RIVM: Boosterprik na derde vaccinatie voor mensen met afweerstoornis

Mensen met MS die in november een uitnodiging voor een derde coronavaccinatie hebben gehad, moeten ook een boosterprik halen. Dat benadrukt het RIVM. De boosterprik zorgt ervoor dat de afweer nog een keer verhoogd wordt. Tussen de derde vaccinatie en de boosterprik moet minimaal drie maanden tijd zitten.

MS-en-een-derde-vaccinatie

Het bericht geldt voor een selecte groep ernstig immuungecompromitteerde patiënten, dat wil zeggen mensen bij wie door ziekte of bepaalde medicatie de standaarddosering van twee vaccinaties onvoldoende vaccinatierespons geeft. Mensen met MS die bepaalde afweerremmende medicatie gebruiken vallen hieronder. Het gaat om de volgende geneesmiddelen: ocrelizumab, rituximab, fingolimod, ozanimod, siponimod of ponesimod.

Derde coronavaccinatie

Voor deze selecte groep immuungecompromitteerde patiënten is de derde prik onderdeel van de basisvaccinatie, die voor anderen uit één of twee vaccinaties bestaat. De derde vaccinatie kan ervoor zorgen dat mensen die na twee vaccinaties nog onvoldoende beschermd zijn, alsnog een betere bescherming krijgen.

Mensen die in aanmerking komen voor de derde vaccinatie, hebben in het najaar een uitnodiging van hun medisch specialist gekregen. Zij kunnen de derde prik laten zetten bij de GGD. Een afspraak hiervoor maken kan tot uiterlijk 30 januari 2022.

Boosterprik

Nu heeft het RIVM besloten dat voor deze groep mensen ook een boosterprik nodig is na de derde vaccinatie. De boosterprik is een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper. Deze boosterprik zorgt ervoor dat de bescherming nog een keer verhoogd wordt.

Drie maanden

Tussen de derde vaccinatie en de boosterprik moet minimaal drie maanden tijd zitten. Wie na de derde prik nog corona heeft gehad, kan de boostervaccinatie drie maanden na het begin van de ziekte halen. Meer informatie kun je vinden op de website van het RIVM.

Wil je meer informatie over MS en corona?