Stamceltransplantatie in basispakket

Belangrijk nieuws van Zorginstituut Nederland: stamceltransplantatie komt voor een specifieke groep mensen met MS in het basispakket.

stamceltransplantatie in basispakket

Het gaat om mensen met RRMS waarbij de ziekte zeer actief is, de meest effectieve medicatie niet aanslaat en die in korte tijd achteruitgaan. Rianne Wisgerhof, Directeur-bestuurder Nationaal MS Fonds: “Wij zijn heel blij dat deze stap nu is gezet. Veel lof voor iedereen die zich hier sterk voor heeft gemaakt.”

Internationale studie

Wisgerhof vervolgt: “Dit is goed nieuws voor een zeer kleine groep mensen met MS. Als Nationaal MS Fonds investeren wij daarom in het RAM-MS onderzoek, een internationale studie naar de vraag of er meer mensen in aanmerking kunnen komen voor stamceltherapie op de lange termijn. Dus dat je in sommige gevallen niet kiest voor de huidige hoogeffectieve medicatie, maar op een vroeger moment voor stamceltherapie. De bewijsvoering daarvan moet uit dit onderzoek komen.” Ook Stichting MS Research investeert in dit onderzoek.

Neuroloog Joep Killestein, die met zijn collega’s het RAM-MS onderzoek uitvoert, vertelde onlangs op de Nationale MS Dag hoe hard hij met andere neurologen zijn best doet om stamceltransplantatie in Nederland mogelijk te maken. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Lees hier het hele bericht van Zorginstituut Nederland.

Ook EenVandaag heeft aandacht besteed aan dit nieuws. Lees hier het artikel en bekijk de verschillende reacties.

Terugkijken: Joost Smolders en Joep Killestein

Tijdens de Nationale MS Dag beantwoordden neurologen Joost Smolders en Joep Killestein vragen over stamceltherapie. Ook gaven zij duidelijke uitleg over deze manier van behandelen. Je kunt de sessie hier terugkijken.