Nieuws

Blijf op de hoogte van al het nieuws en activiteiten van het Nationaal MS Fonds en nieuws en onderzoek rondom de ziekte MS.

 • 25 maart, 2024

  Tamar van der Wel (47) voelde zich na een bruiloft helemaal niet goed. Ze had enorm veel pijn en kreeg de volgende dag tintelingen in de helft van haar lichaam. Het leek in eerste instantie alleen om een zware ontsteking te gaan, maar daarna kreeg ze ernstige klachten. Een jaar later werd de diagnose MS gesteld. Sindsdien is het leven van deze ogenschijnlijk vrolijke vrouw flink veranderd. ‘Je ziet het niet, maar de enorme vermoeidheid en pijn zijn er wel.‘ 

 • Leefstijl vrouw blij
  19 juli, 2024

  Misschien heb je weleens gehoord van Leef! met MS. Een online programma waarbij je bezig gaat met voeding, ontspanning, beweging en slaap. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor mensen met MS. Waarom zou je het niet proberen?  

 • Edo Jan
  18 juli, 2024

  Edo-Jan Meijer verzweeg jarenlang voor zijn collega’s dat hij MS heeft. ‘Ik was bang dat ik niet voor vol zou worden aangezien. Maar achteraf gezien heeft openheid voor mij meer voor- dan nadelen gehad.’

 • Groepsfoto
  12 juli, 2024

  Door het groeiende aantal MS-patiënten in de praktijk van Fysiotherapie Boot & Broersen ontstond vorige zomer de actie ‘Fietsen tegen MS’. Ruim een jaar lang hebben zij zich organisatorisch, mentaal en fysiek voorbereid op dit zesdaagse fietsavontuur door Schotland en begin juni was het dan eindelijk zover! Het was het dubbel en dwars waard want er is een prachtig bedrag van maar liefst €85.569 bij elkaar gefietst voor het Nationaal MS Fonds. 

 • webinar MS en leefstijl
  12 juli, 2024

  De webinar over MS & Leefstijl van het Nationaal MS Fonds op donderdagavond 4 juli was drukbezocht. Circa 250 mensen keken mee en stelden hun vragen. Experts Anne-Marie Ernst en Marijke Vink deelden hun tips over voeding en beweging bij MS.

 • 24 juni, 2024

  Aanpassingen zoals flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken of een aangepast takenpakket maken werken met MS eenvoudiger. Ook zijn er allerlei hulpmiddelen, zoals een verstelbaar bureau of een speciale bureaustoel. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

 • Vakantieweek De Egmonden
  14 juni, 2024

  Eind april hebben 25 mensen met MS genoten van een bijzondere vakantie in Egmond aan Zee, samen met hun partner of gezin. Al deze koppels en gezinnen waren al heel lang niet meer op vakantie geweest, vanwege de complexe zorg of gebrek aan financiële middelen. Nu konden zij volop genieten en ontspannen in een mooie omgeving.

 • 5 juni, 2024

  Dit jaar hebben MoveS, het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research, in gezamenlijkheid, een subsidieronde opengezet voor één MS Out-of-the-Box grant. Deze subsidie van 100.000 maakt onderzoek naar innovatieve ideeën, waarvoor nog weinig bewijs is, mogelijk. 

 • Soxs.co_ms_fonds
  4 juni, 2024

  Het Nationaal MS Fonds en Soxs.co hebben de handen ineengeslagen voor een toekomst zonder MS. Ze ontwikkelde speciale MS Soxs die het Nationaal MS Fonds in kan zetten voor diverse doeleinden.

 • Team Mentaal Sterk
  27 mei, 2024

  Tijdens het Pinksterweekend vond Klimmen tegen MS plaats, het evenement waarbij mensen de Mont Ventoux opgaan om geld op te halen voor MS-onderzoek. Een van de teams die hieraan meedoet, bestaat uit mensen die zelf MS hebben: Team Mentaal Sterk. Dit Team heeft het uiterste uit zichzelf gehaald tijdens een spannende editie van Klimmen tegen MS.

 • Manieren van collecteren
  21 mei, 2024

  Van 27 mei t/m 1 juni gaan duizenden collectanten langs de deuren tijdens de MS Collecteweek. Het kan dus zijn dat er in deze week een collectant bij jou aan de deur staat. Dit doen zij om geld op te halen voor een toekomst zonder MS. Daarbij kunnen mensen naast contant geld ook doneren via een QR-code of de mobiele link. De giften zijn eenmalig en anoniem.

 • 15 mei, 2024

  Multiple sclerose is een slopende en onvoorspelbare ziekte die mensen treft in de bloei van hun leven. Er bestaan medicijnen die de ziekte ​afremmen,​ maar een oplossing voor MS is er nog niet. Het Nationaal MS Fonds toont in haar nieuwe campagne de impact van deze ziekte op gezinnen en spreekt een ferme ambitie uit: MS. Het stopt bij ons. Het stopt bij jou.

 • MS. Het stopt bij jou. vierkant
  8 mei, 2024

  Van 27 mei t/m 1 juni is de MS Collecteweek. De week waarin we alles op alles zetten om onze droom dichterbij te brengen: een toekomst zonder MS. Jij doet toch ook mee? Collecteer mee op de manier die bij jou past. 

 • Vertel je over MS op je werk?
  29 april, 2024

  Sommige mensen die MS hebben, vertellen hier open over op het werk. Anderen houden de diagnose liever voor zichzelf. Wat zijn de do’s en don’ts als het gaat om vertellen over MS op je werk?

 • MS en voeding: hoeveel calorieën heb je nodig?
  26 april, 2024

  Heb je multiple sclerose, dan kun je ook last hebben van problemen met kauwen en slikken, of darmproblemen. En de medicijnen die je gebruikt, hebben invloed op je lichaam. Dit is alles heeft effect op je eetgedrag. 

 • 25 april, 2024

  Op 1 mei lanceert het Nationaal MS Fonds de gids Werknemer&MS / Werkgever&MS, met uitleg en tips van experts over werken na de diagnose MS. Iedereen met vragen over MS en werk kan deze gids aanvragen.

 • Vermoeidheid bij MS: wat kun je doen?
  5 april, 2024

  Niet gewoon moe, maar extreem moe. Dat is een klacht die veel mensen met MS ervaren. De vermoeidheid is vaak lastig uit te leggen aan anderen, en gaat ook minder snel over. Wat kun je doen tegen vermoeidheid bij MS?  

 • Leef! met MS - Susanne Voogd
  5 april, 2024

  Iedereen die wil meedoen aan Leef! met MS kan zich vanaf nu inschrijven. Het leefstijlprogramma start op 12 september. Het programma is volledig online, met professionele begeleiding.

