• 19 februari, 2024

    Het Nationaal MS Fonds maakt samen met Stichting MS Research en Stichting MoveS een Out-of-the-Box grant mogelijk voor onderzoek met een innovatieve hypothese. Hiermee dragen we bij aan een toekomstige MS-vrije wereld!

  • Maar liefst 814.486 euro voor onderzoek naar de oorzaken van MS
    3 november, 2023

    Tijdens de Nationale MS Dag werden drie onderzoekteams verrast met een cheque van maar liefst € 814.486 voor MS-onderzoek. Deze cheque werd uitgereikt door drie organisaties die zich inzetten voor een betere toekomst voor mensen met multiple sclerose (MS).

  • Nationaal MS Fonds financiert nieuwe innovatieve onderzoeken naar MS
    30 oktober, 2023

    Het Nationaal MS Fonds financiert drie nieuwe MS-onderzoeken. Dit zijn onderzoeken naar ruggenmergletsel bij MS, het verbeteren van de effectiviteit van cognitieve revalidatie en de rol van astrocyten in myelineherstel bij mensen met MS. In totaal financiert het Nationaal MS Fonds ruim 1,5 miljoen euro.   

  • Nationaal MS Onderzoek 2022 Novartis MS Vereniging Nationaal MS Fonds
    17 oktober, 2022

    Het Nationaal MS onderzoek is weer begonnen! Met een vragenlijst onder mensen met MS in Nederland wil Novartis meer inzicht krijgen in het verloop van MS. Heb je MS? Vul dan de vragenlijst in!

  • MS Sherpa MSSM onderzoek MS Amsterdam UMC deelnemers gezocht l
    31 augustus, 2022

    Heb je relapsing remitting MS en heb je de diagnose al een jaar of langer? Dan zijn onderzoekers mogelijk op zoek naar jou voor een onderzoek naar de effectiviteit van een zelfmonitoring app.

  • Marvin van Luijn EBV onderzoek
    24 maart, 2022

    Uit eerdere studies blijkt dat bepaalde kleine veranderingen in het DNA en het Epstein-Barr virus (EBV), de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer, een rol spelen bij het ontstaan van MS.

  • Onderzoekers MS Fonds Darmflora-onderzoek Radboud UMC
    10 februari, 2022

    Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat de darmflora, genetische factoren en omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen bij ziekte en gezondheid, maar de invloed op het ontstaan en het verloop van MS is nog onvoldoende onderzocht. Daarom wordt daar in het Radboudumc in Nijmegen onderzoek naar gedaan.

  • Nationaal MS Fonds investeert 2,5 miljoen euro in onderzoek naar MS liggend
    18 januari, 2022

    Het Nationaal MS Fonds investeert de komende jaren 2,5 miljoen euro in onderzoeken naar de chronische ziekte multiple sclerose (MS). Er bestaan medicijnen die de ziekte kunnen remmen, maar een oplossing voor MS is er (nog) niet. Wetenschappelijk onderzoek is cruciaal om vooruitgang te boeken in de strijd tegen MS. Daarom investeert het Nationaal MS Fonds de komende jaren fors in MS-onderzoek, waarbij de focus ligt op het vinden van de oorzaak van MS en het verbeteren van de kwaliteit van leven met MS.

  • onderzoek naar primair progressieve-ms PPMS interview Katelijn Blok
    16 januari, 2022

    Ongeveer 10 tot 15 procent van alle mensen met MS heeft een primair progressieve beloopsvorm. Zij gaan geleidelijk achteruit en hebben weinig baat bij medicatie. Er is nog veel onbekend over primair progressieve MS (PPMS). In juni 2020 startte de SPIN-P studie, een onderzoek naar PPMS. Nationaal MS Fonds draagt financieel bij aan deze grote studie.

  • neuroloog-leo-visser
    13 januari, 2022

    Acuut ontstane neurologische klachten bij MS komen vaak voor. Soms is sprake van een pseudoschub. In dat geval verergeren bekende klachten plotseling, maar verdwijnen binnen een paar uur tot een paar dagen weer. Edo-Jan werd in 2019 getroffen door een hevige pseudoschub. Hij wist niet wat hem overkwam en beleefde angstige uren. Onderzoeker en neuroloog Prof. dr. Leo Visser geeft op zijn verzoek uitleg.

  • Leef! met MS - inschrijvingen zijn geopend
    1 september, 2021

    De inschrijving voor de groepen in 2021 verliep stormachtig; binnen een paar weken waren ze volgeboekt. Vanaf vandaag, 1 september, start een tweede inschrijvingsronde.

  • 25 juni, 2021

    Stichting MoveS heeft een inspiratiebeurs van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het zogenaamde vrije onderzoek. Op 24 juni verraste MoveS vier grote (academische) onderzoekscentra MS centrum ErasMS, MS Centrum Noord Nederland, MS Centrum Amsterdam en De Nederlandse Hersenbank voor MS in Amsterdam.

