Veilig organiseren2021-03-19T11:01:15+01:00
HomeMS collecteCollecteren in coronatijdVeilig organiseren

Veilig organiseren

De collecte coördineren in coronatijd gaat wat anders dan voorheen. Gelukkig kun je ook dit jaar op een veilige manier de organisatie verrichten. Hoe? Dat lees je hier.

Materialen bestellen

Het bestellen van de collectematerialen kan tot 16 mei. Ben je coördinator en heb je vragen over jouw bestelling? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Gaat de collecteweek door en waarom?2021-03-12T16:55:43+01:00

Ja, de collecteweek van 28 juni tot en met 3 juli gaat door, op een veilige manier. De opbrengst van de collecte is enorm belangrijk voor het Nationaal MS Fonds want MS staat niet stil en daarom staat onderzoek naar MS ook niet stil.

Mag collecteren van de overheid?2021-01-21T11:56:55+01:00

De 25 collecterende goede doelen van Nederland zijn verenigd in Stichting Collecteplan (het SCP). Vanuit het SCP is er regelmatig contact met het
Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanuit de overheid geldt op dit moment geen verbod op collecteren, mits aan de regels van het RIVM voldaan wordt, zoals het hanteren van 1,5 meter afstand (twee armlengtes).

Wat is een veilige manier van huis-aan-huis collecteren?2021-01-21T12:18:20+01:00
 • Collecteer alleen.
 • Heeft de collectant of iemand uit zijn gezin verkoudheids- en/of griepverschijnselen? Dan blijft hij thuis en laat zich testen.
 • Hoesten en/of niezen gebeurt in de elleboog of een papieren zakdoek.
 • Was altijd de handen met stromend water en zeep vooraf en na afloop van een collecteronde.
 • Aanbellen en twee stappen naar achteren doen, zodat er minimaal op 1,5 meter afstand ontstaat.
 • Doet er iemand open? Dan wordt om een gift gevraagd. Dit kan mobiel door de QR-code te scannen of door middel van een contante donatie. De arm wordt goed uitgestrekt. De collectant kan de bus ook op de grond neerzetten en hem weer oppakken nadat de gever zijn donatie heeft gedaan.
 • De collectant bedankt de gever.
 • Wordt er niet open gedaan, dan doet de collectant de donatiekaart in de brievenbus. Let op: in een aantal grote steden geldt bovendien sinds kort een ander beleid: hier moet een woning een JA/JA-sticker hebben om ongeadresseerd drukwerk te ontvangen. Echter, voor ongeadresseerd drukwerk van een goed doel kan weer een uitzondering gelden. Dat is het geval in Den Haag en Leiden. In Amsterdam mag het niet. We wachten nog op uitsluitsel van Utrecht,  Rotterdam, Haarlem en Tilburg.
 • Zie ook de collectantenflyer.
Moet ik persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals handschoenen of mondkapje?2021-01-21T11:57:51+01:00

Hierin volgen wij de richtlijnen van het RIVM. In Nederland wordt dit niet geadviseerd.

Een collectant heeft een kwetsbare gezondheid. Wat nu?2021-06-01T16:53:17+02:00

Collecteren op 1,5 meter afstand kan goed en veilig is vorig jaar gebleken en blijkt ook uit de collectes van andere goede doelen. We laten de beslissing om wel of niet te lopen aan iedere individuele collectant zelf. Wil de collectant dit jaar niet lopen? Misschien weet hij/zij dan nog iemand uit zijn/haar omgeving die de wijk wil overnemen. Daarnaast kan collecteren ook mobiel of digitaal. Hij/zij kan een bus aanmaken op https://digicollect.nationaalmsfonds.nl. Voor mobiel collecteren sturen wij onze vrijwilligers een link vlak voor de collecteweek.

Hoe deel ik de collectematerialen veilig uit?2020-09-01T16:33:00+02:00

Het belangrijkste: laat de collectanten individueel hun materialen ophalen en weer terugbrengen. Prik één of meerdere avonden en deel deze in tijdsblokken op. Geef collectanten hun tijdsblok door. Houd tijdens het bezoek 1,5 meter afstand. Je kunt de materialen ook bij collectanten afleveren. Zet de spullen op de grond en bel aan. Zet twee stappen achteruit, zodat je op 1,5 meter afstand staat. De collectant kan de spullen zo veilig pakken. De collectant kan de bus reinigen met een reinigingsdoekje (geen babydoekje).

Hoe tel ik het geld op een veilige manier?2021-01-21T12:14:44+01:00
 • Laat de collectanten hun bus bij jou inleveren. Volle collectebussen ophalen raden we af.
 • Prik één of meerdere avonden en deel deze in tijdsblokken op per collectant waarop ze hun bus kunnen inleveren.
 • Laat het geld drie dagen in quarantaine liggen voordat je het gaat tellen.
 • Tel iedere bus met ten minste twee mensen. Bij voorkeur doe je dit met één en dezelfde persoon.
 • Was je handen voordat je het geld gaat tellen.
 • Maak de bussen schoon met vochtige reinigingsdoekjes (geen babydoekjes) die je weggooit na gebruik.
 • Leeg de bussen en tel het geld.
 • Bewaar het getelde geld in een bus, tas of doos.
 • Was na het tellen je handen.
Wat als het coronavirus weer oplaait rond de collecteweek?2021-03-12T16:57:50+01:00

De collecte zal voldoen aan de dan geldende coronarichtlijnen. Maar dat kan alleen als het virus onder controle blijft. Als het nodig is kunnen de maatregelen weer worden aangescherpt. We zullen daar dan direct over informeren en de manier van collecteren daarop aanpassen. Het helpt als alle contactgegevens van assistenten en collectanten in de online community staan. Indien noodzakelijk kan er dan rechtstreeks gecommuniceerd worden.

Hoe stort ik het geld af?2021-06-21T11:51:30+02:00

We verzoeken je de opbrengst af te storten bij de Rabobank. Stortingen of transacties mogen niet plaatsvinden via privérekeningen en/of rekeningen van privépersonen. In de online collecte community vind je de handleiding ‘Afstorten’ onder ‘Mijn Documenten’. Maak voor het afstorten van tevoren een afspraak met de Rabobank bij jou in de buurt. Bekijk de openingstijden op de Locatiewijzer van Geldmaat. Is de Rabobank in jouw gemeente gesloten en zie je geen mogelijkheid om het geld af te storten? Neem dan contact op met het collecteteam, dan zoeken we samen naar een alternatief.

Vormen van collecteren

Benieuwd welke vormen van collecteren wij aanbieden?

Bekijk alle vormen van collecteren
Ga naar de bovenkant