 • Nissan Charity haalt geld op voor Nationaal MS Fonds
  20 februari, 2024

  Elk jaar organiseert de Nissan Charity groep een land overstijgend evenement waarbij geld wordt ingezameld voor een goed doel.

 • 13 februari, 2024

  Een unieke zeiltocht voor en door mensen met MS.

  Verleg je grenzen en schrijf je in voor de Oceans Of Hope Challenge 2024, een zeiltocht georganiseerd door en voor mensen met multiple sclerose (MS). Uniek is dat je samen met de andere deelnemers de bemanning van het schip vormt. Daardoor kom je in je kracht te staan en vergroot je het vertrouwen in je eigen lichaam.

 • Onderzoeksteam CanISleepinMS
  25 januari, 2024

  Renger Witkamp (Wageningen Universiteit)  en Jop Mostert (Rijnstate Ziekenhuis) willen al jaren onderzoek doen naar het effect van medicinale cannabis (CBD-olie) op slaapkwaliteit bij mensen met MS. Nu de opzet eindelijk is goedgekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie, gaat het onderzoek van start.

 • 8 januari, 2024

  Onlangs werd Hans Gerson 76 jaar. Hij dacht al een tijd na over de toekomst en zijn nalatenschap. Eind 2021 liet hij samen met zijn vrouw bij de notaris een testament opmaken. Hij nam daarin een vast bedrag op voor het Nationaal MS Fonds.

 • 4 januari, 2024

  Koen en Tobias zijn de vrienden van Alexander Heuvelman (27) die MS heeft. Met zijn drieën liepen ze de Nijmeegse Vierdaagse. Wat kun je doen als je vriend(in) MS heeft? Tobias en Koen geven 5 tips.  

 • Hard4MS aankondiging, benefietevenement MS Fonds
  2 januari, 2024

  Op zaterdag 6 januari vindt de 8e editie van Hard4MS plaats, een hard dance evenement waarbij geld wordt opgehaald voor het Nationaal MS Fonds. Het Nationaal MS Fonds sprak over het evenement met Jeroen Venema, Founder/CEO van Future of Hardstyle.

 • 23 november, 2023

  Op de Nationale MS Dag was een sfeervolle zaal speciaal gereserveerd voor MpowerS. Een eigen plek voor jonge mensen met MS. Hier hebben veel MpowerS deelnemers elkaar leren kennen tijdens de Luchtige Lunch. Met MS-deskundigen en ervaringsdeskundigen praatten zij over zaken als onzekerheid, werk en kinderwens. De belangrijkste adviezen en quotes zetten we voor je op een rij:

 • cheque uitreiking Urban Walks Series aan Nationaal MS Fonds
  14 november, 2023

  Een zestal prachtige stadswandelingen door heel Nederland, dat is de Urban Walk Series. Het afgelopen jaar was het Nationaal MS Fonds als goed doel verbonden aan deze wandeltochten. Alle deelnemers samen haalden voorlopig €57.744 op voor het goede doel.

 • Maar liefst 814.486 euro voor onderzoek naar de oorzaken van MS
  3 november, 2023

  Tijdens de Nationale MS Dag werden drie onderzoekteams verrast met een cheque van maar liefst € 814.486 voor MS-onderzoek. Deze cheque werd uitgereikt door drie organisaties die zich inzetten voor een betere toekomst voor mensen met multiple sclerose (MS).

 • uitreiking MSatworkaward met finalisten
  31 oktober, 2023

  De winnaar van de MS@Work Award 2023 is NTT Netherlands, een softwarebedrijf uit Barneveld. De vijfkoppige jury van deskundigen vindt dat NTT de Award het meest verdient. ‘Je ziet duidelijk dat de werkgever veel doet voor Gerwin en zijn inbreng waardeert.’ Een voorbeeld voor alle werkgevers.

 • Nationaal MS Fonds financiert nieuwe innovatieve onderzoeken naar MS
  30 oktober, 2023

  Het Nationaal MS Fonds financiert drie nieuwe MS-onderzoeken. Dit zijn onderzoeken naar ruggenmergletsel bij MS, het verbeteren van de effectiviteit van cognitieve revalidatie en de rol van astrocyten in myelineherstel bij mensen met MS. In totaal financiert het Nationaal MS Fonds ruim 1,5 miljoen euro.   

 • MSatWork award
  9 oktober, 2023

  Zekerheid over je baan. Collega’s die er voor je zijn. Dat is helaas niet vanzelfsprekend voor iedereen. Daarom organiseren wij de MS@Work Award, een verkiezing waarbij mensen met MS hun begripvolle werkgever nomineren. De drie finalisten doen hun verhaal. Wie gaat winnen?

 • MS Motion 2023
  29 september, 2023

  Wat hebben we genoten van de jubileumeditie van ons wandel- en hardloopevenement MS Motion op 10 september. Duizend deelnemers liepen, ondanks de hitte, 5 of 10 km op en rond Vliegbasis Soesterberg. Samen haalden zij bijna 150.000 euro op voor onderzoek naar MS.

 • 4 september, 2023

  Behoud van werk bij MS verdient meer aandacht. Daarom organiseren wij de MS@Work Award, een verkiezing waarbij begripvolle werkgevers worden genomineerd door hun werknemer met MS. Maar liefst 32 werkgevers zijn genomineerd. Bekijk ze nu en breng jouw stem uit voor 10 september.

 • Nationale MS Dag 2023 inschrijving geopend nieuws
  4 september, 2023

  Het Nationaal MS Fonds presenteert de Nationale MS Dag: hét jaarlijkse evenement speciaal voor mensen met MS en hun naasten. Dit jaar is het de 25e keer en het Nationaal MS Fonds bestaat 30 jaar! We maken er daarom een bijzondere editie van.

  Inschrijving gesloten

 • Can Do More - digitaal
  22 augustus, 2023

  Het Can Do More programma, voor mensen met MS en partners van mensen met MS, is nu ook digitaal te volgen. Deelnemers krijgen in acht sessies tips en technieken voor het omgaan met de gevolgen van MS in hun leven. De digitale groepen starten op 11 en 12 oktober.

 • Donateurs op bezoek bij MS-onderzoekers
  20 juli, 2023

  Onlangs kregen 22 donateurs de gelegenheid om zelf eens door de microscopen van MS-onderzoekers te kijken. Op uitnodiging van het Nationaal MS Fonds bezochten zij het MS Centrum Amsterdam van het Amsterdam UMC. Ze kregen een rondleiding in het laboratorium en een uitgebreide toelichting op het innovatieve MS-onderzoek dat dr. Luchicci en de andere onderzoekers hier uitvoeren. 

