Nieuw leefstijlprogramma voor MS

Het Nationaal MS Fonds lanceert samen met Voeding Leeft hét leefstijlprogramma voor mensen met de zenuwziekte multiple sclerose (MS): Leef! met MS. Er zijn aanwijzingen dat mensen met MS door hun leefstijl aan te passen een positieve invloed kunnen uitoefenen op hun MS-klachten. Het Nationaal MS Fonds investeert de komende twee jaar bijna € 700.000,- in het leefstijlprogramma en een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de effecten daarvan onder 900 mensen met MS, uitgevoerd door het Amsterdam UMC.

Leef! met MS

Er staan vier pijlers centraal: voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Het programma verloopt geheel online en heeft een looptijd van twee jaar. De eerste drie maanden krijgen deelnemers intensieve begeleiding door voedingsdeskundigen en coaches van Voeding Leeft. Daarna volgt een inspiratietraject dat 21 maanden duurt. Deelnemers starten in groepen van 100 tegelijk. Coaching vindt plaats in kleine subgroepen en via een besloten platform, waar de deelnemers bovendien ervaringen kunnen uitwisselen en blogs, podcasts, animaties en recepten vinden.

Wetenschappelijk bewijs

Om de invloed van het MS-leefstijlprogramma op het dagelijks leven en de kwaliteit van leven van de deelnemers te onderzoeken, start het MS Centrum Amsterdam van Amsterdam UMC met een grootschalig onderzoek naar het programma onder maar liefst 900 mensen met MS. Het onderzoek bestaat uit online vragenlijsten om onder andere de kwaliteit van leven, mate van vermoeidheid, werkproductiviteit en het functioneren te meten. Hoofdonderzoeker dr. Brigit de Jong, neuroloog bij het Amsterdam UMC: ‘We onderzoeken de effecten van een leefstijlinterventie op MS. Dit is nog niet eerder wetenschappelijk onderzocht.’

Leefstijlprogramma in basisverzekering?

De koppeling met het onderzoek zorgt voor versteviging en verdieping. ‘Er zijn al aanwijzingen dat leefstijlfactoren invloed hebben op MS. Denk aan je slaappatroon, wat je eet, hoeveel je beweegt en hoe je je ontspant. Het Nationaal MS Fonds maakt nu een grote, langdurige studie mogelijk om de effecten op het welbevinden van mensen met MS wetenschappelijk te onderzoeken. Het uiteindelijke doel is om het MS-leefstijlprogramma voor alle 25.000 MS-patiënten in Nederland beschikbaar te maken’, vertelt Rianne Wisgerhof, directeur-bestuurder bij het Nationaal MS Fonds.

Het wetenschappelijk onderzoek zorgt voor meer kennis over leefstijl bij MS, maar de uitkomsten van het onderzoek leiden hopelijk naar meer. ‘Een andere leefstijl bij MS verdient een stevige plek tussen de behandelopties. Met voldoende bewijskracht hopen we ook de zorgverzekeraars over de streep te trekken, zoals eerder ook voor de leefstijlbehandeling  ‘Keer Diabetes2 Om’ is gebeurd’, zegt Martijn van Beek, oprichting en directeur van Voeding Leeft.

Ondertekening overeenkomst Leef! met MS

Meer over het leefstijlprogramma

Wil je meer lezen over Leef! met MS?