Veelgestelde vragen over MS en corona
De komst van het coronavirus zorgt voor zorgen, onzekerheden en angsten. Bij iedereen, maar ook zeker bij mensen met MS. Wij krijgen veel vragen over MS en corona. Op deze pagina hebben we de veelgestelde vragen over MS en corona op een rijtje gezet. (Laatste update: 18 maart 2021)
Veelgestelde vragen over MS en corona
Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met MS meer kans hebben op een ernstig ziektebeloop na besmetting met COVID-19. Ook het risico op besmetting ligt niet hoger dan voor de rest van de Nederlandse bevolking.
Het coronavirus vormt voornamelijk een risico voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Sommige mensen met MS vallen binnen deze risicogroep, zeker wanneer zij andere gezondheidsproblemen hebben (zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten en COPD), minder mobiel zijn of medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken.
De MS International Federation (MSIF) heeft een advies opgesteld over het gebruik van de verschillende COVID-19 vaccins bij mensen met MS, waaronder ook de in Nederland beschikbare vaccins (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen/Johnson&Johnson). Ook de landelijke MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) heeft een advies uitgebracht. Van de beschikbare vaccins is aangetoond dat ze veilig zijn. Dit is nog niet onderzocht bij mensen met MS, maar er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat mensen met MS in vergelijking tot de algemene bevolking een hoger risico hebben op bijwerkingen van de beschikbare COVID-19 vaccins.
Voor de meeste COVID-19-vaccins zijn twee doseringen nodig. Als dit het geval is, moet je beide doseringen ontvangen om de vaccinatie volledig werkzaam te krijgen. Het is belangrijk om de lokale, regionale en nationale richtlijnen te volgen omtrent de timing van de tweede dosering. Na de volledige vaccinatie (twee prikken), duurt het minimaal twee weken voordat je maximaal beschermd bent tegen COVID-19. Voor het vaccin van Janssen/Johnson&Johnson is één vaccinatie genoeg voor voldoende bescherming.
De Nederlandse vertaling van het MSIF-advies is te vinden op de website van Stichting MS Research.
Gebruik je een ziekte onderdrukkende therapie (DMT)? Ga hiermee door, tenzij jouw MS-arts je adviseert deze te stoppen of uit te stellen. Het abrupt stoppen van sommige DMT’s kan leiden tot een ernstige verergering van MS. Je kan overwegen om het moment van de vaccinatie af te stemmen op jouw behandelschema. Dit kan meer zekerheid bieden dat het vaccin effectief antistoffen tegen het coronavirus opwekt. Bekijk het advies van de MSIF voor een toegespitst advies per medicijn. Op de website van Stichting MS Research vind je de Nederlandse vertaling van dit advies. Bespreek dit wel altijd met jouw behandeld arts. Bekijk ook de website van de landelijke MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) voor haar advies en het antwoord op vraag 4 voor aanvullende informatie.
De meeste bij MS voorgeschreven medicijnen verstoren de werking van vaccins niet. Vaccinatie is dus effectief en zinvol.
Enkele bij MS gebruikte medicijnen verlagen waarschijnlijk de productie van antistoffen na vaccinatie, namelijk alemtuzumab (Lemtrada), cladribine (Mavenclad), ocrelizumab (Ocrevus) en mogelijk ook fingolimod (Gilenya), ozanimod (Zeposia) en siponimod (Mayzent). Het vaccin is dan misschien minder effectief. Toch is het vrijwel zeker effectiever dan geen vaccinatie. U heeft echter mogelijk niet de bescherming die anderen hebben na een vaccinatie en doet er dus verstandig aan daarmee in uw gedrag rekening te houden. Waarschijnlijk verdwijnt het remmende effect op de antistofproductie enkele maanden na een laatste behandeling met alemtuzumab (Lemtrada) of cladribine (Mavenclad). Bij de andere medicijnen blijft het remmende effect aanwezig zolang de behandeling gegeven wordt.
Voor meer informatie hierover, verwijzen we je graag door naar de website van het VUmc.
De volgorde van vaccineren wordt bepaald door de Rijksoverheid in samenwerking met het RIVM. Wanneer je gevaccineerd wordt, hangt af van meerdere factoren. Wil je hierover meer weten, kijk dan op de website van de Rijksoverheid.
Een gezonde weerstand begint bij een gezonde levensstijl. Gezonde voeding, voldoende beweging, genoeg nachtrust en ontspanning/stressreductie spelen een rol bij het opbouwen van een goede weerstand. Bekijk ook onze themavideo’s voor meer informatie over voeding en beweging. In onderstaande video geven we uitleg over het verhogen van je weerstand:
Daarnaast is het van belang om de adviezen van het RIVM op te volgen. De landelijke MS-werkgroep heeft een extra advies voor mensen met MS geformuleerd: probeer bezoeken aan het ziekenhuis te vermijden en zet als mogelijk poliklinische controle afspraken om in een telefonische afspraak.
Of een onderzoek tijdelijk stop wordt gezet, hangt af van het type onderzoek. Een data-onderzoek kan bijvoorbeeld gewoon doorgaan. Een onderzoek waarbij mensen betrokken zijn, zal eerder uitgesteld worden. Wel willen we benadrukken dat van uitstel geen afstel komt. Mocht een onderzoek worden uitgesteld, dan wordt dit weer voortgezet zodra de situatie dit toelaat.
Ja, er zijn mensen met MS positief getest. Bij de meeste mensen is een mild verloop te zien. Sommige mensen hebben een ernstig verloop, zoals wij ook zien bij mensen die geen MS hebben. De neurologen gespecialiseerd in MS houden zowel in Nederland als internationaal een register bij waar de gegevens anoniem worden opgeslagen Als hier nieuws over is, zullen wij dit delen.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Kijk dan ook eens bij de veelgestelde vragen van Amsterdam UMC.