HomeNationale MS Dag 2022Nationale MS Dag 2022 Vermoeidheid bij MS

11.45 uur – Vermoeidheid bij MS, wat kan ik zelf doen?

Vrijwel iedereen met MS heeft last van vermoeidheid, en het kan enorm hinderlijk zijn. Gelukkig kun je er vaak zelf iets aan doen. 

Over de sessie

Bijna alle mensen met MS hebben last van vermoeidheid. Het kan je ernstig beperken in het dagelijks leven, en wordt als een van de meest hinderlijke symptomen ervaren.

Er zijn twee vormen van vermoeidheid bij MS. De primaire vorm wordt veroorzaakt door de ziekteprocessen van MS in het lichaam. De secundaire vorm kan samen hangen met psychologische factoren, zoals emoties, mentale inspanning, stress en angst. Maar deze secundaire vorm kan ook door slecht slapen en een verminderde lichamelijke conditie komen. Dat kost allemaal energie.  
 
Gelukkig kun je er zelf iets aan doen. Hans Knoop vertelt over cognitieve gedragstherapie, waarbij je leert omgaan met vermoeidheid. Martin Heine legt uit hoe beweging en lichamelijke training kunnen helpen bij het verminderen van je vermoeidheidsklachten.  

Over de sprekers

  • Prof. Dr. Hans Knoop is klinisch psycholoog en als hoogleraar medische psychologie verbonden aan het Amsterdam UMC
  • Martin Heine is wetenschappelijk medewerker bij het Amsterdam UMC (revalidatiegeneeskunde) en assistent professor Global Health bij het UMC Utrecht 
Ik schrijf me in!

Sfeer compilatie Nationale MS Dag 2021

De Nationale MS Dag wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo Biogen sponsor Nationale MS Dag 2022
Logo Coloplast