 • MS@work Award 2023
  18 juli, 2023

  Je kunt nu je werkgever nomineren voor de MS@Work Award 2023. Blijven werken is niet vanzelfsprekend als je MS hebt. Toch is er vaak nog veel mogelijk. Heb jij een meedenkende werkgever die samen met jou zoekt naar oplossingen? Laten we hem of haar dan in het zonnetje zetten, en daarmee andere werkgevers laten zien wat mogelijk is.

 • Inschrijvingen leefstijlprogramma Leef! met MS geopend!
  13 juli, 2023

  De inschrijving is geopend voor ons online leefstijlprogramma Leef! met MS. Er start een groep op 9 oktober, en een op 6 november. Aanpassingen in leefstijl kunnen een positieve invloed hebben op je MS-klachten. Wil jij aan de slag en je fitter en minder vermoeid voelen?

 • MS Collecteweek weer van start!
  26 juni, 2023

  Deze week van maandag 26 juni tot en met zaterdag 1 juli is het MS Collecteweek. 10.000 collectanten gaan gesteund door 600 coördinatoren in het hele land langs de deuren. Samen halen zij geld op voor onderzoek naar MS. Dat onderzoek is hard nodig. We weten nog steeds niet hoe MS ontstaat en hoe het kan worden genezen.

 • Extra-veel-gezichten-van-MS
  26 juni, 2023

  In onze Face it-campagne laten we de verschillende gezichten van MS zien. Vijf mensen met MS staan centraal, maar dit jaar hebben er nog veel meer mensen meegedaan. Zij namen zelf een korte video op om te vertellen over de invloed van MS op hun leven. Hun video’s delen wij, en deze mensen zelf, tijdens de MS Collecteweek op social media.

 • 8 juni, 2023

  Ons jaarverslag 2022 staat online. In 2022 hebben we bijna 2,5 miljoen kunnen uitgeven aan belangrijk wetenschappelijk MS-onderzoek, programma’s voor mensen met MS en hun naasten en betrouwbare informatievoorziening over MS. Je vindt er alles over in het jaarverslag.

 • Wil jij meedenken over MS.nl?
  7 juni, 2023

  Ben jij bekend met MS? En vind je het leuk en interessant om betrokken te zijn bij de realisatie van MS.nl? Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen voor ons panel.

 • Nieuwe campagne gelanceerd - Face it.
  2 juni, 2023

  Vandaag gaat onze nieuwe campagne van start: ‘Face it. MS is zenuwslopend’. Met deze campagne willen we laten zien dat MS vele gezichten kent.

 • Tijd voor MAX
  31 mei, 2023

  Op Wereld MS Dag, dinsdag 30 mei, was de uitzending van Tijd voor MAX volledig gewijd aan MS.

   

 • MS toiletpas
  1 mei, 2023

  Veel mensen met MS durven de deur niet altijd uit omdat ze bang zijn voor een ongelukje door hun blaasproblemen. 

 • 24 april, 2023

  Op 26 juni start de MS Collecteweek! Duizenden collectanten gaan de deuren langs, of collecteren digitaal en mobiel om samen zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar MS. Onderzoek dat hard nodig is, want een oplossing voor MS is er nog niet. Achter de schermen is het collecteteam druk bezig met de voorbereidingen. Maak kennis met Tamara, manager Collecte. Zij vertelt waarom zij zo graag voor de landelijke collecte werkt.

 • MS Motion 10 september 2023 jubileumeditie
  27 maart, 2023

  Op zondag 10 september vindt de jubileumeditie van MS Motion plaats, want MS Motion bestaat 10 jaar!

 • Donatie van Ames Autobedrijf
  15 februari, 2023

  Onlangs hebben we een geweldig bedrag van € 15.000 in ontvangst mogen nemen van Ames Autobedrijf.

 • Samenwerking MS.nl
  1 februari, 2023

  Het Nationaal MS Fonds en MS Vereniging Nederland bundelen de krachten en starten met de bouw van dé online omgeving voor mensen met MS, hun omgeving en zorgprofessionals.

 • Vakantieweek De Egmonden 2023 mensen met MS maak kans
  31 januari, 2023

  Heb jij MS en kun je door medische en/of financiële omstandigheden niet makkelijk met je gezin en/of partner op vakantie? 

 • Urban Walk Series Haarlem
  17 januari, 2023

  De Urban Walk Series steunt dit jaar het Nationaal MS Fonds. Samen maken we ons sterk voor een toekomst zonder MS.

 • Willy Naessens Nederland cheque ontvangst donatie
  22 december, 2022

  Onlangs mocht het Nationaal MS Fonds een fantastisch bedrag in ontvangst nemen van bouwbedrijf Willy Naessens.

 • stamceltransplantatie in basispakket
  15 december, 2022

  Belangrijk nieuws van Zorginstituut Nederland: stamceltransplantatie komt voor een specifieke groep mensen met MS in het basispakket.

 • Myrna en Stijn fietsen Kaap tot Kaap particuliere actie Nationaal MS Fonds
  2 december, 2022

  Myrna en Stijn fietsen momenteel van de Noordkaap in Noorwegen naar Kaap de goede Hoop in Zuid-Afrika. Dit doen ze om donaties op te halen voor het Nationaal MS Fonds en aandacht te vragen voor MS. 

 • Vermoeidheid en MS Klinisch psycholoog prof. Hans Knoop en wetenschappelijk medewerker Martin Heine
  20 november, 2022

  Vermoeidheid is klacht nummer één bij MS. Vrijwel iedereen met MS heeft er in enige mate last van. Wat kun je er zelf aan doen?

 • Opbrengst collecteweek 2022 Nationaal MS Fonds
  17 november, 2022

  Tijdens de Nationale MS Dag maakte barman Victor bekend wat de MS Collecte dit jaar heeft opgeleverd: maar liefst €1.047.407,65! 

 • MS Lichtbericht actie Nationaal MS Fonds l
  9 november, 2022

  MS is een zenuwslopende ziekte die helaas nog steeds niet te genezen is. Het Nationaal MS Fonds is er voor mensen met MS. Daarom zijn we de MS Lichtbericht Actie gestart. 

 • nationale-ms-dag-2022-sessie terugblik
  8 november, 2022

  Het zit erop. Zondag 6 november vond de Nationale MS Dag 2022 plaats. Hét evenement voor mensen met MS en hun naasten. Bekijk de terugblik en sessies en lees meer over de deelnemers.

 • Winnaar MS@Work Award OLVG Lenny Kranstauber
  7 november, 2022

  OLVG uit Amsterdam is de winnaar van de MS@Work Award 2022. Op de Nationale MS Dag zondag 6 november jl. werd de Award feestelijk uitgereikt.

 • Dagelijkse dosis ECTRIMS 2022 Nationaal MS Fonds
  31 oktober, 2022

  Van 26 t/m 28 oktober vond ECTRIMS 2022 plaats in de RAI in Amsterdam. ECTRIMS is het belangrijkste wetenschappelijke congres op het gebied van MS waar duizenden onderzoekers uit de hele wereld naartoe komen.

