HomeOnderzoek naar MSDarmflora onderzoek

Darmflora onderzoek

Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat de darmflora een belangrijke rol speelt bij ziekte en gezondheid. Of de darmflora bij mensen met MS betrokken is bij de ziekte is nog onvoldoende onderzocht. Daarom wordt in het Radboudumc van Nijmegen onderzoek gedaan naar de invloed van darmflora en genen op MS.

Onderzoekers kijken bij een grote groep mensen met MS en een even grote groep gezonde personen naar de specifieke samenstelling van de darmflora en of deze verschilt tussen mensen met en zonder MS. Er worden ontlastingsmonsters verzameld en bij een subgroep van de deelnemers wordt ook bloed afgenomen. Daarnaast verzamelen onderzoekers van alle deelnemers (aangedane personen en controles) via online vragenlijsten gegevens over onder andere het soort MS, de klachten, medicijngebruik, voedingsgewoonten en lichamelijke activiteiten. Alle deelnemers wordt gevraagd om speeksel af te staan (voor genetisch onderzoek).

Deelnemers

Iedereen die 18 jaar of ouder is en MS heeft kan meedoen. Daarnaast worden gezonde personen gezocht, liefst aangedragen door de deelnemers met MS. Dit is dan iemand van (ongeveer) dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht die bereid is om ook ontlasting, speeksel en eventueel bloed af te staan en de online vragenlijsten in te vullen.

Het darmflora onderzoek duurt in totaal 4 jaar, tot en met september 2022. Het onderzoek kost €600.000. MoveS heeft €200.000 gefinancierd. Een groot gedeelte van de overige €400.000 is in 2019 door deelnemers van MS Motion bijeen gelopen.

Fotografie: Marcel Krijgsman ©

Alle onderzoeken naar MS

MS is nog altijd niet te genezen. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarom belangrijk.
We financieren daarom ook andere onderzoeken. Benieuwd naar deze studies?

Bekijk alle onderzoeken naar MS