Veilig organiseren2020-09-03T09:35:46+02:00
HomeMS collecteCollecteren in coronatijdVeilig organiseren

Veilig organiseren

De collecte coördineren in coronatijd gaat wat anders dan voorheen. Gelukkig kun je ook dit jaar op een veilige manier de organisatie verrichten. Hoe? Dat lees je hier.

Veelgestelde vragen

Gaat de collecteweek door en waarom?2020-09-01T16:28:09+02:00

Ja, de collecteweek van 16-21 november gaat door, op een veilige manier. De opbrengst van de collecte is enorm belangrijk voor het Nationaal MS Fonds want MS staat niet stil en daarom staat onderzoek naar MS ook niet stil.

Mag collecteren van de overheid?2020-09-01T16:29:38+02:00

De 25 collecterende goede doelen van Nederland zijn verenigd in Stichting Collecteplan (het SCP). Vanuit het SCP is er regelmatig contact met het
Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanuit de overheid geldt op dit moment geen verbod op collecteren, mits aan de regels van het RIVM voldaan wordt, zoals het hanteren van 1,5 meter afstand (twee armlengtes).

Wat is een veilige manier van huis-aan-huis collecteren?2020-09-01T16:30:42+02:00
 • Collecteer alleen.
 • Heeft de collectant of iemand uit zijn gezin verkoudheids- en/of griepverschijnselen? Dan blijft hij thuis en laat zich testen.
 • Hoesten en/of niezen gebeurt in de elleboog of een papieren zakdoek.
 • Was altijd de handen met stromend water en zeep vooraf en na afloop van een collecteronde.
 • Aanbellen en twee stappen naar achteren doen, zodat er minimaal op 1,5 meter afstand ontstaat.
 • Doet er iemand open? Dan wordt om een gift gevraagd. Dit kan mobiel door de QR-code te scannen of door middel van een contante donatie. De arm wordt goed uitgestrekt. De collectant kan de bus ook op de grond neerzetten en hem weer oppakken nadat de gever zijn donatie heeft gedaan.
 • De collectant bedankt de gever.
 • Wordt er niet open gedaan, dan doet de collectant de donatiekaart in de brievenbus.
Moet ik persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals handschoenen of mondkapje?2020-09-01T16:31:16+02:00

Hierin volgen wij de richtlijnen van het RIVM. In Nederland wordt dit niet geadviseerd.

Een collectant heeft een kwetsbare gezondheid. Wat nu?2020-09-01T16:32:28+02:00

Wij adviseren collectevrijwilligers met een kwetsbare gezondheid dit jaar niet te gaan collecteren. Misschien weten zij zelf nog iemand uit hun omgeving die zijn wijk wil overnemen? Je kunt het aan de collectant vragen. Daarnaast kan collecteren ook digitaal met een digitale collectebus.

Hoe deel ik de collectematerialen veilig uit?2020-09-01T16:33:00+02:00

Het belangrijkste: laat de collectanten individueel hun materialen ophalen en weer terugbrengen. Prik één of meerdere avonden en deel deze in tijdsblokken op. Geef collectanten hun tijdsblok door. Houd tijdens het bezoek 1,5 meter afstand. Je kunt de materialen ook bij collectanten afleveren. Zet de spullen op de grond en bel aan. Zet twee stappen achteruit, zodat je op 1,5 meter afstand staat. De collectant kan de spullen zo veilig pakken. De collectant kan de bus reinigen met een reinigingsdoekje (geen babydoekje).

Hoe tel ik het geld op een veilige manier?2020-09-01T16:33:54+02:00
 • Laat de collectanten hun bus bij jou inleveren. Volle collectebussen ophalen raden we af.
 • Prik één of meerdere avonden en deel deze in tijdsblokken op per collectant. Plan de eerste avond op zijn vroegst op 26 november. Dan heeft het geld 3 dagen in quarantaine gelegen.
 • Tel iedere bus met ten minste twee mensen. Bij voorkeur doe je dit met één en dezelfde persoon.
 • Was je handen voordat je het geld gaat tellen.
 • Maak de bussen schoon met vochtige reinigingsdoekjes (geen babydoekjes) die je weggooit na gebruik.
 • Leeg de bussen en tel het geld.
 • Bewaar het getelde geld in een bus, tas of doos.
 • Was na het tellen je handen.
Wat als het coronavirus weer oplaait rond de collecteweek?2020-09-21T16:27:59+02:00

De collecte in november zal voldoen aan de dan geldende coronarichtlijnen. Maar dat kan alleen als het virus onder controle blijft. Als het nodig is kunnen de maatregelen weer worden aangescherpt. We zullen daar dan direct over informeren en de manier van collecteren daarop aanpassen. Het helpt als alle contactgegevens van assistenten en collectanten in de online community staan. Indien noodzakelijk kan er dan rechtstreeks gecommuniceerd worden. Als plaatsen in de zwaarste regionen van de RIVM-kaart komen dan raden wij het af om daar te collecteren (meer dan 186 besmettingen per 100.000 inwoners).
Deze richtlijn baseren wij op de richtlijn van andere collecterende fondsen en mede op advies van het RIVM aan KWF.

Kan ik de opbrengst gewoon afstorten?2020-09-01T16:35:44+02:00

We verzoeken je de opbrengst af te storten bij de Rabobank. In de online collecte community vind je de handleiding ‘Afstorten’ onder ‘Mijn Documenten’. Maak voor het afstorten van tevoren een afspraak met de Rabobank bij jou in de buurt. Bekijk de openingstijden op de Locatiewijzer van Geldmaat. Daarnaast onderzoeken wij aanvullende mogelijkheden. Is de Rabobank in jouw regio nog gesloten? Neem dan contact op met het collecteteam.

Steun jij ons ook?

Alle steun is welkom. Heb jij een paar uurtjes tijd over? Of doe je misschien een donatie?

Ik wil graag collecteren
Ik wil graag doneren
Go to Top