 • Finalisten MS@Work Award 2022 Nationaal MS Fonds (2)
  24 oktober, 2022

  De drie finalisten die dit jaar strijden om de MS@Work Award zijn bekend! De finalisten zijn: OLVG in Amsterdam, Rijksvastgoedbedrijf in Den Haag en Van Broekhoven Fysiotherapie in Roosendaal.

 • Nationaal MS Onderzoek 2022 Novartis MS Vereniging Nationaal MS Fonds
  17 oktober, 2022

  Het Nationaal MS onderzoek is weer begonnen! Met een vragenlijst onder mensen met MS in Nederland wil Novartis meer inzicht krijgen in het verloop van MS. Heb je MS? Vul dan de vragenlijst in!

 • MS Motion Utrecht uitreiking cheque opbrengst Dr. Antonio Luchicchi MS onderzoek
  29 september, 2022

  Op zondag 18 september was het weer tijd voor MS Motion Utrecht, het wandel- en hardloopevenement van het Nationaal MS Fonds. Ondanks het natte weer, was het een dag vol gezelligheid, fantastische prestaties en emoties.

 • MS Sherpa MSSM onderzoek MS Amsterdam UMC deelnemers gezocht l
  31 augustus, 2022

  Heb je relapsing remitting MS en heb je de diagnose al een jaar of langer? Dan zijn onderzoekers mogelijk op zoek naar jou voor een onderzoek naar de effectiviteit van een zelfmonitoring app.

 • Trainers gezocht -Can Do More
  30 juni, 2022

  Het Nationaal MS Fonds biedt een programma aan voor mensen met MS en hun partner en/of mantelzorger: Can Do More. Ben jij een zorgprofessional die werkzaam is in het MS-veld? Dan kun jij als trainer onderdeel zijn van dit programma.

 • Bovag Nationale Autowasdag 2022 Frank Venemans
  16 juni, 2022

  Op 2 juli is het Nationale Autowasdag bij alle BOVAG wasstraten. Bij iedere autowasbeurt gaat er een donatie naar het Nationaal MS Fonds. Jij een schone auto, wij een stapje dichter bij een toekomst zonder MS. Win-win!

 • Klimmen tegen MS - Team Mentaal Sterk
  10 juni, 2022

  Maandag 6 juni hebben 800 deelnemers de weg van 21 km naar de top van de Mont Ventoux beklommen tijdens de 10e editie van Klimmen tegen MS. Ook dit jaar deed ons eigen team Mentaal Sterk weer mee.

 • Nationaal MS Fonds bij Tijd voor MAX
  8 juni, 2022

  Op Wereld MS Dag verzorgden het Nationaal MS Fonds en Omroep MAX samen een tv-uitzending die helemaal gewijd is aan multiple sclerose (MS). Tijdens de uitzending zaten bij Tijd voor MAX verschillende gasten aan tafel die te maken hebben met deze auto-immuunziekte. Een paar keer per jaar staat een goed doel centraal in de uitzending. Dit keer riep het Nationaal MS Fonds mensen op om donateur te worden.

 • Jaarverslag 2021 in het kort
  1 juni, 2022

  Ons jaarverslag 2021 staat online. Het jaar 2021 was door de coronapandemie voor iedereen, ook voor het Nationaal MS Fonds, een jaar vol uitdagingen. Gelukkig ontstonden er ook kansen, die we volop aangrepen.

 • Marvin van Luijn EBV onderzoek
  24 maart, 2022

  Uit eerdere studies blijkt dat bepaalde kleine veranderingen in het DNA en het Epstein-Barr virus (EBV), de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer, een rol spelen bij het ontstaan van MS.

 • Onderzoekers MS Fonds Darmflora-onderzoek Radboud UMC
  10 februari, 2022

  Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat de darmflora, genetische factoren en omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen bij ziekte en gezondheid, maar de invloed op het ontstaan en het verloop van MS is nog onvoldoende onderzocht. Daarom wordt daar in het Radboudumc in Nijmegen onderzoek naar gedaan.

 • Nationaal MS Fonds investeert 2,5 miljoen euro in onderzoek naar MS liggend
  18 januari, 2022

  Het Nationaal MS Fonds investeert de komende jaren 2,5 miljoen euro in onderzoeken naar de chronische ziekte multiple sclerose (MS). Er bestaan medicijnen die de ziekte kunnen remmen, maar een oplossing voor MS is er (nog) niet. Wetenschappelijk onderzoek is cruciaal om vooruitgang te boeken in de strijd tegen MS. Daarom investeert het Nationaal MS Fonds de komende jaren fors in MS-onderzoek, waarbij de focus ligt op het vinden van de oorzaak van MS en het verbeteren van de kwaliteit van leven met MS.

 • neuroloog-leo-visser
  13 januari, 2022

  Acuut ontstane neurologische klachten bij MS komen vaak voor. Soms is sprake van een pseudoschub. In dat geval verergeren bekende klachten plotseling, maar verdwijnen binnen een paar uur tot een paar dagen weer. Edo-Jan werd in 2019 getroffen door een hevige pseudoschub. Hij wist niet wat hem overkwam en beleefde angstige uren. Onderzoeker en neuroloog Prof. dr. Leo Visser geeft op zijn verzoek uitleg.

 • MS zeilweekenden Robinson Crusoe - Nationaal MS Fonds
  11 januari, 2022

  Drie keer per jaar organiseren wij een avontuurlijk watersport weekend voor mensen met MS. Durf jij het aan om te gaan zeilen, kanoën, suppen, surfen en waterskiën? Ontmoet nieuwe mensen, verleg je grenzen en beleef een geweldig weekend. Nieuw dit jaar is het weekend specifiek voor jongeren tot en met 35 jaar. Ben je nieuwsgierig? Lees snel verder en wie weet ben jij er dit jaar bij!

 • MS-en-een-derde-vaccinatie
  10 januari, 2022

  Mensen met MS die in november een uitnodiging voor een derde coronavaccinatie hebben gehad, moeten ook een boosterprik halen. Dat benadrukt het RIVM. De boosterprik zorgt ervoor dat de afweer nog een keer verhoogd wordt. Tussen de derde vaccinatie en de boosterprik moet minimaal drie maanden tijd zitten.

 • 13 december, 2021

  Een unieke zeiltocht voor en door mensen met MS.

  Verleg je grenzen en schrijf je in voor de Oceans Of Hope Challenge 2023, een zeiltocht georganiseerd door en voor mensen met multiple sclerose (MS). Uniek is dat je samen met de andere deelnemers de bemanning van het schip vormt. Daardoor kom je in je kracht te staan en vergroot je het vertrouwen in je eigen lichaam.

