Team Mentaal Sterk maakt onvergetelijke klim

Tijdens het Pinksterweekend vond Klimmen tegen MS plaats, het evenement waarbij mensen de Mont Ventoux opgaan om geld op te halen voor MS-onderzoek. Een van de teams die hieraan meedoet, bestaat uit mensen die zelf MS hebben: Team Mentaal Sterk. Dit Team heeft het uiterste uit zichzelf gehaald tijdens een spannende editie van Klimmen tegen MS.

Team Mentaal Sterk

Team Mentaal Sterk is samenwerking tussen Nationaal MS Fonds en MoveS, de organisatie van Klimmen tegen MS. In het team lopen ook naasten mee van mensen met MS: vriendinnen, kinderen of partners.

Een jonge deelnemer van Team Mentaal Sterk, Pleun, haalde met haar basisschool maar liefst 3.000 euro op met een sponsorloop. Veel dank basisschool De Regenboog uit Schijndel! Zij liep met haar moeder 21 km de berg op die nu 9 jaar MS heeft. De deelnemers van Team Mentaal Sterk zijn stuk voor stuk vastberaden om zo ver mogelijk bij de top te komen, ondanks de MS. Het is voor hen een levensveranderende activiteit. ‘Het was een mooi, niet te overtreffen weekend’, zo blikken ze terug. ‘Ik heb veel meer vertrouwen in mezelf nu ik zo ver ben gekomen. Op de berg heb ik me verwonderd over wat ik kan.’

Zoveel meer dan alleen de top bereiken

Meedoen in Team Mentaal Sterk betekent grenzen verleggen, je angsten overwinnen. ‘Het levert zoveel meer op voor jezelf dan ‘alleen de top bereiken,’ legt een deelnemer uit. Je doet inzichten op waar je in het dagelijks leven veel aan hebt, vertelt Marleen Postma (begeleider Nationaal MS Fonds). ‘Over pauzes nemen, bewust stilstaan hoever je al gekomen bent en genieten. Over de mentale kracht die je hebt om een uitdaging aan te gaan. Over vertrouwen in je eigen lijf. En over de kracht van verbondenheid, om samen elkaar vooruit te helpen.’

Opbrengst Klimmen tegen MS

Voorafgaand aan hun deelname hebben de lopers van Team Mentaal Sterk sponsoracties georganiseerd om geld op te halen voor MS-onderzoek. In totaal heeft het team met 29 deelnemers 45.950 opgehaald. Ook andere teams van lopers en fietsers die meedoen aan Klimmen tegen MS hebben sponsorgeld opgehaald. De totale opbrengst van Klimmen tegen MS 2024 komt daarmee op ruim 580.000 euro. Van dit bedrag wordt €100.000 besteed aan een onderzoek van de Universiteit Antwerpen over het Epstein-Barr-virus. Dit onderzoek heeft de Out of the Box-grant gewonnen: uit vier onderzoeksvoorstellen hebben de deelnemers dit onderzoek gekozen. Het is getiteld ‘van infectie tot chronische ziekte: hoe leidt EBV tot MS?’ en kreeg 40 procent van de stemmen.