HomeNationale MS Dag: de ONLINE editieNationale MS Dag: sessies ronde 1

Nationale MS Dag: sessies ronde 1

Tussen 13:20–13:45 uur is het tijd voor het eerste blok met (interactieve) lezingen! Als bezoeker word je automatisch geleid naar de online omgeving met het onderwerp waar je je voor hebt ingeschreven. Benieuwd waar je uit kunt kiezen? Scroll dan snel verder!

Ik wil me aanmelden!
Nationale MS Dag - Andrea Evers
Nationale MS Dag - Andrea Evers

Placebo -en Nocebo-effecten van medicatie

Prof. Dr. Andrea Evers – hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie. Tevens is zij als Medical Delta hoogleraar Healthy Society verbonden aan de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Bewuste en onbewuste verwachtingen van een patiënt over het medicijn en het effect daarvan kunnen de werking van medicijnen en behandelingen beïnvloeden, zowel positief (placebo) als nocebo (negatief). Het effect van de medicatie op het lichaam is namelijk niet alleen toe te schrijven aan de werkzame stof. Wat je doet en denkt heeft invloed op je gezondheid, aldus Evers. Zij pleit ervoor om je gedrag in te zetten om je minder ziek te voelen. Evers laat zien dat het gebruik van placebo kan leiden tot aantoonbare vermindering van klachten als pijn en vermoeidheid.

Nationale MS Dag - Dr. Esther Zeinstra

Een nieuwe blik op MS: vroege behandeling – een genuanceerde afweging

Dr. Esther Zeinstra – neuroloog Isala Diaconessenhuis Meppel/Zwolle

Wat zijn de bewezen voordelen van het vroeg starten van behandeling bij mensen met MS. Immers elke vorm van medicatie heeft bijwerkingen en ook veranderingen in leefstijl of invloeden van buitenaf hebben een bepaald effect. Zijn er aanwijzingen dat de eerste fase van de ziekte (EDSS 0-3) kan worden verlengd door het vroegtijdig starten van medicatie. En wat zijn alternatieve behandelopties. Hoe maak je als patiënt en behandelaar hierin een overwogen en genuanceerde afweging.

Nationale MS Dag - Dr. Jakko Nieuwenhuijzen

Laat blaasproblemen niet je leven beheersen

Dr. Jakko Nieuwenhuijzen – Uroloog, Hoofd onderzoeksbureau urologie Amsterdam UMC

De werking van de blaas wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Omdat MS de zenuwen beschadigt, kan de blaasfunctie ook worden beïnvloed of voelt iemand niet dat hij/zij naar de toilet moet. Geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar wel iets dat je in het dagelijks leven flink dwars kan zitten. Het kan je kwaliteit van leven danig aantasten tot het niveau dat het sociale leven tot een minimum is beperkt en iemand aan huis is gebonden. Uroloog dr. Jakko Nieuwenhuijzen zal eerst helder uitleggen wat de oorzaken van de problemen zijn en wat de verschillende behandelingen of medicatie zijn die hierbij kunnen helpen. Maar het is ook het perfecte moment om vragen te stellen over dit soms beladen onderwerp.

Nationale MS Dag - Nienke Dekkinga

MS en seksualiteit

Nienke Dekkinga – Consulent Seksuele Gezondheid bij Fijnvrijen.nl

Multiple sclerose kan ook invloed hebben op het seksueel functioneren. 50% Van de vrouwen en 80% van de mannen met MS krijgt te maken met veranderingen op het gebied van seksualiteit. Dat is veel, heel veel. Aan dit onderwerp wordt weinig aandacht besteedt. Vreemd want er valt genoeg over te vertellen en zeker ook genoeg aan te doen. Iedereen heeft behoefte aan intimiteit en zou het niet zonde zijn als je door de MS genoegen neemt met een leven zonder intimiteit? Nienke Dekkinga, Consulent Seksuele Gezondheid, laat zien wat de oorzaken zijn, geeft adviezen en beantwoordt je vragen.

Meld jij je ook aan?

Kortom, het ziet er naar uit dat het een mooie, informatieve dag wordt! Ben jij er ook bij?

Ik wil me aanmelden!