 • 10 december, 2021

  Een specifieke groep mensen met MS heeft baat bij het medicijn Ronapreve (casirivimab en imdevimab) na een COVID-19 infectie. Dit blijkt uit het advies van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), dat door MS-neurologen van het MS Centrum Amsterdam is overgenomen.

 • Nationaal MS Fonds verlengt de subsidie voor de MS-fellows in het MS Centrum Amsterdam
  25 november, 2021

  In de zomer van 2019 startten twee jonge neurologen (Dr. Eva Strijbis en Dr. Zoé van Kempen) aan een extra opleiding tot MS-experts. Het Nationaal MS Fonds gaf hiervoor een subsidie aan het MS Centrum Amsterdam voor twee jaar. Deze twee jaar zitten erop, maar de ambities van de twee neurologen reiken verder. Het Nationaal MS Fonds ondersteunt hen de komende twee jaar opnieuw, zodat zij verder kunnen groeien naar een toekomst van (inter)nationale experts op het gebied van MS.

 • 19 november, 2021

  Om mensen met MS een hart onder de riem te steken én geld op te halen voor onderzoek naar MS, is het Nationaal MS Fonds de actie MS Lichtberichten gestart. We willen mensen met MS - die dagelijks geconfronteerd worden met beperkingen door MS - laten weten en zien dat ze er niet alleen voor staan.

 • winnaar ms@work award 2021 thermo fisher sientific.
  9 november, 2021

  Tijdens de Nationale MS Dag op 7 november is de Award uitgereikt aan Thermo Fisher Scientific uit Bleiswijk. Voor Jan van Uitert, die zijn baas Jan Willem Bos nomineerde, was de uitreiking een memorabel moment waarin zijn dankbaarheid werd omgezet in een Award voor zijn werkgever.

 • Voorlopige opbrengst MS Collecte 2021
  17 september, 2021

  We zijn trots op al onze collectevrijwilligers, want ondanks de nodige 'corona-uitdagingen' is het hen gelukt om een prachtige opbrengst bijeen te brengen. We kunnen ruim 1 miljoen euro besteden aan onze doelstellingen. Heel veel dank hiervoor!

 • MS-en-een-derde-vaccinatie
  16 september, 2021

  De meeste gevaccineerde mensen zijn op dit moment voldoende beschermd tegen COVID-19. Dit blijkt uit voorlopig onderzoek. Voor een kleine groep mensen blijkt dit niet het geval te zijn, ondanks vaccinatie tegen dit virus. Het gaat om mensen die afweer-onderdrukkende medicatie gebruiken.

 • MS@Work Awards
  3 september, 2021

  Vanaf vandaag tot en met 20 september kun je gaan stemmen op één van de 32 genomineerde werkgevers die dit jaar kans maken op de MS@Work Award. Breng je stem uit via www.msworkawards.nl.

 • Leef! met MS - inschrijvingen zijn geopend
  1 september, 2021

  De inschrijving voor de groepen in 2021 verliep stormachtig; binnen een paar weken waren ze volgeboekt. Vanaf vandaag, 1 september, start een tweede inschrijvingsronde.

 • 28 juni, 2021

  Van 28 juni t/m 3 juli 2021 vindt onze landelijke huis-aan-huiscollecte plaats. We verwachten dat er zo’n 10.000 collectanten langs de deuren gaan. Daarnaast zetten vele honderden zich in via de online collecte. De opbrengst van de collecte gebruikt het Nationaal MS Fonds voor betere behandelingen en een betere kwaliteit van leven voor mensen met MS, nu en in de toekomst.

 • 25 juni, 2021

  Stichting MoveS heeft een inspiratiebeurs van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het zogenaamde vrije onderzoek. Op 24 juni verraste MoveS vier grote (academische) onderzoekscentra MS centrum ErasMS, MS Centrum Noord Nederland, MS Centrum Amsterdam en De Nederlandse Hersenbank voor MS in Amsterdam.

 • MS @ Work Awards 2020 Nationaal MS Fonds coaching mensen met MS
  24 juni, 2021

  Het hebben van werk is voor heel veel mensen belangrijk, ook voor mensen met MS. Wanneer je MS krijgt, vraagt het behouden van je werk niet alleen iets van jou maar ook van de inzet van je werkgever. Heb jij een fijne werkgever die meedenkt en je ondersteunt in je werk? Nomineer hem dan hier voor de MS@Work Award 2021!

 • Nationaal MS Fonds financiert een opleiding voor een arts-onderzoek in ErasMS.
  17 juni, 2021

  Eén van onze speerpunten is bijdragen aan goede zorg voor mensen met MS. Daarom investeren we in een opleidingsprogramma voor een arts-onderzoeker neurologie in MS centrum ErasMS. Arts-assistent Cato Corsten krijgt met deze aanstelling de kans om zich te verdiepen in MS en het doen van wetenschappelijk onderzoek.

 • 3 juni, 2021

  Onze collecteweek staat voor de deur. Van 28 juni tot en met 3 juli gaan duizenden collectevrijwilligers voor ons aan de slag. Ook dit jaar kan collecteren op 1,5 meter afstand goed en veilig. Dat is gebleken uit onze vorige collecteweek in november en de collectes van andere goede doelen.

 • 29 mei, 2021

  Met de campagne wil het MS Fonds bewustwording vergroten voor de impact die MS heeft op (jonge) levens en voor de verschillende gezichten die MS heeft.

 • 29 april, 2021

  Het MS4 Research Institute is op zoek naar mensen met MS die ooit met het onderzoek naar de kwaliteit van leven zijn gestart. Samen met de universiteiten van Maastricht en Groningen begint het instituut aan de analyse van de studiegegevens. Deze gegevens van (ex)-deelnemers zijn belangrijk, omdat ze een beter inzicht geven in de lange termijn veranderingen in ervaren beperkingen en kwaliteit van leven bij MS.

 • 23 april, 2021

  Nationaal MS Fonds maakt dit jaar de e-health tool MS Zorg op Afstand financieel mogelijk. Deze tool is ontwikkeld door MS Expertisecentrum Nieuw Unicum en is bedoeld voor thuiswonende mensen met MS en mensen met MS die verblijven in een zorginstelling.

 • appels-ms-leefstijlprogramma
  19 april, 2021

  De inschrijving voor het nieuwe MS Leefstijlprogramma is gestart. Mensen op de wachtlijst kregen vorige week als eerste de kans zich in te schrijven. En dat hebben we geweten! De groep van 100 die in september start, zat binnen 24 uur vol. Voor dit jaar zijn alleen in oktober en november nog enkele plaatsen vrij. Schrijf je daarom vandaag nog in! Fijn als je dan meteen meedoet aan het LIMS onderzoek dat hieraan gekoppeld is, zo help je ook anderen voor de toekomst.

