MS en darmproblemen

Ruim 70 procent van de mensen met MS heeft last van darmproblemen. Het kan gaan om chronische obstipatie (verstopping) of ontlastingsincontinentie. Bij MS kunnen deze klachten plotseling optreden, of over de jaren heen langzaam verergeren. De invloed op je (sociale) leven kan groot zijn.  

MS en darmproblemen Leven met MS Nationaal MS Fonds

Schade aan het zenuwstelsel heeft een grote invloed op de werking van de darmen en uitscheiding van ontlasting. Bij MS kunnen de klachten op gebied van de ontlasting divers zijn en zich zeer wisselend uiten.  

MS en darmproblemen

Bij obstipatie wordt in de darmen teveel water aan de ontlasting onttrokken. Daardoor wordt de ontlasting te hard en kost het moeite deze naar buiten te persen. Dat kan komen door een verminderde darmbeweging of omdat het uitpersen niet lukt.  

Bij het ongewild verliezen van ontlasting kan er sprake zijn van te dunne of vloeibare ontlasting die moeilijk op te houden is. Het kan ook komen door een verlies aan gevoel in de endeldarm. Diarree kan ook een gevolg zijn van verstopping. De ontlasting is groot en hard en zit vast; als de darmen vervolgens zachte ontlasting aanmaken, wordt deze zachte ontlasting langs de verstopping geduwd. Het lijkt alsof iemand diarree heeft, maar in wezen is het een verstopping. Dit wordt overloopdiarree genoemd.  

Behandelen van darmproblemen

Darmproblemen kunnen fysiek naar zijn en ook je sociale leven beperken. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Zo kun je aan de slag met je gewoontes qua eten, bewegen en toiletgang. Daarnaast zijn er oplossingen zoals darmspoeling.  

Kamp jij met darmproblemen? Bespreek dit dan met jouw zorgprofessional. Een juiste behandeling kan jouw kwaliteit van leven verbeteren. 

Deze tekst is met medewerking van Coloplast opgesteld. 

MS en darmproblemen: voorlichting en tips

In onderstaande video vertellen Willemijn Faber (revalidatiearts met aandachtsgebied MS) en Anja Hoekstra (ervaringsdeskundige) over de impact van darmproblemen, hoe ze ontstaan en wat je kunt doen om de invloed van deze problemen op je dagelijks leven te verminderen. 

Meer thema’s

Wil je meer lezen over leven met MS?