HomeNationale MS Dag: de ONLINE editieNationale MS Dag: sessies ronde 2

Nationale MS Dag: sessies ronde 2

Tussen 14:05–14:30 uur is het tijd voor het tweede blok met (interactieve) lezingen! Als bezoeker word je automatisch geleid naar de online omgeving met het onderwerp waar je je voor hebt ingeschreven. Benieuwd waar je uit kunt kiezen? Scroll dan snel verder!

Ik wil me aanmelden!
Nationale MS Dag- Marvin van Luijn
Nationale MS Dag - Dr. Michel Bos

Nieuwe medicatie en behandelmethoden

Dr. Michel Bos – neuroloog St. Anna Ziekenhuis Geldrop

Zoals in de afgelopen jaren traditioneel het geval was, zal neuroloog Michel Bos ook tijdens de online editie van de Nationale MS Dag een overzicht verzorgen van de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van nieuwe medicatie en behandelmethoden.

Nationale MS Dag- Marvin van Luijn

Infecties, immunologische afweer en de invloed op je hersenen

Marvin van Luijn – PhD, assistant professor afdeling Immunologie Erasmus MC Rotterdam

Lymfocyten (een specifieke soort witte bloedcellen) spelen een centrale rol in de bescherming tegen virussen die het lichaam binnendringen. Maar wat is de rol van deze cellen bij het ontstaan van demyelinisatie in de hersenen van iemand met multiple sclerose (MS)? Draagt een virusinfectie hieraan bij en heeft dit te maken met bepaalde genetische afwijkingen? Daarnaast heeft zeer recent onderzoek aangetoond dat bij mensen met langdurige MS dit soort cellen de hersenen niet meer binnendringt vanuit het bloed, maar voortkomt uit geheugencellen die zich lokaal genesteld hebben. Wat betekent dit nu voor de behandeling van progressieve MS? Welke wegen kunnen we bewandelen om dit beter te voorspellen, remmen of misschien wel te voorkómen?

Nationale MS Dag - Dr. Hanneke Hulst

Cognitieve stoornissen bij mensen met MS

Dr. Hanneke Hulst  – assistent professor Afdeling Anatomie en Neurowetenschappen Amsterdam UMC, locatie VU medisch centrum

Nationale MS Dag - Roel Petter

MS & de rol van – en binnen – de familie

Roel Petter – medisch maatschappelijk werker UMC Groningen en & MS Centrum Noord Nederland / projectleider MS Kinderkampen / vertrouwenspersoon FC Groningen

Als je ouder, partner of kind de diagnose MS te horen krijgt verandert er voor jou ook heel veel. Ook wanneer de MS niet of nauwelijks klachten geeft, zul je samen een nieuwe realiteit een plek in je leven moeten geven. Een situatie die de onderlinge band enorm kan versterken, maar ook het omgekeerde kan gebeuren. Hoe kun je elkaar steunen en hoe ga je met elkaar het gesprek aan? Roel Petter is al geruime tijd projectleider van de MS kinderkampen, maar ook medisch maatschappelijk werker bij UMC Groningen en vertrouwenspersoon. Hij zal uit zijn praktijk voorbeelden geven en hij zal je uitnodigen om je ervaringen te delen met de groep.

Meld jij je ook aan?

Kortom, het ziet er naar uit dat het een mooie, informatieve dag wordt! Ben jij er ook bij?

Ik wil me aanmelden!