 • 2 april, 2021

  Ben je het thuiszitten ook zat? Heb je zin in een uitdagend weekend? Ga dan mee zeilen! We bieden geheel coronaproof meerdere zeilweekenden speciaal voor mensen met MS aan. Zeil jij met ons mee?

 • 26 maart, 2021

  De behoefte aan specifieke informatie over vaccins en MS blijft groot. Dat bleek ook uit het vervolgwebinar Dokter Leo & Co – Vaccinaties & MS op 17 maart, georganiseerd door Better Today. De 230 deelnemers stelden live hun vragen aan neuroloog Leo Visser en arts-microbioloog Jean-Luc Murk. Veel vragen gingen over de afweging van individuele risico’s en de kans op MS gerelateerde bijwerkingen (zoals pseudoschubs).

 • 25 maart, 2021

  Het Nationaal MS Fonds lanceert samen met Voeding Leeft hét leefstijlprogramma voor mensen met de zenuwziekte multiple sclerose (MS): Leef! met MS. Er zijn aanwijzingen dat mensen met MS door hun leefstijl aan te passen een positieve invloed kunnen uitoefenen op hun MS-klachten. Het Nationaal MS Fonds investeert de komende twee jaar bijna € 700.000,- in het leefstijlprogramma en een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de effecten daarvan onder 900 mensen met MS, uitgevoerd door het Amsterdam UMC.

 • 5 maart, 2021

  Mensen met MS komen gemiddeld vier keer per jaar in het ziekenhuis voor controle: twee keer bij de neuroloog en twee keer bij de MS-verpleegkundige. Voor mensen met MS, die veelal kampen met vermoeidheid, zijn deze bezoeken belastend. Thuismonitoring zou de oplossing kunnen zijn. Dr. Esther Zeinstra is begin 2021 gestart met een onderzoek naar thuismonitoring en het effect ervan op de kwaliteit van leven van mensen met MS, de kwaliteit van de zorg en de autonomie van mensen met MS.

 • 1 maart, 2021

  Complimenten aan alle collectevrijwilligers van het Nationaal MS Fonds op deze Nationale Complimentendag! Ondanks de coronamaatregelen heeft de MS collecteweek van november 2020 een mooi bedrag opgeleverd. Maar liefst € 841.438,62 euro! Er werd minder huis-aan-huis gecollecteerd dan normaal maar wel veel meer online en mobiel gecollecteerd.

 • 26 februari, 2021

  Eind januari organiseerde Better Today een webinar over Vaccineren & MS in de Digitale Buddy. Dit webinar was zo'n succes dat er een vervolg komt. Op 17 maart staat het vervolgwebinar gepland. Neuroloog Leo Visser en arts-microbioloog Jean-Luc Murk zitten tussen 19.30 en 20.30 uur klaar om alle vragen rondom vaccineren en MS te beantwoorden.

 • 22 januari, 2021

  Onze collecteweek verhuist vanaf dit jaar naar de zomer! De collecteweek vindt plaats van 28 juni t/m 3 juli 2021. Dat betekent lange dagen en (hopelijk) mooi weer!

 • Coaching mensen met MS Klimmen tegen MS
  4 december, 2020

  Komend jaar beklimt team Mentaal Sterk op 27 juni 2021 weer de Mont Ventoux tijdens ‘Klimmen tegen MS’. Nu al hebben we een mijlpaal bereikt. We hebben namelijk het hoogste aantal deelnemers sinds de oprichting van het team!

 • 3 december, 2020

  We zijn benieuwd naar jouw mening! Heb je MS, heeft een naaste MS of ben je een zorgprofessional, dan ben je misschien regelmatig op zoek naar informatie over MS. Wij zijn van plan om een digitaal platform te ontwikkelen om informatie over MS beschikbaar te stellen: www.ms.nl. Wil je hierover meedenken? Vul dan onderstaande vragenlijst in!

 • 9 november, 2020

  Remko Brilman heeft gisteren de MS@Work Award 2020 gewonnen. Hij ontving de award op de Nationale MS Dag uit handen van schrijver Ronald Giphart. De MS@Work Award is een initiatief van het Nationaal MS Fonds en werd voor de tweede keer uitgereikt.

 • 5 november, 2020

  Dinsdagavond 3 november hebben premier Rutte en minister De Jonge opnieuw in een persconferentie verteld waar we staan met betrekking tot het coronavirus. Er zijn nieuwe maatregelen aangekondigd die woensdagavond 4 november in zijn gegaan. Deze maatregelen treffen niet onze deur-tot-deur collecte. Deze mag gelukkig doorgaan, mits dit op een veilige en verantwoorde wijze en binnen de maatregelen van de overheid gebeurt.

 • 12 oktober, 2020

  De drie finalisten die dit jaar strijden om de MS@Work Award zijn bekend! De finalisten zijn: Wesselman Accountants in Helmond, Videobutler in Amsterdam en Stichting Wooncompas in Spijkenisse. Stemmen op jouw favoriet kan tot en met 8 november via de speciale MS@Work Awards website.

 • MS Motion 2022
  28 september, 2020

  Afgelopen zondag (27 september) hebben we zowel de MS Motion Virtual Run als de fysieke editie in Utrecht gehad. Wat was het een succes!

  In de ochtend startten we met wat wind (waar niet alle routebordjes even goed tegen konden) en een beetje regen, maar al vrij snel kwam zelfs het zonnetje door. En ondanks corona toch zo'n mooi deelnemersaantal en zo'n hoog bedrag ophalen voor onderzoek, ongekend! In totaal hadden we op het moment van het uitreiken van de cheque €76.787,- opgehaald! Een bedrag wat we in deze gekke tijd niet verwacht hadden. Inmiddels is het bedrag zelfs aangevuld tot €78.441,-

  Iedereen super bedankt voor jullie inzet en tot de volgende keer!
 • 11 september, 2020

  Het aantal mensen met MS in Nederland blijkt veel hoger te liggen dan gedacht. Niet 17.000 maar 25.000 Nederlanders hebben MS. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek van MS International Federation (MSIF). Het nieuwe getal is opgenomen in de MS-Atlas, die binnenkort via Stichting MS Research in het Nederlands te lezen is.

 • MS Motion Virual Run
  27 juli, 2020

  Kom vanuit je voordeur in beweging voor MS! Wandel, ren of rol op zondag 27 september je eigen route in je eigen buurt met de MS Motion Virtual Run.

 • Logo Nationaal MS Fonds
  20 juli, 2020

  Heb jij MS? En heb jij een baan? Ben jij jouw werkgever dankbaar en wil je hem of haar graag in het zonnetje zetten? Geef jouw werkgever dan NU op voor de MS@Work Awards 2020!

