Maartje Havermans: ‘Ook met MS mag je genieten’

21 oktober 2013. Deze dag staat in het geheugen van Maartje Havermans (28) uit Zundert gegrift. Op die dag kreeg ze de diagnose MS. Hoewel de ziekte een enorme impact heeft op haar leven, heeft ze in de afgelopen jaren veel geleerd. “Ik sta veel positiever in het leven en weet wat er echt toe doet.”

Maartje Havermans

In 2013 kreeg Maartje last van tintelingen in haar tenen. Ze nam de klachten voor lief en ging door met leven. Totdat die tintelingen doortrokken naar haar benen. Met die klachten bezocht ze een dokter. ‘Ik was in die tijd bezig met afvallen en sporten. De dokter zei dat ik rustiger aan moest doen en meer zout moest eten.’

Diagnose MS

Met die boodschap keerde ze terug naar huis, maar de klachten bleven en verergerden zelfs. ‘Het leek alsof ik twee betonblokken aan mijn benen had hangen. Ik kon niks meer. Opnieuw ging ik langs de dokter, waar ik in huilen uitbarstte. Ik wist mij geen raad meer en voelde mij onbegrepen.’ De dokter stuurde Maartje opnieuw naar huis. Een half uur later ging de deurbel en stond de dokter op de stoep. ‘Hij adviseerde mij toch om naar het ziekenhuis te gaan voor een MRI. Drie dagen later kreeg ik een Prednisolon kuur en drie maanden later kwam de diagnose: MS.’

Dat ik voor mezelf kies, wordt niet altijd begrepen door de buitenwereld

Maartje Havermans

Onzekere periode

Dat haar vage klachten een naam kregen, maakte veel gevoelens los bij Maartje. ‘Ik heb zitten huilen bij de neuroloog. Ik was verdrietig en toch ook weer opgelucht.’ Eenmaal thuis begon voor Maartje een onzekere periode. Ze ging op zoek naar informatie over MS. ‘Bij de neuroloog ging de informatie compleet langs mij heen. Ik zocht op internet, maar dat kun je beter niet doen. Ik kwam de ergste verhalen tegen, maar ik was vooral opgelucht dat MS geen spierziekte is. Dat dacht ik in eerste instantie wel.’

Nog een tegenslag

Maartje moest stoppen met haar fulltimebaan in de horeca en belandde in de ziektewet. ‘Ik startte direct met medicijnen om de ziekte te remmen. Na een paar maanden ging het beter. Ik kon weer lopen en kreeg weer meer energie.’ Maar vier maanden na Maartje’s diagnose was er opnieuw een tegenslag: Maartje’s moeder had borstkanker. ‘Het was een heftig jaar. Mijn moeder en ik hadden soortgelijke klachten, vermoeid en tintelingen. We hadden veel steun aan elkaar. Gelukkig is mijn moeder erbovenop gekomen.’

Het vertrouwen kwam terug

Ook Maartje won langzaam het vertrouwen in haar lichaam terug en ging weer aan het werk, als caissière bij een supermarkt. Daarnaast volgde ze haar hart en startte ze met een studie tot gewichtsconsulente. ‘De supermarkt zorgde voor een vast inkomen. Ik durfde nog niet volledig voor mijzelf te beginnen.’ Dit veranderde toen Maartje een terugval kreeg op het moment dat zij een vast contract voor 24 uur had moeten krijgen. Haar baas durfde het vanwege Maartje’s MS niet aan en gaf haar een vast contract voor nul uur. ‘Dat was heel confronterend.’ Ze spande een rechtszaak tegen haar werkgever aan, die ze won. ‘Ik ben huilend weggelopen en ben er nooit meer naar teruggegaan.’

Positieve kijk op het leven

Die tegenslag gaf Maartje het duwtje in haar rug om voor zichzelf te beginnen als lifestylecoach. Ze geeft één op één advies over voeding, levensstijl en bewegen aan mensen zonder en met MS. ‘Als ZZP’er kan ik mijn eigen tijd indelen. Dat is een groot voordeel, want als het even niet gaat dan doe ik een dag niets.’

Ondanks de MS heeft Maartje haar leven op de rit. Ze kan zelfs wel zeggen dat de ziekte haar visie op het leven positief veranderd heeft. ‘Mijn mindset is veranderd. Vroeger was ik bijvoorbeeld somber als het regende. Daar maak ik me tegenwoordig helemaal niet druk om. Ik geniet meer en besef dat quality time met familie en vrienden belangrijk is.’

Kies voor mezelf

En vrienden? Een aantal is ze in de jaren na de diagnose kwijtgeraakt. ‘In de eerste maand na de diagnose waren veel mensen er voor me. Maar daarna beseften ze dat mijn ziekte niet overgaat en gaan ze verder met hun leven.’

Daarbij komt dat Maartje keuzes moet maken, omdat ze door haar MS minder energie heeft. ‘Ik raak snel overprikkeld in kleine ruimtes, bijvoorbeeld op verjaardagen. Ik kies vaker voor mezelf en skip de verjaardag om vervolgens te gaan sporten. Dat leverde veelal scheve gezichten op. Dat ik voor mezelf kies, wordt niet begrepen door de buitenwereld.’

Leven met MS

Op Instagram deelt Maartje daarom veel van haar leven. Ze laat zien dat je kan leven met MS. Haar positieve insteek en posts over voeding en beweging zijn inspirerend, want inmiddels heeft ze duizenden volgers. ‘Ik laat zien dat je het leven niet voor lief hoeft te nemen, dat je -ook met MS- mag en kan genieten.’

Wil je meer ervaringsverhalen lezen?

Word donateur en ontvang vier keer per jaar ons kwartaalmagazine MS leeft thuis.