Het verschil tussen een schub en pseudoschub

Acuut ontstane neurologische klachten bij MS komen vaak voor. Soms is sprake van een pseudoschub. In dat geval verergeren bekende klachten plotseling, maar verdwijnen binnen een paar uur tot een paar dagen weer. Edo-Jan werd in 2019 getroffen door een hevige pseudoschub. Hij wist niet wat hem overkwam en beleefde angstige uren. Onderzoeker en neuroloog Prof. dr. Leo Visser geeft op zijn verzoek uitleg.

neuroloog-leo-visser

Wat is een schub

Prof. dr. Leo Visser: ‘Om begrijpelijk te maken wat een pseudoschub is, is het goed om eerst te weten wat een schub is. Een schub wordt ook wel een relapse, terugval, aanval of opflakkering genoemd. Dit is een achteruitgang van MS waarbij zich vanuit een stabiele situatie plotseling nieuwe neurologische verschijnselen voordoen, zoals problemen met zicht, krachtverlies in armen en benen, coördinatieproblemen en/of gevoelsvermindering. Deze klachten houden langer dan 24 uur aan en er is géén sprake van koorts.’

Pseudoschub

‘Bij een pseudoschub is er ook sprake van neurologische achteruitgang, maar altijd van bekende symptomen. Koorts, griep en (urineweg)infecties, hevige warmte, stress, spanning en vermoeidheid kunnen zorgen voor een tijdelijk opflakkering van oude klachten. Deze klachten verdwijnen weer binnen een paar uur tot paar dagen.’ Pseudoschubs komen ongeveer net zo vaak voor als echte schubs en kunnen voor onzekerheid zorgen. Een pseudoschub kan mild verlopen, maar ook heftig, zoals bij Edo-Jan. Bij twijfel of zorgen raadt Leo Visser aan altijd contact op te nemen met de neuroloog of MS-verpleegkundige.

Nieuw onderzoek

Omdat het voor artsen soms lastig is om het onderscheid tussen een schub en pseudoschub te maken, is meer kennis nodig. Daarom is Leo Visser, samen met collega’s uit vijf andere ziekenhuizen, vorige maand een onderzoek gestart naar de oorzaak van acuut ontstane neurologische klachten bij patiënten met MS. ‘Niet in alle gevallen geven het verhaal van de patiënt, neurologisch onderzoek, een MRI-scan en bloed- of urineonderzoek duidelijkheid. Omdat behandeling en begeleiding van een schub en pseudoschub zo verschillend zijn, is het erg belangrijk dat we ze van elkaar kunnen onderscheiden.’

Oorzaken onderscheiden

‘De komende twee jaar gaan we daarom in zes ziekenhuizen onderzoek verrichten. We zullen zo’n 600-800 patiënten nauwgezet volgen. Enerzijds om te achterhalen hoe vaak verschillende oorzaken van neurologische klachten voorkomen en hoe het herstel verloopt. Anderzijds willen we kijken of een nieuwe bepaling in het bloed (van het stofje neurofilament light, red) kan helpen de verschillende oorzaken van elkaar te onderscheiden’.

Fotografie: Marcel Krijgsman ©

Edo-Jan kreeg een pseudoschub

Onze ambassadeur Edo-Jan kreeg in 2019 een pseudoschub. Benieuwd naar zijn verhaal?