 • 9 juli, 2020

  Ook benieuwd hoe je jouw voedingspatroon kunt verbeteren? En welke invloed dit heeft op MS? Doe mee met nieuw onderzoek naar voeding en MS, in de Digitale Buddy. Met vragen over 16 verschillende thema’s, krijg jij persoonlijk inzichten in jouw eigen voedingspatroon. In een aanvullende feedbacksessie kun je aangeven hoe we de Eetscore nog beter kunnen toespitsen op MS.

 • 23 juni, 2020

  We bundelen per 1 augustus 2020 onze kracht met MS-Anders. Samen gaan we verder onder de naam Nationaal MS Fonds. Als één organisatie kunnen we de strijd tegen MS nog efficiënter en effectiever aangaan. Ook kunnen we samen nog meer betekenen voor mensen met MS.

 • 5 mei, 2020

  Kom in beweging tegen de zenuwslopende ziekte MS vanuit je eigen voordeur! Doe mee aan de MS Motion Virtual Run op zondag 27 september!

 • 21 april, 2020

  Het is zover! De eerste gebruikers van BETTER Digitale Buddy nemen deze week de app, speciaal voor mensen met MS, in gebruik. De Digitale Buddy helpt mensen met MS om hun kwaliteit van leven te verhogen. In de komende weken krijgen nieuwe gebruikers in fases toegang tot de app.

 • 6 april, 2020

  Op 19 april zou officieel MS Motion Zwolle plaatsvinden, maar door het coronavirus hebben we dit helaas moeten verplaatsen. Om toch met elkaar in beweging te blijven, organiseren we deze dag de MS Motion Challenge!

 • 24 maart, 2020

  Door de verscherpte maatregelen rondom het coronavirus hebben we besloten ook MS Motion Rotterdam te verplaatsen. Eerder al stelden we MS Motion Zwolle uit. Voor beide evenementen gaan we op zoek naar een nieuwe datum.

 • 16 maart, 2020

  In korte tijd heeft het coronavirus een belangrijke rol gekregen in het leven van veel mensen. Vorige week werd duidelijk dat alle evenementen met meer dan 100 personen tot in ieder geval 31 maart, niet door mogen gaan. Na de extra maatregelen van afgelopen weekend, hebben we besloten om ook MS Motion Zwolle uit te stellen naar een nader te bepalen datum.

 • Veelgestelde vragen over MS en corona - Nationaal MS Fonds
  13 maart, 2020

  We krijgen veel vragen van mensen met MS over het coronavirus. MS Zorg Nederland heeft vanochtend een advies gepubliceerd. Dit brengen wij graag onder de aandacht.

 • 3 maart, 2020

  De opbrengst van de MS collecte 2019 is bekend! In totaal is er een bedrag van €1.139.712,47 opgehaald! Wederom een recordopbrengst en daar zijn wij heel trots op. Deze mooie opbrengst besteden we aan lopende en nieuwe onderzoeken naar MS.

 • 19 februari, 2020

  Victor Abeln, barman in het televisieprogramma First Dates, is de nieuwe ambassadeur van het Nationaal MS Fonds. Zijn vriendin kreeg begin 2019 de diagnose MS. Sindsdien gaan zij samen de strijd aan tegen de ziekte. ‘Als ik kan helpen door als MS-ambassadeur aandacht te vragen voor het Nationaal MS Fonds en bijvoorbeeld te helpen bij MS Motion dan doe ik dat graag.’

 • Eén van onze pijlers is coaching - Nationaal MS Fonds
  11 februari, 2020

  Heb jij MS en wil je jouw grenzen verleggen? Doe dan mee aan één van onze activiteiten op het water. Kanoën, surfen, zeilen en waterskiën, niets is te gek.

 • Folder MS MasterclasS - Nationaal MS fonds
  6 februari, 2020

  Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari werd voor de 15de keer de MS-MasterclasS georganiseerd door het MS Centrum Amsterdam. Vijftien neurologen kregen een update over de diagnose en behandeling van MS. Naast presentaties kregen ze veel casuïstiek.

 • 6 januari, 2020

  De inschrijving voor MS Motion 2020 is geopend! We organiseren maar liefst vier edities: Zwolle, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht. Ren of wandel vijf of tien kilometer en haal daarmee geld op voor onderzoek naar MS.

 • 28 november, 2019

  Wil jij precies weten wat er met de opbrengst van de MS-collecte gebeurt? In deze nieuwe videoreeks laten onze ambassadeurs Anouk, Janneke en Edo-Jan het je zien! Ze gaan zelf op onderzoek uit in Nationaal MS Fonds on Tour!

 • 19 november, 2019

  Tijdens de Nationale MS Dag op zondag 17 november zijn de winnaars van MS@Work Awards bekend gemaakt. Het Nationaal MS Fonds organiseerde deze MS@Work Awards voor de eerste keer. De prijzen zijn verdeeld over drie categorieën: de publieksprijs, categorie klein en grote bedrijven.

 • Veelgestelde vragen
  18 november, 2019

  Wetenschappers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten gevonden die een verhoogd risico geven op MS. De belangrijkste ontdekking is een genetische variant in het zogenoemde MBP-gen dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van MS. Deze genetische varianten zijn ontdekt met behulp van financiering van wetenschappelijk onderzoek door het Nationaal MS Fonds.

 • 17 november, 2019

  Onderzoekers van het Radboudumc Nijmegen hebben genetische varianten ontdekt die meer inzicht geven in het ontstaan van MS. En dat is goed nieuws. Want hiermee zijn we weer een stapje dichterbij de mogelijke genezing van MS gekomen. Hiervoor moeten we wel nog veel onderzoek doen. Elke financiële bijdrage aan vervolgonderzoek is hard nodig in onze strijd tegen MS.

 • 11 november, 2019

  De MS@Work Awards zijn bestemd voor werkgevers die het voor hun werknemer met MS mogelijk maken hun werk te behouden. De uitreiking van de Awards vindt plaats op Nationale MS Dag op zondag 17 november as.

 • Onderzoek naar stamceltherapie bij MS in Amsterdam UMC - Nationaal MS Fonds
  6 november, 2019

  Amsterdam UMC start met een studie naar het effect van stamceltherapie op het ziekteverloop bij MS. In de komende twee jaar zullen in Nederland tien mensen met MS stamceltherapie ondergaan als onderdeel van een grotere internationale studie. Stamceltherapie wordt in Nederland voor MS nog niet vergoed noch uitgevoerd. Om stamceltherapie in Nederland vergoed te krijgen is wetenschappelijk onderzoek nodig waarin effectiviteit en veiligheid van stamceltherapie direct vergeleken wordt met effectieve medicijnen voor MS.

 • 3 oktober, 2019

  De opbrengst van MS Motion Utrecht 2019 is bekend: 127.979 euro. De totale opbrengst van alle edities MS Motion komt hiermee op: 312.077 euro. Iedereen bedankt!

