Drs. Gema Muñoz González

Onderzoeker drs. Gema Muñoz González

Leeftijd: 25 jaar

Promovendus: MS Centrum Amsterdam

Opleiding: Master Neurowetenschappen aan de VU 

drs. Gema Muñoz González

“Ik werk samen met het LUMC én Canadese onderzoekers.”

Ik vind het interessant om onderzoek te doen naar MS omdat ondanks de jaren van onderzoek die achter ons liggen, het nog steeds niet duidelijk is wat de oorzaak van MS is. Het onderzoek naar myelineblaren waar ik aan meewerk is erop gericht hierover meer duidelijkheid te bieden. 

Lipiden in myeline 

In het onderzoek naar myelineblaren, richt ik me op de lipiden in de myeline. Lipide is een vettige stof en een belangrijk component van myeline. Ik onderzoek de verschillende soorten lipiden in ‘gezond’ myeline en vergelijk deze met de lipiden die ik aantref op plekken waar een blaar aanwezig is. Dit doe ik in samenwerking met het LUMC. Het LUMC beschikt over een machine die de verschillende soorten lipiden op een plek in het weefsel kan onderscheiden. 

Data combineren 

We werken ook samen met Canadese onderzoekers. Deze onderzoekers kunnen zien hoeveel lipiden er van een bepaalde soort aanwezig zijn in het weefsel. In juni 2023 ga ik naar Canada, dan kunnen we de data combineren. Dit zal ons veel nieuwe inzichten verschaffen. We hopen te ontdekken dat de lipiden op de plekken van een myelineblaar inderdaad afwijken van de lipiden op ‘gezonde’ plekken. Als we dit kunnen aantonen, hebben we een belangrijke stap gezet in het onderzoek. 

Contact met patiënten 

Wat ik ook mooi vind aan dit onderzoek in samenwerking het Nationaal MS Fonds, is dat we in contact komen met de patiënten en hun familie, bijvoorbeeld bij een sponsorloop die was georganiseerd. Zo ontmoet je echt de personen voor wie je onderzoek zo belangrijk is. Dit motiveert mij nog meer om mijn werk zo goed mogelijk te doen.  

Bijdragen aan dit onderzoek

Onderzoek naar MS is hard nodig. Maak vandaag nog uw gift over en steun onderzoek naar MS