HomeMS en coronaVeelgestelde vragen over MS en corona

De komst van het coronavirus zorgt voor zorgen, onzekerheden en angsten. Bij iedereen, maar ook zeker bij mensen met MS. Wij krijgen veel vragen over MS en corona. De meest gestelde vragen hebben we op deze pagina op een rijtje gezet. (Laatste update: 22 februari 2021)

1. Ik heb MS. Val ik onder de risicogroep?

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met MS, die géén medicatie gebruiken, meer kans hebben op een ernstig ziektebeloop na besmetting met COVID-19. Ook het risico op besmetting ligt niet hoger dan voor de rest van de Nederlandse bevolking.

Het coronavirus vormt voornamelijk een risico voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Sommige mensen met MS vallen binnen deze risicogroep, zeker wanneer zij andere gezondheidsproblemen hebben (zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten en COPD), minder mobiel zijn of medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken.

2. Ik heb MS en gebruik medicatie. Moet ik mijn medicijngebruik aanpassen?

Veel MS-medicijnen onderdrukken het afweersysteem. De kans op complicaties bij besmetting met het coronavirus kan hierdoor vergroot worden. Stoppen met het medicijn geeft anderzijds een grotere kans op een actievere MS. Belangrijk is om nooit zomaar te stoppen met medicatie. Overleg samen met jouw neuroloog en weeg alle risico’s tegen elkaar af.

Op de website van VUmc is een advies te vinden over alle MS-medicatie.

3. Zijn er in Nederland al mensen met MS positief getest op het coronavirus?

Ja, er zijn al een aantal mensen met MS positief getest. Bij de meeste mensen is een mild verloop te zien. Sommige mensen hebben een ernstig verloop, zoals wij ook zien bij mensen die geen MS hebben. De neurologen gespecialiseerd in MS houden zowel in Nederland als internationaal een register bij waar de gegevens anoniem worden opgeslagen Als hier nieuws over is, zullen wij dit delen.

4. Ik heb MS. Kan ik mij laten vaccineren tegen COVID-19?

De MS International Foundation (MSIF) heeft een advies opgesteld over het gebruik van de twee beschikbare mRNA-vaccins (Pfizer-BioNTech en Moderna) bij mensen met MS. Van deze vaccins is aangetoond dat ze veilig zijn. Dit is nog niet onderzocht bij mensen met MS, maar er is op dit moment geen aanleiding aan te nemen dat deze vaccins minder veilig zijn voor mensen met MS.

In het advies van zowel de MSIF als het RIVM staat dat deze vaccins aan te raden zijn bij mensen met MS. Zeker mensen met een hoger risico op een ernstig verloop van COVID-19 (bij progressieve MS of oudere mensen met MS) krijgen het advies om zich te laten vaccineren zodra er een vaccin voor hen beschikbaar is. Op de website van Stichting MS Research vind je de Nederlandse vertaling van het MSIF-advies.

5. Kunnen de beschikbare COVID-19 mRNA vaccins veilig gebruikt worden samen met mijn MS-medicatie?

In het advies van de MSIF staat dat de ziekte-onderdrukkende therapie (DMT) moet worden voortgezet, tenzij de behandelend neuroloog adviseert om deze te stoppen of uit te stellen. Het abrupt stoppen van sommige DMT’s kan leiden tot een ernstige verergering van de ziekte. Het is veilig om de COVID-19 mRNA-vaccins (Pfizer-BioNTech en Moderna) te krijgen als je een DMT gebruikt. Dit blijkt uit eerdere onderzoeken met andere vaccins en DMT’s. Sommige DMT’s kunnen het vaccin mogelijk minder effectief maken, maar het vaccin biedt nog steeds enige bescherming. Om de timing van het COVID-19 vaccin en de DMT-behandeling op elkaar af te stemmen, kan de volgende richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) worden gehanteerd.

6. Hoe zit het met vaccins van andere producenten?

Ook andere farmaceutische bedrijven (AstraZeneca en Janssen) werken aan de ontwikkeling van COVID-19 vaccins. Het vaccin van Janssen is op dit moment nog niet goedgekeurd door de European Medicines Agency (EMA) en het vaccin van AstraZeneca is onlangs goedgekeurd door de EMA. Er is op dit moment nog geen advies van experts over de effectiviteit en veiligheid van dit vaccin bij MS patiënten. We houden de websites van de MSIF, het RIVM en de NVN in de gaten en passen onze website aan zodra hier meer over te melden is.

7. Hoe verhoog ik mijn weerstand?

Een gezonde weerstand begint bij een gezonde levensstijl. Gezonde voeding, voldoende beweging, genoeg nachtrust en ontspanning/stressreductie spelen een rol bij het opbouwen van een goede weerstand. Bekijk ook onze themavideo’s voor meer informatie over voeding en beweging.

Daarnaast is het van belang om de adviezen van het RIVM op te volgen. De landelijke MS-werkgroep heeft een extra advies voor mensen met MS geformuleerd: probeer bezoeken aan het ziekenhuis te vermijden en zet als mogelijk poliklinische controle afspraken om in een telefonische afspraak.

8. Worden de onderzoeken die het Nationaal MS Fonds financiert, stopgezet door het coronavirus?

We brengen op dit moment in kaart wat er met de diverse lopende onderzoeken gebeurt. Dit hangt af van het type onderzoek. Een data-onderzoek kan bijvoorbeeld gewoon doorgaan. Een onderzoek waarbij mensen betrokken zijn, zal eerder uitgesteld worden. Wel willen we benadrukken dat van uitstel geen afstel komt. Mocht een onderzoek worden uitgesteld, dan wordt dit weer voortgezet zodra de situatie dit toelaat.

Meer informatie over MS en corona

Benieuwd naar ons dossier over MS en corona?

Bekijk het dossier