HomeMS is geen spierziekte

MS is geen spierziekte

Een van de meest gehoorde misvattingen over MS is dat het een spierziekte is. Maar dat is niet waar. MS is geen spierziekte. Het is een ziekte van het centrale zenuwstelsel waardoor plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden. De ziekte begint dus bij de zenuwen. Lees hier meer over het ontstaan van de ziekte, de symptomen en mogelijke behandelingen.

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel - Nationaal MS Fonds

Centrale zenuwstelsel

1 op de 700 mensen in Nederland heeft MS. Dat zijn 25.000 mensen. In 2021 bleek uit een poll in onze feiten en fabels-campagne dat 67% van de mensen denkt dat MS een spierziekte is. Maar die mensen hebben het allemaal fout. MS ontstaat doordat er iets mis is in het afweersysteem van het centrale zenuwstelsel.

Zenuwen geven minder goed signalen door

Door het probleem met het afweersysteem wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. De zenuwen komen dan bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms geven ze zelfs helemaal geen signalen meer door. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

Symptomen MS

De klachten en symptomen van MS verschillen per persoon. Niemand met MS heeft exact dezelfde klachten. Daarom kan het lastig zijn om de diagnose te stellen. De meest voorkomende symptomen van MS zijn oogklachten, krachtverlies, coördinatieklachten, moeheid, blaasproblemen, gevoelsstoornissen en darmklachten. Je leest hier meer over de verschillende symptomen.

MS maakt geen onderscheid

MS kun je op iedere leeftijd krijgen en het kan iedereen treffen. Wel zien we dat de ziekte vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. In Europa is zelfs 69% vrouw. De eerste symptomen ontstaan meestal tussen het 20e en 40e levensjaar. Dat maakt MS de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Het is belangrijk om na het krijgen van de diagnose zo snel mogelijk te starten met het behandelen om de achteruitgang zoveel mogelijk te beperken.

Behandelingen MS

MS is helaas niet te genezen, maar in veel gevallen wel te behandelen. Er zijn medicijnen die de ziekte remmen, die een aanval stoppen of die symptomen bestrijden. Mensen met MS hebben baat bij fysiotherapie, ergotherapie, logopedie of revalidatietherapie. Welke therapie werkt, hangt af van de persoonlijke klachten en het ziektebeeld. Want mensen met MS hebben geen van allen exact dezelfde klachten.

Onderzoek blijft hard nodig

Er zijn verschillende vormen van MS. Veel patiënten krijgen uiteindelijk een vorm waarbij de klachten geleidelijk toenemen en ze niet meer tussentijds herstellen. Daarom blijft onderzoek naar deze ziekte ontzettend hard nodig. Zodat we die achteruitgang kunnen uitstellen, voorkomen en uiteindelijk kunnen genezen. Help jij mee?

Help ook mee!

Zolang er geen oplossing voor MS is, strijden wij door. Help jij mee?

Bekijk wat jij kunt doen