HomeNalatenDe mogelijkheden

Nalaten: de mogelijkheden

Het is een misverstand om te denken dat je over een groot vermogen moet beschikken om een testament op te maken. In een testament leg je jouw persoonlijke wensen vast en bepaal je zelf aan wie je wil schenken. Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je dit kan doen.

Bekijk de mogelijkheden bij nalaten aan het Nationaal MS Fonds

De mogelijkheden

Via een erfstelling

Bij een erfstelling laat je in je testament vastleggen dat het Nationaal MS Fonds, alleen of met anderen, erfgenaam wordt. Bij meerdere erfgenamen bepaal je zelf op welk percentage van jouw nalatenschap een erfgenaam recht heeft.

Via een legaat

Met een legaat geef je exact aan welk bedrag of welke goederen voor het Nationaal MS Fonds bestemd zijn. Het resterende deel van je nalatenschap wordt verdeeld onder de andere erfgenamen zoals kinderen, familieleden of vrienden. Je kunt meerdere legaten opnemen in een testament. Heb je al een testament? Dan kun je eenvoudig een legaat aan je testament toevoegen.

Via een Fonds op Naam

Een Fonds op Naam kun je bij leven of in je testament oprichten. Je bepaalt zelf het doel waaraan je het geld wil besteden. Bijvoorbeeld voor onderzoek, coaching van mensen met MS of voorlichting. Of je besluit dat het Nationaal MS Fonds dit zelf mag bepalen. Je bepaalt zelf de naam van het fonds, bijvoorbeeld een familienaam, de naam van iemand die je wil gedenken of een bedrijfsnaam.
Het oprichten van een Fonds op Naam brengt kosten met zich mee, die we in overleg vaststellen. Heb je bij leven al een Fonds op Naam? Dan kun je in jouw testament ook aangeven dat je de nalatenschap toegevoegd wil zien aan dit Fonds op Naam.

Je nalatenschap voor een wereld zonder MS

Neem je het Nationaal MS Fonds op in je testament, dan wordt dit in zijn geheel besteed aan onze gezamenlijke droom: een toekomst zonder MS. Het Nationaal MS Fonds is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en hoeft daarom geen erfbelasting te betalen.

Zonder testament gaat je bezit automatisch naar je naaste familie. Door een testament op te maken bepaal je zelf wat er met je bezittingen gebeurt als je er niet meer bent. Verander je later van gedachten, dan kun je het testament altijd wijzigen.

We willen dat onderzoek naar oplossingen voor MS doorgaat. Daarom hebben we het Nationaal MS Fonds opgenomen in ons testament.

Johan en Heleen Peeters

Mogelijkheden nalaten aan het Nationaal MS Fonds - ervaring Heleen en Johan Peeters
Patrick van Roest Nationaal MS Fonds nalaten

Vragen? Neem contact op

Wil je alle informatie nog even rustig nalezen? Vraag dan onze brochure over nalaten aan. Stuur een mail naar [email protected] of bel naar 010 – 591 98 39.

Heb je een vraag over nalaten of hoe jouw nalatenschap mee kan helpen aan een toekomst zonder MS? Neem dan contact op met Patrick van Roest. Hij helpt je graag verder. Uiteraard worden je gegevens vertrouwelijk behandeld.

Heb je het Nationaal MS Fonds al opgenomen in je testament? Dan horen wij dit ook graag, zodat we je op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen en je uit kunnen nodigen voor bijvoorbeeld bijeenkomsten waarin onderzoekers verslag doen van hun werk.