Op de kick-start dag ontvang je een werkboek met menu’s en recepten voor de komende 28 dagen. Deze vormen jouw leidraad voor de komende vier weken en daar mag je niet van afwijken. Na vier weken evalueren de deelnemers de afgelopen periode. Daarna gaan zij zelf aan de slag met alles wat zij geleerd hebben over goede voeding. Via de online community delen zij tips en nieuwe recepten met andere deelnemers en krijgen zij – op afstand – begeleiding van de coaches. Twee maanden later maken de deelnemers de balans op tijdens de terugkomdag. Wat eet je nu? Voel je je fitter en energieker? Heeft het programma effect op bepaalde MS-klachten?

Na die drie maanden hopen we dat de deelnemers de smaak te pakken hebben. Via de online community kunnen zij in contact blijven met andere deelnemers, zodat ze elkaar kunnen inspireren.

Belangrijk om te vermelden is dat het voedingsprogramma geen enkele MS-behandeling vervangt. Het Nationaal MS Fonds en/of Voeding Leeft zijn ook niet aansprakelijk als er nadelige gevolgen voortvloeien na deelname aan het programma.

Onderzoek naar de toegevoegde waarde 

Deelnemers van het Anders Eten bij MS-programma zijn positief over het voedingsprogramma. Ze hebben aangegeven dat ze zich fitter en energieker voelen, dat ze minder hevige energiedips hebben, dat ze minder hinder ondervinden van fysieke ongemakken, zich helderder voelen in hun hoofd, beter slapen en dat ze bewuster en smakelijker eten.

We vinden het belangrijk om dit in een onderzoek verder uit te zoeken en dit aan te tonen. Daarom zal er naast het uitrollen van het programma aanvullend onderzoek worden gedaan om de toegevoegde waarde van het programma te onderzoeken. Er wordt momenteel gewerkt aan de invulling van dit onderzoek.

Meld je aan!

Wil je graag deelnemen aan Eet Anders bij MS? Dat kan! Deelnemers betalen een eigen bijdrage van 75 euro en natuurlijk betalen zij de benodigde voedingsmiddelen zijn. Er is veel belangstelling voor het voedingsprogramma, daarom werken we met een wachtlijst. Zodra de inschrijving start en de locaties bekend zijn, informeren we alle mensen op deze wachtlijst. Meld je hier aan voor de wachtlijst.

Meer informatie

Wil je meer weten over het voedingsprogramma of wil je je aanmelden voor de wachtlijst? Kijk op de website Anders Eten bij MS. Benieuwd naar ervaringen van voorgangers? Bekijk onderstaande videoreeks.

Jouw leefstijl

Wil je meer lezen over voeding?

Naar het Voedingscentrum
Voeding en MS