 • 19 september, 2019

  Het verhogen van het aantal in MS-gespecialiseerde neurologen in Nederland is belangrijk. Zo verbetert de kwaliteit van zorg voor mensen met MS in heel Nederland. Nationaal MS Fonds geeft daarom een subsidie aan het MS Centrum Amsterdam, waardoor sinds 1 september jongstleden twee jonge neurologen (Eva Strijbis en Zoé van Kempen) in twee jaar worden opgeleid tot MS-experts.

 • 19 september, 2019

  Steeds minder mensen hebben contant geld in huis. Dit maakt geven aan de collecte soms lastig. Daarom hebben onze collectanten vanaf dit jaar een QR-code op hun legitimatiepas staan. Met die QR-code kunnen mensen toch op een eenvoudige manier een bedrag naar keuze doneren voor onderzoek naar MS.

 • 7 augustus, 2019

  Het medicijn Fampyra wordt vanaf 1 september, onder bepaalde voorwaarden, weer vergoed. Dat heeft minister Bruins op 7 augustus laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

 • 22 juli, 2019

  Op zondag 21 juli 2019 vond de eerste editie van MS Motion Den Bosch plaats. Het was een groot succes! Er deden 297 deelnemers mee, die met elkaar 39.163 euro ophaalden. En de teller loopt nog steeds!

 • 5 juli, 2019

  Heb je altijd al een keer een hoogteparcours willen afleggen? Maar denk je dat dit niet voor jou is weggelegd omdat je MS hebt? Geef je dan op voor onze nieuwe activiteit: Hoogteparcours voor iedereen, ook met een rolstoel!

 • 24 juni, 2019

  Op zondag 23 juni vond MS Motion Almere plaats en het was een groot succes! De 195 deelnemers haalden met elkaar €30.735 euro op voor onderzoek naar de darmflora bij mensen met MS. En de teller loopt nog steeds. Wat een mooie, gezamenlijke prestatie in de strijd tegen deze ziekte!

 • 30 mei, 2019

  Heb je MS en een baan? En is er iemand in het bijzonder, jouw werkgever of een collega, die jou hierin een belangrijk steuntje in de rug geeft? Nomineer deze collega dan voor de MS@Work Award!

 • Ed Struijlaart is ambassadeur van het Nationaal MS Fonds
  30 mei, 2019

  Het is Wereld MS Dag vandaag! MS is veelal een onzichtbare ziekte. Het thema van Wereld MS Dag is daarom dit jaar ‘mijn onzichtbare MS’. Onze nieuwe ambassadeur Ed Struijlaart wil met zijn podcastserie ‘Leven met MS’ de zichtbaarheid en bewustwording rondom MS vergroten.

 • 18 mei, 2019

  Afgelopen week is Professor Rogier Hintzen, neuroloog en onderzoeker, op 56-jarige leeftijd overleden. Rogier was directeur en oprichter van ErasMS, het MS-centrum van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Met het overlijden van Rogier verliest het MS-veld een boegbeeld en inspirator voor velen.

 • 13 mei, 2019

  Op zondag 12 mei vond MS Motion Rotterdam plaats en het was een groot succes! De 436 deelnemers haalden met elkaar 64.123 euro op voor onderzoek naar de darmflora bij mensen met MS. En de teller loopt nog steeds. Wat een mooie, gezamenlijke prestatie in de strijd tegen deze ziekte!

 • 10 mei, 2019

  Het Isala MS-centrum in Meppel heeft donderdag 9 mei het Vlinderkeurmerk ontvangen. Neuroloog Esther Zeinstra ontving het keurmerk uit handen van Rianne Wisgerhof, directeur-bestuurder bij het Nationaal MS Fonds.

 • 18 april, 2019

  Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar heeft woensdag 17 april het Vlinderkeurmerk gekregen voor het bieden van kwalitatief hoogwaardige zorg aan mensen met MS. Tijdens een drukbezocht mini-symposium overhandigde Rianne Wisgerhof, directeur-bestuurder bij het Nationaal MS Fonds, het keurmerk aan Floor Haak, lid Raad van Bestuur van het ziekenhuis.

 • 18 april, 2019

  Op donderdag 24 en vrijdag 25 januari werd voor de 13de keer de MS-MasterclasS georganiseerd door het MS Centrum Amsterdam. De MasterclasS is bedoeld voor neurologen en neurologen in opleiding. De kleinschaligheid en praktische aanpak garanderen dat de opgedane kennis na afloop goed toe te passen is in de dagelijkse praktijk. Dit jaar werd de masterclass voor het eerst mogelijk gemaakt door het Nationaal MS Fonds.

 • 18 april, 2019

  De afgelopen maanden hebben betrokken partijen (MS Vereniging Nederland, Nationaal MS Fonds, MS Research, de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en Biogen) zich ingespannen om vergoeding van Fampyra (fampridine) alsnog mogelijk te maken. Helaas heeft dit niet tot een oplossing geleid, waardoor het medicijn per 1 januari 2019 voor eigen rekening van patiënten komt. De lijstprijs per 1 januari bedraagt daarbij €127,90 voor een vierweekse verpakking van 56 tabletten. Betrokken partijen blijven echter zoeken naar een oplossing. MS Vereniging Nederland heeft, ondersteund door de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) en de Landelijke Vereniging MS-verpleegkundigen, een laatste schriftelijk verzoek tot heroverweging ingediend bij het Zorginstituut Nederland.

 • 15 april, 2019

  De eerste MS Motion van 2019 is een feit! MS Motion Zwolle vond gisteren, op zondag 14 april plaats. We blikken terug op een geweldige eerste editie van 2019, met volop zon, muziek, sportieve prestaties en een mooie opbrengst: € 46.454!

 • 12 april, 2019

  Rianne Wisgerhof – Van Dijk (36) start per 1 december 2018 als directeur-bestuurder van het Nationaal MS Fonds. Zij volgt Anneke van der Zande op, die na 25 jaar besloten heeft terug te treden. “Ik droom over een wereld zonder MS. Totdat het zover is, bieden wij mensen met MS handvatten voor een beter leven.”

 • Start een actie Nationaal MS Fonds
  4 maart, 2019

  Op 10 juni wordt het evenement Klimmen tegen MS georganiseerd door MoveS. Samen met MoveS vormt het Nationaal MS Fonds het team ‘Mentaal Sterk’ en we zoeken nog deelnemers!

 • 23 februari, 2019

  De opbrengst van de MS collecte is bekend! Ruim 13.000 collectanten gingen in de derde week van november 2019 de deuren langs om geld in te zamelen. Samen met de digitale collectebussen heeft dit geleid tot een prachtige opbrengst! Ben je benieuwd naar het bedrag? Bekijk dan onderstaande video!