Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de mensen met MS niet aan het werk blijft in de jaren na de diagnose. Met de [email protected] studie proberen we in kaart te brengen welke factoren een rol spelen bij het wel of niet behouden van werk en functioneren op het werk bij mensen met relapsing remitting MS. Met de uitkomsten hopen we dat meer mensen met MS kunnen blijven werken na de diagnose. Het hebben van werk zorgt namelijk niet alleen voor een inkomen, maar het is ook een onderdeel van wie je bent.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de [email protected] onderzoeksgroep en 16 deelnemende MS-centra verspreid over Nederland. We volgen de deelnemers over vier meetmomenten (verspreid over drie jaar). Een meetmoment bestaat uit neurologisch-, neuropsychologisch en vragenlijstonderzoek.

De dataverzameling is gestart in maart 2014 en zal in maart 2020 afgerond zijn. Daarna maken we de database compleet en schrijven we de laatste wetenschappelijke artikelen. Het Nationaal MS Fonds is al sinds het begin nauw betrokken bij de [email protected] studie. In 2019 heeft de [email protected] groep een subsidie aangevraagd van € 117.982,- voor de verlenging van de studie tot en met december 2021, zodat de dataverzameling goed afgerond kan worden en het verloop over de tijd onderzocht kan worden.

Fotografie: Marjolein Annegarn ©

Alle onderzoeken naar MS

MS is nog altijd niet te genezen. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarom belangrijk.
We financieren daarom ook andere onderzoeken. Benieuwd naar deze studies?

Bekijk alle onderzoeken naar MS