• Marvin van Luijn EBV onderzoek
  24 maart, 2022

  Uit eerdere studies blijkt dat bepaalde kleine veranderingen in het DNA en het Epstein-Barr virus (EBV), de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer, een rol spelen bij het ontstaan van MS.

  Lees meer
 • Onderzoekers MS Fonds Darmflora-onderzoek Radboud UMC
  10 februari, 2022

  Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat de darmflora, genetische factoren en omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen bij ziekte en gezondheid, maar of het een invloed heeft op het ontstaan en het verloop van MS is nog onvoldoende onderzocht. Daarom wordt daar in het Radboudumc in Nijmegen onderzoek naar gedaan. Ben je tussen de 18 en 60 jaar, heb je MS en wil je meer informatie over dit onderzoek en mogelijkheden omtrent deelname ontvangen? Neem dan contact op met Marco Heerings, onderzoeker van het Radboudumc.

  Lees meer
 • Nationaal MS Fonds investeert 2,5 miljoen euro in onderzoek naar MS liggend
  18 januari, 2022

  Het Nationaal MS Fonds investeert de komende jaren 2,5 miljoen euro in onderzoeken naar de chronische ziekte multiple sclerose (MS). Er bestaan medicijnen die de ziekte kunnen remmen, maar een oplossing voor MS is er (nog) niet. Wetenschappelijk onderzoek is cruciaal om vooruitgang te boeken in de strijd tegen MS. Daarom investeert het Nationaal MS Fonds de komende jaren fors in MS-onderzoek, waarbij de focus ligt op het vinden van de oorzaak van MS en het verbeteren van de kwaliteit van leven met MS.

  Lees meer
 • Leef! met MS - inschrijvingen zijn geopend
  1 september, 2021

  De inschrijving voor de groepen in 2021 verliep stormachtig; binnen een paar weken waren ze volgeboekt. Vanaf vandaag, 1 september, start een tweede inschrijvingsronde.

  Lees meer
 • 25 juni, 2021

  Stichting MoveS heeft een inspiratiebeurs van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het zogenaamde vrije onderzoek. Op 24 juni verraste MoveS vier grote (academische) onderzoekscentra MS centrum ErasMS, MS Centrum Noord Nederland, MS Centrum Amsterdam en De Nederlandse Hersenbank voor MS in Amsterdam.

  Lees meer
 • Nationaal MS Fonds financiert een opleiding voor een arts-onderzoek in ErasMS.
  17 juni, 2021

  Eén van onze speerpunten is bijdragen aan goede zorg voor mensen met MS. Daarom investeren we in een opleidingsprogramma voor een arts-onderzoeker neurologie in MS centrum ErasMS. Arts-assistent Cato Corsten krijgt met deze aanstelling de kans om zich te verdiepen in MS en het doen van wetenschappelijk onderzoek.

  Lees meer
 • 29 april, 2021

  Het MS4 Research Institute is op zoek naar mensen met MS die ooit met het onderzoek naar de kwaliteit van leven zijn gestart. Samen met de universiteiten van Maastricht en Groningen begint het instituut aan de analyse van de studiegegevens. Deze gegevens van (ex)-deelnemers zijn belangrijk, omdat ze een beter inzicht geven in de lange termijn veranderingen in ervaren beperkingen en kwaliteit van leven bij MS.

  Lees meer
 • 23 april, 2021

  Nationaal MS Fonds maakt dit jaar de e-health tool MS Zorg op Afstand financieel mogelijk. Deze tool is ontwikkeld door MS Expertisecentrum Nieuw Unicum en is bedoeld voor thuiswonende mensen met MS en mensen met MS die verblijven in een zorginstelling.

  Lees meer
 • appels-ms-leefstijlprogramma
  19 april, 2021

  De inschrijving voor het nieuwe MS Leefstijlprogramma is gestart. Mensen op de wachtlijst kregen vorige week als eerste de kans zich in te schrijven. En dat hebben we geweten! De groep van 100 die in september start, zat binnen 24 uur vol. Voor dit jaar zijn alleen in oktober en november nog enkele plaatsen vrij. Schrijf je daarom vandaag nog in! Fijn als je dan meteen meedoet aan het LIMS onderzoek dat hieraan gekoppeld is, zo help je ook anderen voor de toekomst.

  Lees meer
 • 25 maart, 2021

  Het Nationaal MS Fonds lanceert samen met Voeding Leeft hét leefstijlprogramma voor mensen met de zenuwziekte multiple sclerose (MS): Leef! met MS. Er zijn aanwijzingen dat mensen met MS door hun leefstijl aan te passen een positieve invloed kunnen uitoefenen op hun MS-klachten. Het Nationaal MS Fonds investeert de komende twee jaar bijna € 700.000,- in het leefstijlprogramma en een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de effecten daarvan onder 900 mensen met MS, uitgevoerd door het Amsterdam UMC.

  Lees meer