  • Nationaal MS Fonds financiert een opleiding voor een arts-onderzoek in ErasMS.
    17 juni, 2021

    Eén van onze speerpunten is bijdragen aan goede zorg voor mensen met MS. Daarom investeren we in een opleidingsprogramma voor een arts-onderzoeker neurologie in MS centrum ErasMS. Arts-assistent Cato Corsten krijgt met deze aanstelling de kans om zich te verdiepen in MS en het doen van wetenschappelijk onderzoek.

  • 29 april, 2021

    Het MS4 Research Institute is op zoek naar mensen met MS die ooit met het onderzoek naar de kwaliteit van leven zijn gestart. Samen met de universiteiten van Maastricht en Groningen begint het instituut aan de analyse van de studiegegevens. Deze gegevens van (ex)-deelnemers zijn belangrijk, omdat ze een beter inzicht geven in de lange termijn veranderingen in ervaren beperkingen en kwaliteit van leven bij MS.

  • 23 april, 2021

    Nationaal MS Fonds maakt dit jaar de e-health tool MS Zorg op Afstand financieel mogelijk. Deze tool is ontwikkeld door MS Expertisecentrum Nieuw Unicum en is bedoeld voor thuiswonende mensen met MS en mensen met MS die verblijven in een zorginstelling.

  • appels-ms-leefstijlprogramma
    19 april, 2021

    De inschrijving voor het nieuwe MS Leefstijlprogramma is gestart. Mensen op de wachtlijst kregen vorige week als eerste de kans zich in te schrijven. En dat hebben we geweten! De groep van 100 die in september start, zat binnen 24 uur vol. Voor dit jaar zijn alleen in oktober en november nog enkele plaatsen vrij. Schrijf je daarom vandaag nog in! Fijn als je dan meteen meedoet aan het LIMS onderzoek dat hieraan gekoppeld is, zo help je ook anderen voor de toekomst.

  • 5 maart, 2021

    Mensen met MS komen gemiddeld vier keer per jaar in het ziekenhuis voor controle: twee keer bij de neuroloog en twee keer bij de MS-verpleegkundige. Voor mensen met MS, die veelal kampen met vermoeidheid, zijn deze bezoeken belastend. Thuismonitoring zou de oplossing kunnen zijn. Dr. Esther Zeinstra is begin 2021 gestart met een onderzoek naar thuismonitoring en het effect ervan op de kwaliteit van leven van mensen met MS, de kwaliteit van de zorg en de autonomie van mensen met MS.

  • 11 september, 2020

    Het aantal mensen met MS in Nederland blijkt veel hoger te liggen dan gedacht. Niet 17.000 maar 25.000 Nederlanders hebben MS. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek van MS International Federation (MSIF). Het nieuwe getal is opgenomen in de MS-Atlas, die binnenkort via Stichting MS Research in het Nederlands te lezen is.

  • Folder MS MasterclasS - Nationaal MS fonds
    6 februari, 2020

    Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari werd voor de 15de keer de MS-MasterclasS georganiseerd door het MS Centrum Amsterdam. Vijftien neurologen kregen een update over de diagnose en behandeling van MS. Naast presentaties kregen ze veel casuïstiek.

  • Veelgestelde vragen belastingvrij doneren
    18 november, 2019

    Wetenschappers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten gevonden die een verhoogd risico geven op MS. De belangrijkste ontdekking is een genetische variant in het zogenoemde MBP-gen dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van MS. Deze genetische varianten zijn ontdekt met behulp van financiering van wetenschappelijk onderzoek door het Nationaal MS Fonds.

  • 17 november, 2019

    Onderzoekers van het Radboudumc Nijmegen hebben genetische varianten ontdekt die meer inzicht geven in het ontstaan van MS. En dat is goed nieuws. Want hiermee zijn we weer een stapje dichterbij de mogelijke genezing van MS gekomen. Hiervoor moeten we wel nog veel onderzoek doen. Elke financiële bijdrage aan vervolgonderzoek is hard nodig in onze strijd tegen MS.

  • Onderzoek naar stamceltherapie bij MS in Amsterdam UMC - Nationaal MS Fonds
    6 november, 2019

    Amsterdam UMC start met een studie naar het effect van stamceltherapie op het ziekteverloop bij MS. In de komende twee jaar zullen in Nederland tien mensen met MS stamceltherapie ondergaan als onderdeel van een grotere internationale studie. Stamceltherapie wordt in Nederland voor MS nog niet vergoed noch uitgevoerd. Om stamceltherapie in Nederland vergoed te krijgen is wetenschappelijk onderzoek nodig waarin effectiviteit en veiligheid van stamceltherapie direct vergeleken wordt met effectieve medicijnen voor MS.

  • 19 september, 2019

    Het verhogen van het aantal in MS-gespecialiseerde neurologen in Nederland is belangrijk. Zo verbetert de kwaliteit van zorg voor mensen met MS in heel Nederland. Nationaal MS Fonds geeft daarom een subsidie aan het MS Centrum Amsterdam, waardoor sinds 1 september jongstleden twee jonge neurologen (Eva Strijbis en Zoé van Kempen) in twee jaar worden opgeleid tot MS-experts.