HomeMS en coronaVeelgestelde vragen over MS en corona

De komst van het coronavirus zorgt voor zorgen, onzekerheden en angsten. Bij iedereen, maar ook zeker bij mensen met MS. Wij krijgen veel vragen over MS en corona. De meest gestelde vragen hebben we op deze pagina op een rijtje gezet.

1. Ik heb MS. Val ik onder de risicogroep?

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met MS, die géén medicatie gebruiken, meer kans hebben op een ernstig ziektebeloop na besmetting met COVID-19. Ook het risico op besmetting ligt niet hoger dan voor de rest van de Nederlandse bevolking.

Het coronavirus vormt voornamelijk een risico voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Sommige mensen met MS vallen binnen deze risicogroep, zeker wanneer zij andere gezondheidsproblemen hebben (zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten en COPD), minder mobiel zijn of medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken.

2. Ik heb MS en gebruik medicatie. Moet ik mijn medicijngebruik aanpassen?

Veel MS-medicijnen onderdrukken het afweersysteem. De kans op complicaties bij besmetting met het coronavirus kan hierdoor vergroot worden. Stoppen met het medicijn geeft anderzijds een grotere kans op een actievere MS. Belangrijk is om nooit zomaar te stoppen met medicatie. Overleg samen met jouw neuroloog en weeg alle risico’s tegen elkaar af.

Op de website van VUmc is een advies te vinden over alle MS-medicatie.

3. Zijn er in Nederland al mensen met MS positief getest op het coronavirus?

Ja, er zijn al een aantal mensen met MS positief getest. Bij de meeste mensen is een mild verloop te zien. Sommige mensen hebben een ernstig verloop, zoals wij ook zien bij mensen die geen MS hebben. De neurologen gespecialiseerd in MS houden zowel in Nederland als internationaal een register bij waar de gegevens anoniem worden opgeslagen Als hier nieuws over is, zullen wij dit delen.

4. Hoe verhoog ik mijn weerstand?

Een gezonde weerstand begint bij een gezonde levensstijl. Gezonde voeding, voldoende beweging, genoeg nachtrust en ontspanning/stressreductie spelen een rol bij het opbouwen van een goede weerstand. Bekijk ook onze themavideo’s voor meer informatie over voeding en beweging.

Daarnaast is het van belang om de adviezen van het RIVM op te volgen. De landelijke MS-werkgroep heeft een extra advies voor mensen met MS geformuleerd: probeer bezoeken aan het ziekenhuis te vermijden en zet als mogelijk poliklinische controle afspraken om in een telefonische afspraak.

5. Worden de onderzoeken die het Nationaal MS Fonds financiert, stopgezet door het coronavirus?

We brengen op dit moment in kaart wat er met de diverse lopende onderzoeken gebeurt. Dit hangt af van het type onderzoek. Een data-onderzoek kan bijvoorbeeld gewoon doorgaan. Een onderzoek waarbij mensen betrokken zijn, zal eerder uitgesteld worden. Wel willen we benadrukken dat van uitstel geen afstel komt. Mocht een onderzoek worden uitgesteld, dan wordt dit weer voortgezet zodra de situatie dit toelaat.

6. Wat gebeurt er met de overige activiteiten van het Nationaal MS Fonds?

MS Motion Zwolle en MS Motion Rotterdam worden uitgesteld naar volgend jaar. MS Motion Zwolle vindt op zondag 18 april 2021 plaats en MS Motion Rotterdam op zondag 30 mei 2021. De Nationale MS Dag is op 8 november 2020. Voor zover het er nu uitziet, gaat deze gewoon door. Dit is afhankelijk van de situatie op dat moment. Ook gaan we ervan uit dat de MS collecteweek (16-21 november 2020) gewoon doorgaat. De overige activiteiten zoals onze zeilweekenden gaan helaas niet door. Sailwise stelt de betreffende deelnemers op de hoogte.

Meer informatie over MS en corona

Benieuwd naar ons dossier over MS en corona?

Bekijk het dossier