HomeMS collecteCollecteren in coronatijdVeilig geven aan de collectant

Veilig geven aan de collectant

Collecteren in coronatijd gaat wat anders dan voorheen. Gelukkig geldt er vanuit de overheid geen verbod op collecteren, mits de regels van de RIVM worden gevolgd. We bieden meerdere vormen van collecteren aan, waardoor je op een veilige manier geld kunt geven aan de collectant tijdens onze collecteweek. Bijvoorbeeld in de collectebus, op 1,5 meter afstand. Of door contactloos te doneren via een QR-code. Daarnaast kan je ook online een donatie doen naar aanleiding van een flyer die je in je bus kunt vinden, via een digitale collectebus van een collectant of via het mobiel collecteren. Je kunt onze collectanten herkennen aan hun legitimatiekaart en een oranje collectebus en/of donatieflyer.

Is mobiel collecteren veilig?

We bieden dit jaar opnieuw de mogelijkheid aan om te collecteren via mobiel. Via een persoonlijke pagina kan men een donatieverzoek doorsturen via bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook, e-mail of andere kanalen. Is het veilig om bijvoorbeeld via WhatsApp een donatie te doen? Ja, doneren via WhatsApp, Facebook, LinkedIn of e-mail heet mobiel collecteren en is veilig. Het platform van de mobiele collecte is CM.com. We werken al langer samen met deze partij, onder ander voor de QR-codes op de collectebussen. Daarnaast gaan de betalingen veilig, vertrouwd en anoniem via iDEAL. Mocht je een bericht ontvangen en twijfelen over de authenticiteit neem dan altijd contact met ons op via 010-591 9839 of via collecte@nationaalmsfonds.nl.

Mag collecteren van de overheid?

De 25 collecterende goede doelen van Nederland zijn verenigd in Stichting Collecteplan (het SCP). Vanuit het SCP is er regelmatig contact met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanuit de overheid geldt op dit moment geen verbod op collecteren, mits aan de regels van het RIVM voldaan wordt, zoals het hanteren van 1,5 meter afstand (twee armlengtes) en de hygiënemaatregelen.

1,5 meter

Zo vragen wij al onze collectanten om 1,5 meter afstand te houden bij de deur. Een donatie waarbij zowel de collectant als de gever de arm strekken vormt deze afstand. Uiteraard kan de collectant de bus ook op de grond zetten zodat je op die manier een donatie kan doen. Vraag hiernaar als dat je voorkeur heeft.

Hygiëne

Wij roepen de collectanten op goed hun handen te wassen voorafgaand aan en na afloop van een collecteronde. Voor wat betreft het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen door de collectant, zoals handschoenen of mondkapje, volgen wij de richtlijnen van het RIVM. In Nederland wordt dit niet geadviseerd.

Andere vormen van geven

Behalve een donatie met contant geld kun je ook contactloos via een QR-code doneren. Die scan je met je mobiele telefoon. Er zijn ook collectanten die niet langs de deur gaan maar halen geld op via een digitale collectebus. Krijg je hiervoor een verzoek? Dan is dit een veilige manier van doneren. Daarnaast kun je ook zelf online een donatie doen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een donatieflyer die je in de brievenbus gekregen hebt. Tot slot bieden we dit jaar voor het eerst mobiel collecteren aan. Via een persoonlijke pagina kan men een donatieverzoek doorsturen via bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook, e-mail of andere kanalen.

Jouw steun is belangrijk!

De collecteweek is extra belangrijk want vanwege de coronacrisis zijn meerdere acties van ons niet doorgegaan. Daardoor is er aanzienlijk minder geld opgehaald voor belangrijk onderzoek naar MS. Dat treft de mensen met MS van nu en die van de toekomst.

Het is belangrijk dat onderzoek naar MS doorgaat. Daarom zijn we zo blij met jouw steun.

Steun jij ons ook?

Alle steun is welkom. Heb jij een paar uurtjes tijd over? Of doe je misschien een donatie?

Ik wil graag tijd investeren
Ik wil graag doneren