HomeNationale MS Dag: de ONLINE editieNationale MS Dag: sessies ronde 3

Nationale MS Dag: sessies ronde 3

Tussen 15:00 en 15:20 uur is het tijd voor het derde blok met (interactieve) lezingen! Als bezoeker word je automatisch geleid naar de juiste online omgeving met het onderwerp waar je je voor hebt ingeschreven. Benieuwd waar je uit kunt kiezen? Scroll dan snel verder!

Ik wil me aanmelden!
Nationale MS Dag - Edo

Voeding bij MS, steeds meer inzichten

Marian Noordam – leefstijldiëtist

Voeding blijkt een van de belangrijkste leefstijlinterventies te worden bij chronische ziekten, ook bij MS! Nieuwsgierig hoe je zelf deze inzichten kunt toepassen in je dagelijks eten en welke rol voedingsstoffen kunnen spelen in mogelijke nieuwe behandelvormen bij MS? Marian Noordam praat je graag bij tijdens deze presentatie. Ook beantwoordt zij jouw vragen.

Wanneer ben je progressief? En wat betekent dat?

Dr. Naghmeh Jafari – neuroloog Amphia Ziekenhuis Breda en Erasmus MC Rotterdam

We horen dat er bij veel mensen onduidelijkheid is over de overgang van relapsing remitting MS naar een (secundair) progressieve vorm. Gaat iedereen met MS uiteindelijk over naar deze beloopsvorm? Hoe wordt bepaald wanneer je naar deze beloopsvorm bent overgegaan? Wat betekent het om progressief te zijn? Wat kun je zelf doen? En wat zijn de behandelmethoden en medicatiemogelijkheden? Zijn er bij de progressieve vorm van MS ook periodes waarin het minder goed, of juist beter, lijkt te gaan?

Nationale MS Dag - Edo

Een behandelplan is een gezamenlijke beslissing

Dr. Edo Arnoldus – neuroloog en voorzitter medische staf ETZ (Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis) Tilburg

Shared decision making (gedeelde besluitvorming) is een ingewikkeld proces dat zowel behandeling als leefstijl- en milieuaspecten omvat.  Het is aan zorgverleners om patiënten te informeren over de ziektepathologie en aanbevelingen te doen op basis van kennis en ervaring, risicofactoren, genetische factoren en tal van andere elementen. De opgeleide patiënt is vaak beter in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over hoe ze hun leven willen leiden en hoe ze aan de gezondheid blijven werken met betrekking tot MS. Hoe meer patiënten betrokken zijn bij gedeelde besluitvorming, hoe groter de kans dat ze zich houden aan de therapie en levensstijl aanbevelingen. De individuele voorkeuren, cultuur en waarden van patiënten spelen een belangrijke rol in hun zorg.

Hoe is het om MS te hebben als je jong bent?

Eva Strijbis – neuroloog Amsterdam MC
Anouk Ermes – ambassadeur Nationaal MS Fonds

Mensen die net de diagnose MS hebben gekregen, zitten vaak met veel vragen, angsten en  onzekerheden. Kom ik in een rolstoel? Wat betekent dit voor mijn werk, gezin en carrière?  Het toekomstbeeld is in één klap veranderd. Dit veroorzaakt nog meer onzekerheden en men kan in een neerwaartse spiraal terechtkomen. In deze besloten sessie vragen Eva en Anouk naar ervaringen van anderen en geven ze antwoord op de meest actuele vragen.

Deelnemers kunnen in gesprek gaan, luisteren naar de sprekers en ervaringen uitwisselen met andere deelnemers.

Meld jij je ook aan?

Kortom, het ziet ernaar uit dat het een mooie, informatieve dag wordt! Ben jij er ook bij?

Ik wil me aanmelden