HomeOnderzoek naar MSMeer begrip van vitamine D bij mensen met MS

Meer begrip van vitamine D bij mensen met MS

De laatste jaren is er veel duidelijk geworden over de mogelijke voordelen van het nemen van extra vitamine D voor mensen met MS. In de latere fasen van de ziekte kan verlies van botdichtheid voorkomen en mobiliteit bevorderd worden. Aan het begin heeft het nemen van extra vitamine D waarschijnlijk een klein gunstig effect op het verloop van MS zoals dat op MRI-scan gevolgd kan worden. Deze effecten zijn echter veel kleiner dan dat we op basis van eerder onderzoek verwacht hadden.

Dr. Joost Smolders - vitamine D bij MS - Nationaal MS Fonds

Er blijft nog een aantal vragen onbeantwoord: waarom zijn de effecten van vitamine D kleiner dan verwacht? Hebben we wel naar de goede uitkomsten gekeken om te onderzoeken hoe het met mensen met MS gaat? Met de 10.000 euro die het Nationaal MS Fonds in 2016 ter beschikking stelde, hebben we vitamine D waarden in het bloed met een massaspectrometer nog nauwkeuriger kunnen meten. Dit hebben we gedaan in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, in samenwerking met het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen, het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum in Maastricht.

Geen effect

We hebben onderzocht of vitamine D de waarden van neurofilament lichte keten in het bloed onderdrukt. Dit is een afbraakproduct van hersenweefsel dat in het bloed gemeten kan worden en naast de klachten van een patiënt en de MRI-scan meer kan vertellen over de activiteit van MS. Wij vonden geen effect van vitamine D supplementen op de neurofilament lichte keten waarden in het bloed. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift .

Hiernaast hebben we onderzocht of vitamine D een specifiek soort afweercel beïnvloedt: de natural killer cell. Hoewel deze cellen niet reageerden op vitamine D supplementen, vonden we wel dat we door de aanwezigheid van deze cel te bestuderen het beloop van MS bij deelnemers aan onze vitamine D studie konden voorspellen. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Deze onderzoeken hebben tot een aantal nieuwe inzichten geleid. We hebben de gegevens verzameld om te onderzoeken of het genetisch pakketje van deelnemers aan onze studies het effect van vitamine D supplementen voorspelt. Deze gegevens moeten nog geanalyseerd worden.

Publicaties

Fotografie: Peter Verheijen ©

Meer lezen?

Ben je benieuwd welke onderzoeken wij financieren?

Bekijk alle onderzoeken