Schotse hoogtemeters – Boot en Broersen fysiotherapie fietst tegen MS

Steeds vaker zien ze bij Fysiotherapie Boot en Broersen mensen met MS in hun praktijk en de enorme impact die deze zenuwziekte op hen heeft. Ze besloten in actie te komen en in juni dwars door Schotland te gaan fietsen. Het doel, zo veel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar MS. En met succes. Nog voor de tocht begint staat de teller op ruim €70.000.

Schotse hoogtemeters

De reden van de fietstocht

Fysiotherapie Boot en Broersen is een eerstelijnspraktijk in de Bolllenstreek, vertelt sportfysiotherapeut Vasco Esman ons. “Een belangrijk onderdeel van onze organisatie is de neuropraktijk, hierin zien onze specialisten veel cliënten met Niet Aangeboren Hersenaandoeningen (NAH). Daarin zien wij een groeiend aantal MS patiënten, m.n. jonge mensen. Wij zien dan ook de enorme impact van deze invaliderende ziekte. Om meer bewustwording m.b.t. MS te creëren, zowel bij de patiënten zelf, als bij de samenleving, hebben wij deze actie opgezet.”

Hoogtemeters, wind en regen

Het idee van een fietstocht door Schotland ontstond op een mooie zomeravond tijdens de praktijkborrel. “Boot en Broersen organiseert eens in de twee jaar een groot evenement om een ‘lokaal’ doel te ondersteunen. Dit jaar wilden we graag wat doen voor alle mensen met MS vanwege het groeiende aantal patiënten. Het zesdaagse fietsavontuur in Schotland waar wij de hoogtemeters, de wind en de regen moeten trotseren én door moeten blijven trappen heeft een parallel aan de dagelijkse strijd die iemand met MS moet leveren. Het is natuurlijk niets in vergelijking met deze invaliderende ziekte, maar geeft wel inzicht in het doorzettingsvermogen en de kracht die nodig is om MS te controleren.

Schotse hoogtemeters voorbereiding 2.jpeg

De fietstocht

In totaal reizen 7 juni 32 deelnemers naar Schotland om deel te nemen aan de fietstocht. “We starten onze reis vanaf de praktijk, vanaf daar fietsen we naar IJmuiden en pakken we de boot naar Newcastle. Vanaf Newcastle rijden we met onze bussen vol fietsen naar Inverness, daar begint het zesdaagse avontuur van ruim 800 kilometer en 7.500 hoogtemeters. Bij terugkomst in Nederland op 16 juni organiseren wij nog een ééndaags fietsevenement. Dit doe we o.a. voor mensen met MS en alle sponsoren. Het idee is om vanuit de praktijk in Lisse te vertrekken op de (tandem)fiets om de 32 deelnemers op te halen in Zandvoort. Gezamenlijk fietsen we weer naar de praktijk in Lisse.”

Ruim €70.000 voor een toekomst zonder MS

Dat de teller al op zo’n mooi bedrag staat komt door de inzet van alle deelnemers aan de fietstocht. “Na het aanmaken van een actiepagina via SterktegenMS.nl  hebben we in de afgelopen zes à zeven maanden samen veel verschillende grote én kleine acties opgezet. Denk aan het verkopen van planten, het organiseren van een CrossFit evenement, verkoop van worsten, een statiegeldactie en ga zo maar door. Daarnaast hebben we diverse bedrijven aan onze actie gekoppeld, welke allen hun bijdrage hebben geleverd. Doneren kan overigens nog steeds.”